הריגול האמריקני והבריטי בישראל נחשף: התעשייה הביטחונית ואחמד טיבי
העיתון הצרפתי "לה מונד" חושף שלפי מסמכי סנואודן צותתו ה-NSA האמריקני וסוכנות הביון הבריטית לבכירים במשרד החוץ, לחברות ביטחוניות ישראליות, לאוניברסיטה העברית בירושלים - וגם לח"כ אחמד טיבי
הדיווח של "לה מונד" נשען על דבריו של אדוארד סנואודן, איש ה-NSA שברח להונג קונג ומשם למוסקבה אחרי שחשף את תוכנית הציתותים הסודית והגדולה של ארה"ב, שבמסגרתה במשך שנים היו על הכוונת גם מאות מיליוני אזרחים פרטיים שלא הייתה להם שום נגיעה לפשע או לטרור ושפרטיותם הופרה ללא סיבה.
"לה מונד" כותב שה-GCHQ וה-NSA ריגלו אחרי דיפלומטים ישראלים בארץ ובחו"ל, חברות ביטחוניות פרטיות ישראליות, גופי ממשלה ישראליים האחראים על שיתוף פעולה בינלאומי ומרכזי מחקר באוניברסיטאות שרמתן המדעית גבוהה.
לפי הדיווח, באישים שמספר הטלפון שלהם הופיע ברשימת היעדים לציתות היה מספר שתיים במשרד החוץ הישראלי, ובמאגרים הופיעו גם כתובות המייל של שגרירי ישראל בקניה ובניגריה.
מהמסמכים עולה כי ריגול היה גם אחרי עובדי חברות ביטחוניות כמו Ophir Optronics המתמחה בתחום של סיבים אופטיים ולייזר, תחומים שנעשים מרכזיים יותר ויותר בלוחמה המודרנית, ומרכזי מחקר באוניברסיטה העברית בירושלים.
מסמכי סנואודן חושפים עוד כי הסוכנויות האמריקנית והבריטית ריגלו גם אחרי מוסדות הרשות הפלסטינית, וצותתו בין השאר לראש הממשלה הפלסטיני לשעבר אבו עלא. ביעדים לציתות היה גם חבר הכנסת אחמד טיבי.
ב"לה מונד" מגלים עוד כי ה-GCHQ וה-NSA עקבו אחרי תקשורת סלולרית במטוסים מסחריים, כולל של "אייר פראנס".
סנואודן עבד כשכיר בסוכנות לביטחון לאומי (NSA) כשחשף את תוכנית המעקבים של הסוכנות אחרי אזרחים פרטיים. הוא הצליח להוציא 1.5 מיליון מסמכים מהרשת המאובטחת של ה-NSA לפני שנמלט מארה"ב ב-2013. תחילה הסתתר בהונג קונג, ולאחר מכן ברח לרוסיה וחי כמה שבועות בשדה התעופה במוסקבה עד שקיבל מקלט זמני.
באוגוסט 2014 העניקה לו רוסיה אשרת שהייה לשלוש שנים וסירבה לבקשות חוזרות ונשנות להסגירו לארה"ב. סנואודן כבר הביע בעבר את רצונו לשוב לארצו, אך ציין כי יעשה זאת רק אם יובטח לו משפט הוגן. ארה"ב התחייבה בעבר לא לדרוש עונש מוות בעניינו, אך הוא מואשם בין היתר בריגול ואם יורשע עונשו יכול להגיע ל-30 שנות מאסר.