שתף קטע נבחר

 

מ-2017: פנסיית חובה לעצמאים

ועדת העבודה והרווחה אישרה תיקון לחוק הביטוח הלאומי לקריאה שנייה ושלישית לפיו עצמאים יחויבו להפריש לפנסיה החל מה-1.1.17 ובתמורה יופחתו להם דמי הביטוח הלאומי. ההסדר צפוי לעבור אישור סופי במליאת הכנסת עד סוף החודש

הסדר חיסכון חובה לפנסיה גם לעצמאים: ועדת העבודה והרווחה אישרה היום (ד') את ההטבה הנוגעת ל-90% מהעוסקים במגזר העסקי בתיקון חוק הביטוח לאומי שאושר לקריאה שנייה ושלישית במסגרת חוק ההסדרים.

 

לפי ההסדר, שיאושר סופית במליאת הכנסת עד סוף חודש דצמבר, לעצמאים המתפרנסים מעסק פרטי יופחתו דמי הביטוח הלאומי ובתמורה תחול עליהם חובת הפרשה לחיסכון פנסיוני בקופת גמל ויתאפשר להם למשוך כספים מהקופה גמל ב"מצבי אבטלה" (סגירת העסק או בגיל הפרישה). האוצר הבהיר לוועדה שלא מדובר כאן בדמי אבטלה (כפי שהעצמאים חוזרים ומבקשים) אלא כרשת ביטחון.

 

ההסדר ייכנס לתוקף ב-1 בינואר 2017. בעלות של כ-380 מיליון שקלים בשנה (180 מיליון כתוצאה מאובדן הכנסות בגין הטבות המס ו-200 מיליון הוצאה של האוצר בדין השינויים בדמי הביטוח).  

 

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

 

עיקרי ההטבות לעצמאים לפי החוק החדש הן:

 

* הפחתת דמי הביטוח הלאומי מ-6.72% ל-2.87% על חלק השכר שאינו עולה על 60% מהשכר הממוצע, ועליית דמי הביטוח מ-11.23% ל-12.85% על החלק העולה על 60%.

 

* חובת ההפרשה לחיסכון פנסיוני תהיה בשיעור 4.45% על החלק שאינו עולה על מחצית השכר הממוצע במשק, ו-12.25% מהחלק שעולה על השכר הממוצע.

 

* סך כל שיעורי ההפקדה לעצמאי ממוצע בקופת הגמל לא יעלו על כ-8.5% מהשכר הממוצע במשק.

 

* ב"מצב אבטלה", עצמאי שהפקיד כספים לקופה יוכל למשוך ללא מס שליש מהיתרה הצבורה בקרן, או עד תקרה של 12,230 שקלים. אין הגבלה על מספר הפעמים שבהם יהיה העצמאי רשאי למשוך מהקופה את רכיב האבטלה.

 

* הזכאות להטבות מס לעצמאים בגין הפרשה לחיסכון פנסיוני תעלה מ-16% מההכנסה המזכה ל-16.5%, באמצעות הגדלת הטבת המס לזיכוי מ-5% ל-5.5%.  

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו) אמר לאחר האישור: "עשינו היסטוריה. אחרי שנים של הזנחת העצמאים וחוסר התייחסות רצינית למצוקתם, המדינה משקיעה מאות מיליונים על מנת להגן עליהם ביום סגריר". ביוזמת היו"ר אלאלוף וח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו), הוחלט לאפשר לעצמאים כבר משנת 2018 למשוך כספים מקופת הגמל, אם הפקיד לקופה במשך שנתיים מתוך ארבע שנות המס האחרונות.

 

התיקון אושר אחרי דיון סוער, כשהח"כים סתיו שפיר (המחנה הציוני) ומאיר כהן (יש עתיד) מוחים מנגד על כך שההסדר מונע את הסדרת דמי האבטלה לעצמאים. כהן אמר, "הנוסח מטעה וכולו עבודה בעיניים". 

 

 

נשיאי ארגון העצמאים לה"ב ולשכת יועצי המס, רועי כהן וירון גינדי, אמרו בתגובה: "זו בשורה חסרת תקדים למרות שלא השגנו את כל מה שרצינו. מה שחשוב זו המהות ולא הסמנטיקה, בין אם קוראים לזה אבטלה ממש או רק מצב אבטלה".

 

במשא ומתן על התיקון שהובילו השניים מול האוצר, הסכים האוצר לאפשר לעצמאים שחסכו בעבר באופן וולונטרי למשוך את הסכומים שצברו כמרכיב פיצויים. במקרה של סגירת עסק. עוד סוכם כי עצמאי המגיע לגיל פרישה יוכל למשוך את רכיב הפיצויים בפטור ממס כמו העובד השכיר. גם הסכום הפטור ממס בעת משיכה יהיה שליש מסכום הפיצויים, בדיוק כמו לשכירים. הטבת המס נועדה גם לאפשר לעצמאים לרכוש כיסוי למקרים של אבדן כושר עבודה.

 

החוק יעלה כאמור, לאישור סופי במליאת הכנסת בקריאה השנייה והשלישית של כל תיקוני חוק ההסדרים וחוק התקציב עד סוף החודש.

 

לאחר אישור החוק, שר האוצר משה כחלון אמר כי "החוק ישפר את רמת חיי העצמאים במהלך שנות עבודתם ובפרישתם לגמלאות, לאחר שנים רבות ללא מענה במהלך שנות העבודה ובתקופת הגמלאות. העצמאיים הם מאבני היסוד של הכלכלה הישראלית, וכמו שאנחנו יודעים לגבות מהם מסים בימים הטובים, מחובתנו לדאוג להם לכרית ביטחון גם בימים פחות טובים".

 

יו"ר התאגדות העסקים הקטנים דיקלה אבוטבול הגיבה: "החוק לא מיטיב בשום צורה עם העצמאים, בעיקר הקטנים, אלא מייצר עוד חובה בכלל החובות שרק גדלו בשנה האחרונה. העצמאים החלשים ישלמו אותו דבר וייהנו מפנסיה מיותרת שלא תשפר את מצבם ובטח לא תעניק בטחון. חברי הכנסת המעדיפים כרגיל כותרות והמניפולציות יחגגו. בפועל זו עוד בשורה ביורוקרטית מיותרת שהעצמאים לא מעוניינים בה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים