שתף קטע נבחר

אסד כובש את חלב - הפרחים לפוטין ונסראללה

נשיא סוריה בדרך לניצחון החשוב ביותר שלו מתחילת המלחמה - שליטה מלאה על העיר האסטרטגית והגדולה בסוריה. כשהמורדים בעיר החלו להילחם המצב נראה מעודד עבורם ובהמשך נוצר סטטוס קוו. רק ריכוז המאמצים של רוסיה וחיזבאללה בעיר החשובה שינו את המגמה. קיצור המלחמה בחלב

 

 

למרות שבסוריה תמיד יכולות להיות הפתעות של הרגע האחרון, נראה שהמשטר הסורי ובעלי בריתו בדרך לניצחון בעיר חלב. הניצחון הצפוי יסמן את אחד ההישגים המהדהדים של "ציר ההתנגדות" המגובה ברוסיה מתחילת המלחמה בשנת 2011.

 

העיר האסטרטגית בצפון סוריה נחשבה במשך אלפי שנים למוקד כלכלי ומסחרי חשוב. בשנת 2016 נראה שהשליטה עליה הופכת לקריטית עוד יותר, בעיצומה של מלחמה שבקרוב תיכנס לשנתה השישית. באופן די מפתיע, כשהחלה ההתקוממות נגד המשטר הסורי במרס 2011 חלב לא הייתה במוקד העניינים לעומת ערים אחרות כמו דרעא בדרום או הבירה דמשק.

 

 

ההצטרפות למלחמה

עד תחילת 2012 חלב למעשה נותרה מחוץ למשחק הצבאי, ובעיקר הייתה עדה להפגנות על בסיס שבועי נגד המשטר. אך בפברואר 2012 הצטרפה העיר הגדולה בסוריה (2.3 מיליון ב-2005), שמכילה ברובה מוסלמים-סונים, ללחימה המזוינת.

מפת הלחימה בחלב ()
מפת הלחימה בחלב

כוחות פרו-סורים בוחנים טילים של המורדים באזור שכבשו בחלב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כוחות פרו-סורים בוחנים טילים של המורדים באזור שכבשו בחלב(צילום: AFP)

במשך כמה חודשים הורכבו פלגי המורדים השונים בעיקר מעריקים מהצבא הסורי. הם הכו את המשטר הסורי ללא רחם והצליחו להתקדם בעיר במסגרת הניסיון של מתנגדיו של אסד לגרש את הצבא הסורי מצפון סוריה. למרות ההתקדמות הם לא הצליחו להגיע להכרעה מלאה בעיר הגדולה והחשובה. כתוצאה מכך נוצר מעין סטטוס קוו. מזרח העיר – בשליטת המורדים. מערב העיר – בידי המשטר הסורי.

 

המעבר למלחמת התשה

בפברואר 2012 הרעידו שני פיצוצים את מטה המודיעין הצבאי והמשטרתי בחלב ועשרות נהרגו. לאחר מכן החלו העימותים המזוינים בין כוחות אסד למתנגדיו במחוז חלב. המערכה להשתלטות על העיר עצמה החלה ביולי 2012. אז זה היה נראה מבטיח עבור המורדים. הם השתלטו במהרה על כמה שכונות שהיו בשליטת המשטר בצפון מזרח המדינה, מערבה ודרומה. כבר באותו החודש הגיע הלחימה לחומות העיר העתיקה, שארגון אונסק"ו רואה בה אתר מורשת עולמי.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בתוך כמה חודשים הפכה המערכה בחלב למלחמת התשה של ממש שבה שני הצדדים מחליפים שטחים בקצב מסחרר. המורדים לא הצליחו כאמור להכריע את העיר כולה, ככל הנראה בשל המחסור באמצעי הלחימה המתאימים כדי להתמודד עם העליונות של הצבא הסורי.

 

כניסת הג'יהאדיסטים לחלב

מסוף 2013 המשטר הסורי תוקף את שכונות המורדים מהאוויר ללא רחם, כולל שימוש ידוע לשמצה בחביות נפץ. המבצע האווירי אפשר למשטר להתקדם במעט אך לא השיג התקדמות משמעותית. התפתחות נוספת שפגעה במורדים היא כניסתם של ארגונים ג'יהאדיסטיים, בראשם דאעש וג'בהת א-נוסרה. כניסת ארגוני הג'יהאד החלישה את פלגי המורדים המתונים ואת השפעתם על המתרחש.

 

בקיץ 2015 המצב של המשטר הסורי היה קשה. בחודשים שקדמו לאותו קיץ אסד איבד את מחוז אידליב בצפון מערב המדינה ליד הגבול עם טורקיה, וקואליציית המורדים "צבא הניצחון" בהובלת ג'בהת א-נוסרה של אבו מוחמד אל-ג'ולאני הייתה רחוקה 30 ק"מ בלבד מערי החוף טרטוס ולטקיה, המעוז של העדה העלווית. לפני כן גם איבד את הצבא הסורי את העיר העתיקה תדמור בפרברי חומס.

 

רוסיה וחיזבאללה משנים את המגמה

לאור ההתפתחויות, באוקטובר 2015 החלה המעורבות האווירית הרוסית בסוריה שלוותה גם בהגברה משמעותית של המעורבות האיראנית בלחימה וגם של חיזבאללה, ששלח את מיטב אנשיו לחזיתות השונות. המעורבות הרוסית התמקדה בראשיתה בעיקר באזור חומס וחמה במרכז המדינה, לצד ניסיונות לדחוק את המורדים מאזור ערי החוף של המשטר. גם חלב הייתה על הכוונת, אך ההכרעה לא הגיעה. חרף הקשיים הצבא הסורי ובעלי בריתו החלו לרכז את המאמץ סביב העיר החשובה, מתוך חשיבה שזו תהיה מכה קשה למורדים ולפטרוניהם ובראשם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן.

נסראללה. "עין אחת על חלב ועין אחת על דרום לבנון" ()
נסראללה. "עין אחת על חלב ועין אחת על דרום לבנון"

פוטין ואסד בפגישה חמימה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פוטין ואסד בפגישה חמימה(צילום: רויטרס)

פליטים בחלב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פליטים בחלב(צילום: AFP)

טנקים של צבא אסד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טנקים של צבא אסד(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ילד מחולץ מההריסות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ילד מחולץ מההריסות(צילום: AFP)
 

גם חיזבאללה, גם משמרות המהפכה וגם מיליציות שיעיות שנתמכות על ידי איראן התגייסו לחזית באזור שהפך להיות מוקד הלחימה בסוריה בחודשים האחרונים. "עין אחת על חלב ועין אחת על דרום לבנון", הגדיר זאת מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה בשנה האחרונה - אמירה שמעידה על החשיבות שרואה בעיר גם מזכ"ל חיזבאללה.

 

הבליץ של אסד: רבע מיליון תושבים נצורים

בחודשים האחרונים הצליח המשטר הסורי לסגור על המורדים מהחלק הצפוני, מה שהותיר 250 אלף אנשים נצורים בתנאים הומניטאריים קשים ובלתי נתפסים בשכונות המזרחיות של העיר שנשלטו בידי פלגי המורדים - מורדים שהמשטר ובני בריתו רואים בהם טרוריסטים לכל דבר. לאורך השנה הזו נמשכו מעשי הטבח של המשטר מהאוויר והקרקע ותמונות קורעות לב לא הפסיקו להגיע, כולל זו של עומראן דקניש בקיץ האחרון שזעזעה את העולם .

בית חולים מאולתר ששימש את המורדים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בית חולים מאולתר ששימש את המורדים(צילום: AFP)
 

עומראן דקניש, הילד הפצוע מחלב (צילום: AP) (צילום: AP)
עומראן דקניש, הילד הפצוע מחלב(צילום: AP)
 
מתנגדיו של אסד שיגרו מעת לעת רקטות לעבר השכונות המערביות וכך נוצר מעין פינג פונג בלתי נגמר. חשוב לציין שהלחימה בשטח גבתה מחיר כבד גם מהמשטר הסורי ובעלי בריתו. הממשל האמריקני, יחד עם רוסיה, גיבש כמה הפסקות אש הומניטאריות שנגעו בעיקר לחלב. הפסקות אש האלה נכשלו אחת אחר השנייה בצל חוסר האמון בין הצדדים.

 

פלגי המורדים השונים עוד הצליחו לפרוץ את המצור של המשטר ממערב העיר, אך בתקופה האחרונה המשטר הסורי החזיר את כל השטחים לידיו במערב העיר ובמקביל פתח בבליץ צבאי קרקעי לכיבוש מזרח העיר. כרגע לא נראה שיש מי שיעצור אותו. בעיר יש גם אזור שנשלט על ידי כוחות כורדיים שנחשבים לנאמנים למשטר הסורי.


פורסם לראשונה 07/12/2016 23:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים