האסון בהר הרצל, הזיכוי ודמעות האם: "שמישהו יגיד 'טעיתי'"
הסדר טיעון בפרשת קריסת עמודי התאורה לפני כארבע שנים בהר הרצל שבה נהרגה סגן הילה בצלאלי ז"ל. מנכ"ל החברה שבנתה את הבמה זוכה. הסמנכ"ל ומנהל התפעול נשלחו לכלא: "זה היה אסון שגרמו לו אנשים רשלנים ולא טובים", אמרה האם
ארבע שנים לאחר אסון הר הרצל, פרקליטות מחוז ירושלים הגישה הבוקר (יום ד') הסדר טיעון עם בעלי חברת עיצוב במה, המנכ"ל דורון לביא, הסמנכ"ל אלעד לביא ומנהל התפעול טאימורז ליאונידזה, שהואשמו בגרימת מוות ברשלנות של סגן הילה בצלאלי ז"ל. האם סיגלית בצלאלי אמרה היום במהלך הדיון בבית המשפט: "אני נלחמת ולא אפסיק להילחם על כך שמי שאשם ייקח על עצמו את העונש ויאמר 'טעיתי, סליחה'".
לפי הסדר הטיעון, לביא יזוכה לחלוטין מכתב האישום, ואילו הנאשמים אלעד לביא וליאונידזה יודו בעובדות כתב האישום המתוקן, הכולל עבירות של גרימת מוות ברשלנות וחבלה ברשלנות. במסגרת הסדר הטיעון ייגזרו על ליאונידזה שבעה חודשי מאסר ועל הנאשם אלעד לביא ייגזרו שישה חודשים. בהסדר לא הוחלט לגבי הפיצויים שיוענקו למשפחת בצלאלי וכן לא הוחלט אם חברת עיצוב במה תורשע אף היא בפלילים.
סיגלית בצלאלי, אמה של הילה ז"ל, בכתה במהלך הדיון בטיעונים לעונש ודיברה על האובדן הקשה: "מה שאני עוברת מאז אתמול מראה לי שלצערנו אנחנו מדינה קטנה עם מלא שונאים. עוד ייהרגו לנו טובי בנינו לצערי. המוות של הילה חדר לכולם. אנשים לא נרגעים. הילה היא סמל ליד קברו של חוזה המדינה". על הנאשמים אמרה בצלאלי: "זאת הנורמה במדינת ישראל. האלה (הנאשמים. י"פ) הראו לכולנו שזה מה שקורה כאן, הבינוניות, החפל"פ. 'אני ארוויח לכיסי עוד קצת כסף'. שמענו את העדויות כאן. שהתריעו בערב שלפני. אם האנשים האלה היו קמים ואומרים 'חברים, זה חיי אדם וזה מעבר לכסף', זה לא היה קורה. פעם אחת לא יצאתי מכאן בהרגשה שזה היה 'אסון', אבל זה היה אסון שגרמו לו אנשים רשלנים ולא טובים".
סיגלית בצלאלי הוסיפה: "אני רוצה שחברת עיצוב במה תרים את הכפפה. תבנה משהו. נעשה בניין על שם הילה, בית לנערות במצוקה, נערים בסיכון. זה כל כך מגיע לה, כי הילה איבדה את חייה בגיל 20 ועשו עליה קאט באמצע החיים. זה הפיצוי שאני רוצה, משהו למען הקהילה והחברה, שאני אצא בתחושה שהבת שלי מתה בידיעה שאנחנו אנשים יותר טובים. אני נלחמת ולא אפסיק להילחם, גם על שמה של הבת שלי וגם על כך שמי שאשם ייקח על עצמו את העונש ויאמר 'טעיתי, סליחה'. צריך שיראו וייראו. אני קוראת לכם", אמרה ופנתה לנאשמים, "תהיו יותר טובים, שלא יקרו כאלו מקרים. אני מנהלת את הר הרצל ואני מנהלת אותו עד היום ביד רמה. אני אומרת לכם, אלו הפנים של המדינה שלנו ושל העם שלנו".
משפטם של שני הנאשמים המרכזיים בפרשה, המהנדס אורן ורשבסקי ויועץ הבטיחות יצחק צוקר, עדיין נמשך. האסון בהר הרצל אירע בשנת 2012, במהלך חזרות לטקס הדלקת המשואות במסגרת אירועי יום העצמאות. בשל רוח חזקה קרסו עמודי התאורה וגרמו למותה של בצלאלי ז"ל.
על פי כתב האישום, המבנה הוקם על ידי חברת עיצוב במה בע"מ, אף שלעובדיה לא היו הכישורים המקצועיים הנדרשים, לא היה כל תכנון הנדסי או חישובים הנדסיים ולא היה פיקוח הנדסי. בנוסף, המבנה נבנה באמצעות אביזרים שאינם ראויים ואינם מתאימים. מערכת העיגון של המבנה הוקמה ללא תכנון ובאופן שרירותי, לא הייתה יציבה ולא הייתה יעילה, אלא אולתרה ולמעשה הייתה חסרת יכולת של ממש לייצב את המבנה.
כמו כן, החברה מואשמת שהקימה מבנה שהמערכת המבנית שלו אינה עומדת בדרישות הנדסיות מזעריות, ובאופן שגרם לאי-יציבות המבנה ולהתמוטטותו בסופו של דבר. טאימורז ליאונידזה, אלעד לביא ודורון לביא הואשמו כי התרשלו בכך שהמבנה הוקם תוך שימוש באביזרים שאינם ראויים ואינם מתאימים למבנה, ובאופן שאינו מתאים למבנה.
בנוסף, יום לפני קריסת המבנה קיבל לביא הודעה מאלכס סלע, מפיק האירוע, שנגדו לא הוגש כתב אישום מחוסר ראיות. בהודעה הזהיר סלע כי המבנה מתנדנד בצורה חריגה. בעקבות ההודעה של סלע, לביא שלח עובד ללא ניסיון, ידע או הכשרה מקצועית מתאימה כדי לבדוק את יציבות המבנה.
אורון שוורץ, יוגב נרקיס ורותם ניר ממשרד עורכי הדין שוורץ-נרקיס, סנגוריו של המהנדס אורן ורשבסקי, מסרו כי מרשם אינו חלק מהסדר הטיעון. "עתה, משהאשמים האמיתיים בכשל ובמידורו חסר האחריות של ורשבסקי נטלו אחריות, תהא למהנדס נקודת משען אמיתית לטענת החפות שלו. הנאשמים שהודו סוף-סוף באשמה הרחיקו את ורשבסקי כל העת מן המקום שבו הוא היה מסוגל לפעול כמהנדס. כך למשל חסכו הנאשמים תשלום כשנמנעו במכוון מלשתף את המהנדס בנתונים הדרושים לשם קבלת חוות דעת הנדסית והשתמשו בתוכניות ישנות. כשהבחינו הנאשמים בתחילת כשל במבנה, הם לא טרחו אפילו להזעיקו וניסו לפתור את הבעיה בעצמם באמצעות אנשים בלתי-מקצועיים"
חברת עיצוב במה מסרה בתגובה: "אנו מרכינים ראש לזכרה של סגן הילה בצלאלי ז"ל ומשתתפים בצער משפחתה. לאחר ניהול משפט ארוך ולאחר שהתבררה מידת האחריות המצומצמת של עובדיה לתאונה, ראשונים היו הם ליטול אחריות ולשלם בגין אחריות זו מחיר. בניגוד לכתב האישום ולחשדות שיוחסו להם מלכתחילה הוגש היום לבית המשפט כתב אישום מתוקן, מצומצם בהרבה מזה שיוחס לחברה ולעובדיה מלכתחילה. במסגרת זו זוכה מנכ"ל החברה ובעליה מכל אשמה והוטלה אחריות על שניים מעובדיה שעיקרה כשל בפיקוח על המהנדס החיצוני ששירותיו נשכרו על ידי החברה על מנת להבטיח את יציבות המבנה. לפי כתב האישום, המהנדס יצר מצג, שלפיו בדק את יציבות מבנה התאורה ואישרו כמתאים מבחינה הנדסית, על אף שלא כך היה הדבר. מאז האסון הופקו לקחים רבים בחברה וזו לא המתינה לתוצאות ההליך על מנת לשפר ולייעל את מערכיה ולהציבה כחברה מובילה בתחומה".