לא רק רע: 5 עובדות מפתיעות על מבוגרים בישראל
המאפיינים של הזדקנות טובה בישראל מצביעים על היבטים חיובים של הגיל המאוחר. מומחית בתחום מבקשת לשנות את התפיסה השלילית על גיל הזהב ומציגה חמישה תחומי חיים ששומרים את מאריכי החיים בארץ בריאים ומאושרים
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
בשנים האחרונות אנו נמצאים בעיצומה של מהפיכה דמוגרפית. תוחלת החיים ממשיכה לעלות, ואחוז המבוגרים באוכלוסייה גדל משמעותית מעשור לעשור.
במקביל מאפייני אוכלוסיית המבוגרים משתנה גם היא, הזקנים של היום הם לא הזקנים של העבר. מרבית המידע המגיע אלינו אודות המבוגרים בישראל, המכונים על פי קריטריונים רפואיים שונים - קשישים, עוסק לרוב בהיבט השלילי של גיל זה, ומעטים המקרים העוסקים בהיבט החיובי של הגיל המופלג בעל הניסיון וחוכמת החיים.
עוד בבמדור 60 פלוס:
הטעם משתנה, המיגרנות נעלמות: 8 דברים שקורים בהזדקנות
מצאו אושר: להיות "איש ברזל" בגיל 60 פלוס
מחקר: מי חי טוב יותר נשים או גברים?
בכנס של המכללה האקדמית לישראל בנושא 'עתיד הזקנה' שנערך לאחרונה עסקו החוקרים ואנשי האקדמיה במגוון תחומי חיים השופכים אור על ההיבטים החיוביים שלא ידועים בנוגע לזקנה ולמבוגרים מעל גיל 62. לפניכם חמישה מהם:
לא נחים: הסוד של המבוגרים בישראל
הקשישים המאריכים חיים ניחנים בלפחות מאפיין יוצא דופן אחד; הם ממשיכים להיות פעילים גם לאחר גיל הפרישה, ומשאירים עצמם עסוקים כל העת.
בנוסף, הם מעשירים את הידע שלהם באמצעות קריאה מרובה, ומשתדלים שלוח הזמנים שלהם יהיה עמוס, ובעקבות כך מתאפשרת יציבות ושגרה, הנותנת לקשישים תחושה של עצמאות ושליטה בחיים.
70% משתמשים באפליקציות כל יום
סקר שנערך על-ידי מכון גיאוקרטוגרפיה עבור המכללה האקדמית לישראל מצא כי בקרב 1,000 משיבים המייצגים את האוכלוסייה הבוגרת היהודית בישראל, מרבית הקשישים (נשים מגיל 62 וגברים מגיל 65 ומעלה) עושים שימוש במחשב או באפליקציה לצורכי היום-יום.
67% מהנשאלים העידו כי קיים ברשותם מחשב, ו- 50% מתוכם משתמשים באפליקציות כמו ווייז. כמו כן, 24% משתמשים בטכנולוגיות מסייעות לצרכי קריאה, תזכורת נטילת תרופות וכדומה.
יודעים בדיוק מה מגיע להם
עוד מצא הסקר כי בניגוד לדעה הרווחת, 61% מהנשאלים בקבוצת הגיל מעידים כי הם מודעים לזכויותיהם כזקנים בישראל.
30% אמרו כי הם מודעים באופן חלקי בלבד לזכויותיהם וזכאותם, ו- 8.5% אינם מודעים לזכויותיהם וזכאותם כלל.
צעירים יותר (נשים מתחת גיל 62 וגברים מתחת גיל 65) אשר נשאלו בנושא, סברו כי כ- 19% סבורים שהזקנים אינם מודעים לזכויותיהם בשונה ממה שדיווחו הזקנים עצמם, מה שמוכיח את הפער בין הזקנים לבין תפיסת הזקן על ידי החברה הצעירה.
חברה: השפעה דרמטית על הזדקנות טובה
25% מהנשאלים אמרו כי חברה היא הגורם המכריע התורם להזדקנות טובה יותר, ולאחריה אופטימיות (21%) ופעילות גופנית (20%). למעלה מ-53% מהנשאלים פסקו כי קיום קשר עם אנשים צעירים, יכול ליצור הרגשה טובה או חדוות חיים בקרב הזקנים.
נקודה זו המחזקת את החשיבות של הקשר הבין דורי והשלכותיו על הרווחה הנפשית של המבוגרים.
דגש מיוחד על חיזוק הנפש
ככל שאנו מתבגרים הגבול בין המצב הפיזי לנפשי הולך ונעלם, מחקרים מצביעים על כך שהיכולת להתמודד עם משברים, אבדנים ומחלות מושפעת רבות מהחוסן הנפשי.
קיים קשר בין החלמה ממחלה לבין קשרים רגשיים, תמיכה חברתית, תכונות אישיות, אמונה דתית ועוד, כל אלה הנם מרכיבים פסיכו-חברתיים חשובים שהם חלק מהבריאות החיובית. חשוב עם כן בזקנה לטפל בבריאות הפיזית מחד ובנפשית מאידך.
הכותבת הינה ראשת תכניות לתואר ראשון בסיעוד במכללה האקדמית לישראל
מה קורה בעולם? דו"ח של OECD חושף את הנתונים והסיבות לחיים טובים, בריאים וארוכים במדינות שונות ברחבי העולם
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"