הצעה סעודית לשיפור היחסים: "שערביי ישראל יגיעו לעבוד"
הקיפאון בסוגיה הפלסטינית מכביד על יחסי ישראל וסעודיה, ומגעים בין הצדדים מתנהלים רק מתחת לשולחן. עיתונאי בכיר בממלכה, שניהל את רשת אל-ערבייה, נשאל איך לשפר את היחסים וענה ביצירתיות: לאשר לערביי ישראל לעבוד במפרץ וכך לבנות גשר בין המדינות. ההצעה זכתה לתגובות בישראל
בראיון למכון האמריקני "האדסון" שפורסם הבוקר מסביר אחד העיתונאים הבכירים בממלכה מה ניתן לעשות כדי להפוך את יחסי ישראל-סעודיה לפומביים יותר עד שהסוגיה הפלסטינית תיפתר. עיתונאי יהודי ממוצא עיראקי, יוסף בראודה, ראיין את העיתונאי הסעודי עבד א-רחמן א-ראשד, ראיון שנועד בין השאר לאוזניים ישראליות.
א-ראשד ערך בעבר את העיתון א-שרק אל-אווסט וניהל את רשת אל-ערבייה. בראיון התייחס לשלל נושאים, בהם ליחסי סעודיה וישראל וליהודים בכלל. בראיון דיבר על כך שסעודיה צריכה לנקוט גישה סובלנית ופתוחה יותר לאנשים בשטחה שאינם מוסלמים, ושוהים בסעודיה בעיקר לצרכי עבודה. המראיין שאל את א-ראשד אם אותו עקרון נכון גם לגבי היחס ליהודים.
א-ראשד ענה: "בלי פתרון של הסוגיה הישראלית פלסטינית לא יהיה אפשרי לטפל בסוגיה הזאת בצורה מהותית. אני רואה את הדחיפות לטפל בנושא הזה בהקשר הפוליטי ולא הדתי. לפני שהיהודים והישראלים היו האובססיה שלנו היו רגשות אנטי לפורטוגזים במאה ה-18, לטורקים במאה ה-19 ולבריטים במאה ה-20. כאשר אותם קונפליקטים נפתרו פוליטית אז המאבקים התרבותיים שככו".
בהמשך הזכיר המראיין את המפגשים האקראיים בין אישים סעודים לאישים ישראלים בשנתיים האחרונות, בין השאר בכנסים בינלאומיים. הוא שאל אם סעודיה וישראל יכולות להעמיק ולהרחיב את הקשרים הבינאישיים, אולי כחלק ממאמץ לעודד הסדר פוליטי. "שוב, ללא פתרון לסוגיה הישראלית – פלסטינית, הסיכויים לעשות את זה קטנים מאוד. הסדר לקונפליקט הזה, בין אם בהתאם לקווי היוזמה הערבית של המלך עבדאללה או בהתאם לגישה אחרת, יקל על שיפור הקשרים בין סעודים, ערבים אחרים, יהודים באופן כללי וישראלים".
בהמשך, באופן לא שגרתי, הציע א-ראשד שמתגורר במפרץ מה ניתן לעשות כדי לשפר את היחסים עד שהסכסוך עם הפלסטינים ייפתר. "הצעד החדש מבחינת סעודיה צריך להיות ביטול רשמי של האיסור על ויזות עבודה עבור ערביי ישראל. ישראל, לעומת זאת, צריכה לעודד את האזרחים הערבים שלהם התמחויות שונות להישלח לכל מדינה ערבית. מהבחינה הסעודית זה יכול להיעשות בפתיחות אם יינתן היתר לכל הפלסטינים בשני צדי הקו הירוק, במטרה לחפש את הערבים הכי מוכשרים בישראל לשם עבודה במפרץ".
"ערביי ישראל יכולים להיות גשר אנושי"
"כאשר הם מגיעים למדינות המפרץ הרשתות האנושיות והשותפויות המקצועיות שלהם נוסעות איתם בצורה אפקטיבית. לכן הם יכולים להוות מעין גשר אנושי בזמן שישראל נעה לעבר פתרון פוליטי, ובהדרגה זה יאפשר שותפויות בין אוכלוסיות נרחבות יותר בשני הצדדים", אמר. הוא התייחס לנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב, ואמר כי כרגע רוב ערביי ישראל מנועים מעבודה במדינות ערב בגלל האזרחות הישראלית, בשעה ש"חברות ישראליות רבות כבר מייצאות סחורה לשווקים במדינות ערב דרך תאגידים זרים".
העיתונאי הבהיר שבראיון הוא הביע את עמדותיו האישיות בלבד כתב מאמרים פרו-ישראליים בעבר, אך הצעתו הפרקטית כבר זכתה לתגובות בישראל. גורמים בקבוצת "ישראל יוזמת", שמקדמת זה שנים את רעיון "עסקת החבילה" בין ישראל, הפלסטינים ומדינות האזור, מסרו כי הם מברכים על עצם הגישה של א-ראשד. "מבלי להתייחס להצעה הספציפית, יש כאן גישה חדשה ומרעננת ונכונות לחשוב מה אפשר לעשות כבר עכשיו כדי לאותת לישראלים ולעמי האזור כי יש מקום להתקרבות בצעדים זהירים במקביל להתקדמות מדינית", אמרו בקבוצה, והדגישו כי זו החשיבה היצירתית שלדעתם תוכל לקדם את התהליך המדיני.