שתף קטע נבחר

 

סדר עולמי חדש: התמונה שמסמלת את 2016

רק לפני שמונה חודשים צולמו חמישה ממנהיגי העולם זה לצד זה. מאז שניים הובסו והתפטרו, שלישי החליט לא להמשיך, רביעי ראה את יריבו הגדול מנצח בבחירות - ורק מרקל עדיין כאן. הצונאמי העולמי, בתמונה אחת

ממחישה את הצונאמי המדיני. חמשת מנהיגים זה לצד זה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ממחישה את הצונאמי המדיני. חמשת מנהיגים זה לצד זה(צילום: gettyimages)

אומרים שתמונה אחת שווה אלף מילים: עדשת המצלמה תפסה לפני כשמונה חודשים חמישה מנהיגים עולמיים זה לצד זה, לתמונה שממחישה כיום את הצונאמי המדיני שעבר על העולם מאז. בתמונה אחת שצולמה באפריל 2016 במהלך ועידת ה-G5 בהאנובר שבגרמניה, עומדים יחדיו (משמאל לימין) ראש ממשלת בריטניה דאז דיוויד קמרון, נשיא ארצות הברית היוצא ברק אובמה, נשיא צרפת פרנסואה הולנד, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל וראש ממשלת איטליה מתיאו רנצי.

 

בשעת צילום התמונה, אחז כל אחד המנהיגים הללו בנחישות ובחוזקה בהגה שהוביל את מדינתו. עכשיו, כולם חוץ מאחת בדרכם החוצה (ואחד כבר עזב). כולם חוץ מאחת איבדו את עבודתם או שמורשתם נמצאת בסכנה נוכח הגל העולה של האנטי-ממסדיות במערב. והיחידה שנותרה תעמוד בקרוב בפני מבחן משל עצמה. 

 

ב-CNN סקרו את מה שקרה לאותם מנהיגים בתמונה, מאז שהיא צולמה:

 

כבר לא: דיוויד קמרון

ראש ממשלת בריטניה לשעבר קמרון התפטר כחודשיים לאחר צילום התמונה, בחודש יוני האחרון, לאחר שארצו אמרה "לא" להישארות באיחוד האירופי. קמרון הבטיח לפני הבחירות לראשות הממשלה כי יקיים משאל עם על הישארות באיחוד – ובסופו של יום הדבר פעל כבומרנג נגדו, והוא היה למפסיד הגדול.

התפטר בעקבות ההחלטה לעזוב את האיחוד. קמרון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התפטר בעקבות ההחלטה לעזוב את האיחוד. קמרון(צילום: רויטרס)

שעות לאחר ההכרעה, הודיע המנהיג, שהוביל את תומכי מחנה ההישארות באיחוד האירופי, על כוונתו להתפטר מהתפקיד. "אנחנו זקוקים להנהגה רעננה", אמר בנאום ההתפטרות הדרמטי בדאונינג 10. את מקומו תפסה מי שהייתה שרת הפנים, תרזה מיי, שהבטיחה: "אנחנו עומדים בפני שינוי ענק – אבל נעמוד באתגר".

 

בדרך החוצה: ברק אובמה

ההפתעה היא לא בכך שאובמה עוזב את הבית הלבן, כצפוי לאחר שתי קדנציות – אלא מי ייכנס לשם במקומו. כזכור, בניגוד לכל הסקרים וההערכות, נשיא ארצות הברית החדש יהיה איש העסקים וכוכב הריאליטי דונלד טראמפ, שהביס את המועמדת הדמוקרטית הילרי קלינטון במערכת הבחירות הסוערת שהדהימה את העולם לפני כחודש. אובמה תמך ללא הרף בקלינטון, אך היא לא תהיה היורשת שלו, אלא המיליארדר שאותו כינה "לא ראוי".

מערכת בחירות שהדהימה את העולם. טראמפ ואובמה ()
מערכת בחירות שהדהימה את העולם. טראמפ ואובמה

 

בדרך החוצה: פרנסואה הולנד

הולנד הצהיר בשבוע שעבר שהוא לא ירוץ לקדנציה נוספת כנשיא צרפת. מדובר בפעם הראשונה מאז 1958, שנת כינון הרפובליקה החמישית של צרפת, שבה נשיא מכהן לא מנסה להתמודד על כהונה שנייה. אך אין זה מפתיע, נוכח העובדה שהולנד זוכה לשיעור תמיכה נמוך ופנייתה של צרפת לצדה הימני של המפה הפוליטית.

פיגועי טרור קשים בתקופתו. הולנד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פיגועי טרור קשים בתקופתו. הולנד(צילום: AFP)

בתקופת כהונתו של הולנד, חוותה צרפת שורה של פיגועי טרור קשים במיוחד, בהם פיגוע המשאית ביום הבסטיליה בניס ביולי האחרון, שבו נרצחו 84 בני אדם, ומתקפת הטרור בתיאטרון הבטקלאן ובמוקדים נוספים בפריז בנובמבר אשתקד, אז נרצחו 127 בני אדם. כמו כן, סובלת צרפת מבעיית מהגרים גדולה, ששיאה בא לידי ביטוי במהומות שפרצו עם פינוים של 6,900 פליטים ממחנה "הג'ונגל" בעיר קאלה.

 

בינתיים עוד כאן: אנגלה מרקל

מרקל הודיעה כי תתמודד על קדנציה רביעית בתור קנצלרית גרמניה, בבחירות שיתקיימו בשנה הבאה. היא אמרה כי חשבה על ההחלטה בכובד ראש לפני שקיבלה אותה. זאת למרות העובדה כי מפלגתה נחלה הפסד מוחץ בבחירות המקומיות שהתקיימו לאחרונה.

 

קנצלרית גרמניה מרקל: לאסור בורקה    (צילום:רויטרס)

קנצלרית גרמניה מרקל: לאסור בורקה    (צילום:רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

תתמודד על קדנציה נוספת. מרקל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תתמודד על קדנציה נוספת. מרקל(צילום: רויטרס)

מרקל הכעיסה רבים ממצביעיה עם מדיניותה להשאיר את גבולות גרמניה פתוחים לכניסת מהגרים. בתחילת השנה חשף ה"דיילי מייל" כי מתוך 1.1 מיליון בקשות מהגרים שנרשמו במדינה, על כ-600 אלף מתוכם אין מעקב ואין לדעת היכן הם נמצאים. המשמעות היא שהמוני מהגרים יכולים להשתמש בזהויות כפולות ולעבור באירופה ללא כל הפרעה. היום שינתה מרקל כיוון והודיעה כי תתמוך באיסור לבישת הבורקה האיסלאמית.

 

בדרך החוצה: מתיאו רנצי

כמו קמרון, גם ראש ממשלת איטליה רנצי הפך לקורבן של משאל עם שהוא עצמו יזם. כ-60% מהבוחרים בארץ המגף הצביעו בתחילת השבוע נגד השינויים שרנצי הציע בחוקה, ובשל כך הוא הגיש למחרת את התפטרותו לנשיא סרג'ו מטרלה. עם זאת, נענה רנצי לבקשת הנשיא והסכים להישאר בתפקידו עד לאחר אישור תקציב המדינה החדש.

קורבן של משאל עם שהוא יזם. רנצי לאחר פרסום התוצאות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קורבן של משאל עם שהוא יזם. רנצי לאחר פרסום התוצאות(צילום: EPA)

אף שהשאלות שעמדו בפני האיטלקים במשאל העם נוגעות לעניינים פנימיים, השלכותיו עשויות להרחיק הרבה מעבר לארצם.

 

בשוקי אירופה ובצמרת האיחוד האירופי חוששים שניצחון מחנה ה"לא" יערער את היציבות הפוליטית באיטליה ויוביל לטלטלה מחודשת במערכת הבנקאית החבולה שלה – מה שיגרור את גוש האירו כולו למשבר חדש.


פורסם לראשונה 06/12/2016 23:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
חמישה מנהיגים ואלף מילים בתמונה אחת
צילום: gettyimages
מומלצים