נתוני הבריאות הקשים נחשפים בדו"ח: בפריפריה מתים יותר
דו"ח פערי מצב הבריאות מעלה תמונה עגומה לגבי מצב הבריאות בישראל בכלל, וההבדלים בין הפריפריה למרכז בפרט. פחות רופאים ואחיות מהממוצע במדינות OECD ושיעור מיטות לאשפוז כללי בין הנמוכים במדינות המפותחות. שר הבריאות: "אנו פועלים לצמצם את הפערים"
כך נראה מצב הבריאות בארץ: הבוקר (ה') מפרסם משרד הבריאות את תמונת הפערים במערכת הבריאות לקראת כנס "מערכת הבריאות מתמודדת עם אי השוויון". מהנתונים שמתפרסמים, עולה תמונה קשה בכל הקשור להבדלים של מצב הבריאות ושירותי הבריאות בפריפריה לעומת מרכז הארץ.
בשנת 2015 תוחלת החיים הממוצעת בישראל הייתה 80.1 בקרב גברים, ירידה של 0.2 לעומת השנה הקודמת, ו-84.1 בקרב נשים, ללא שינוי משנה שעברה. שיעורי תמותה כללית ל-1,000 תושבים בשנת 2014, עמדו על 5.7 בקרב גברים, ו-4.2 בקרב נשים.
בחלוקה לפי קבוצת אוכלוסייה, נמצא כי השנה שיעור התמותה המתוקנן בקרב גברים יהודים בכל הגילאים עמד על 5.5 לכל 1,000 איש ובקרב נשים יהודיות על 4.0. בקרב האוכלוסייה הערבית שיעור התמותה הסתכם ב-7.5 בקרב גברים ו-5.3 בקרב נשים.
בפילוח על פי אזורים, נמצא כי שיעורי התמותה הגבוהים ביותר נרשמו באיזור באר שבע ויזרעאל, והנמוכים בנפת פתח תקווה ובאזור יהודה ושומרון.
תמותת תינוקות בפריפריה מול המרכז
בשנת 2015 שיעור תמותת התינוקות עמד על 3.1 ל-1,000 לידות. בקרב יהודים השיעור הסתכם ב-2.2, ובקרב ערבים ב-6.2. השנה נרשמה ירידה בשיעור תמותת תינוקות במחוז הצפון לאחר עלייה רציפה משנת 2010.
גם במחוזות הדרום, חיפה והמרכז קיימת ירידה בשיעורי תמותת תינוקות. לעומת זאת ישנה עלייה בתמותת תינוקות שנרשמה במחוז ירושלים מ-3 תינוקות על כל 1,000 לידות בשנים 2012-2014 ל-3.2 בשנים 2013-2015.
פחות רופאים ואחיות מהממוצע ב-OECD
בשיעור הרופאים לנפש, ישראל ממוקמת נמוך מהממוצע במדינות ה-OECD המדינות המפותחות. בשנת 2014 שיעור הרופאים בישראל עמד על 3.1 לעומת הממוצע במדינות הארגון שעמד על-3.4 הירידה של ישראל ביחס למדינות אחרות נובעת מחוסר התאמה בין כמות כוח האדם הרפואי לבין הקצב הגובר של גידול האוכלוסייה.
בנוסף, התקיימה בשנים האחרונות, פרישה לגמלאות של קבוצה גדולה של רופאים, שהגיעו לישראל מברית המועצות לשעבר בשנות התשעים. על פי הערכות, ההחרפה המשמעותית צפויה בפריפריה בכלל וברפואת הקהילה בפרט.
שיעור האחיות בישראל ביחס לנפש גם הוא נמוך. אומנם שיעורי אחיות לפני חמש שנים מראים על עלייה במחוזות הצפון וחיפה אבל מנגד על ירידה במחוזות ירושלים ומרכז. הירידה המתמשכת בירושלים עלולה להעיד על מחסור הולך ומחמיר של האחיות באזור.
במחוז הדרום, נצפתה עלייה קלה בשיעור האחיות (מ-3.2 ל-3.3 אך עדיין הוא ממוקם נמוך יותר ביחס לכלל האזורים).
בהשוואה למדינות OECD, בישראל יש שיעור נמוך ביותר של אחיות ל-1000 איש, כאשר שיעור נמוך יותר נצפה רק במדינות מקסיקו ויוון. בשנת 2014 שיעור האחיות בישראל עמד על 4.9 בהשוואה ל- 9.5, הממוצע במדינות ה- OECD.
לא מספיק מיטות אשפוז
שיעור מיטות האשפוז בישראל, גם הוא נמוך עיקר בפריפריה. בסוף שנת 2015 היו בישראל 15,487 מיטות לאשפוז כללי. השיעור של מיטות ל-1,000 נפש, עמד על 1.8 באותה השנה.
שיעור המיטות לאשפוז כללי בישראל, גם הוא בין הנמוכים במדינות המפותחות, 2.3 לעומת ממוצע של 3.6, כשהוא ממוקם במקום החמישי מתחתית הרשימה. שיעור נמוך מישראל ניתן למצוא רק במקסיקו, צ'ילה, קנדה ובריטניה.
לאורך זמן, המיקום היחסי של ישראל ביחס למדינות אחרות השתפר מעט, אך הוא עדיין, כאמור, נמוך מאוד.
"פועלים לצמצם את הפערים"
"אי שוויון במערכת הבריאות הוא אחת התופעות המדאיגות בחברה הישראלית", אומר שר הבריאות, יעקב ליצמן על ממצאי הדו"ח, "התחום הוגדר על ידי עוד בקדנציה הראשונה שלי כשר בשנת 2010 כיעד עליון של המשרד. מאז המשרד מחויב לנושא ושם אותו בראש סדר העדיפויות המקצועי ופועל במגוון של כלים לצמצם אותו".
לדבריו למרות העשייה הענפה הפערים עדיין קיימים ואתגרי העוני והזדקנות האוכלוסייה הם אתגרים משמעותיים. "אנחנו נמשיך ללא לאות ליצירת מערכת בריאות יעילה, שוויונית ואיכותית יותר עבור כל החברה הישראלית כולה".
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הוסיף כי "הבעיה נמצאת למול עינינו ואסור לנו לרגע להתחבא ולחשוב שזה ייעלם. הפערים במערכת הבריאות והזדקנות האוכלוסייה עלולים להתגבר ועלינו מוטלת החובה להוביל את הפתרון ולרתום את כולם לסייע: ממשלה, ארגוני מגזר שלישי יחד עם המערכת הרפואית כולה".
ראש המועצה האזורית מרחבים, שי חג'ג', אמר בתגובה לדו"ח פערי מצב הבריאות שהתפרסם הבוקר: "הנתונים המכעיסים והקשים שעולים בדו"ח אינם חדשים לנו ואינם מפתיעים אותנו. באזור שלנו פועלת מרפאה אחת. מרפאה אחת, המשרתת 7,000 תושבים מתשעה יישובים. אין במרפאה רופא ילדים וכאשר ילד חולה ונזקק לרופא, מי שמטפל בו הוא הרופא הכללי, רופא המשפחה.
"טיפת החלב באותה מרפאה פתוחה רק פעמיים בשבוע בין השעות 9:00-13:00. מה קורה כשצריך לחסן את הרך הנולד? צריך להזמין תור חודש וחצי מראש - וחלילה אסור לבטל ואסור לחלות ביום המיועד, כי אז נאלץ התינוק להמתין עוד חודש וחצי.
"כאן זה לא נגמר. אין בית מרקחת במרפאה, והחולים נאלצים לפנות לבתי מרקחת בערים הסמוכות כדי לקנות את התרופות. *אלה לא שירותי בריאות ראויים! אלה אפילו לא שירותים מינימליים. את המצב הזה חובה לתקן, ומיד. שירותי בריאות ירודים כל כך לא רק גורמים אי נוחות - הם מסכנים את בריאותנו. כי זה עולה לנו בבריאות".