אחרי 70 שנה: ניצולת השואה פגשה את בן המשפחה שהצילה אותה
חיה קרמר נמלטה מהגטו בזמן השואה והסתתרה אצל משפחה פולנית. עכשיו נפגשה עם זבישק קרצ'בסקי, שאצל משפחתו התגוררה קרמר והתחזתה לאחותו הגדולה. "הוא חלק בלתי נפרד מהמשפחה שלי"
70 שנה אחרי שחייה ניצלו הודות למשפחה פולנית שהסתירה אותה מהנאצים, נפגשה חיה קרמר (96), עם זבישק קרצ'בסקי שאצל משפחתו הסתתרה והתחזתה לאחותו הגדולה. "הוא חלק בלתי נפרד מהמשפחה שלי", אמרה קרמר
קרמר הייתה בת 20 כשהצבא הגרמני נכנס לגטו בעיר המחוז סוקולוב-פודלסקי בפולין. לקראת סוף המלחמה החלו הנאצים לחסל את הגטו וקרמר, ששמעה משוטר בגטו שמתכוונים לפנות את כולם לעבודה בטרבלינקה, והיא החליטה להימלט על חייה. "ברחתי מהגטו עם תעודות מזויפות, עברתי נהר והתחבאתי ביער עד שבחור צעיר בשם זאנון ראה אותי ושאל אותי אם אני רוצה להתחבא אצלו בבית. הוא אמר לי 'את בידיים טובות', שאל את המשפחה שלו אם יסכימו לקבל אותי, והם הסכימו". היא התחזתה לאחותו הגדולה של זבישק, וכאשר הנאצים הגיעו לחפש אחרי יהודים המשפחה הסתירה אותה מאחורי התנור במטבח.
השניים נפגשו בבית הדיור המוגן של רשת "משען" בשכונת אפקה בתל אביב, שם מתגוררת קרמר. "הם ממש שמרו עלי והצילו לי את החיים", שחזרה קרמר השבוע. "אני לעולם לא אשכח איך המשפחה הזו סיכנה את החיים שלה בשביל להציל אותי. באותם ימים כבר לא הייתה לי משפחה כי הגרמנים רצחו את כולם".
זבישק קרצ'בסקי, היום בן 82, היה בן 6 כשפגש את קרמר לראשונה. "אני זוכר שאח הגדול שלי זאנון פגש אותה ביער ולקח אותה אלינו הביתה", הוא שחזר. "אימא שלי ראתה בחורה כל כך צעירה וריחמה עליה ולכן החליטה לאמץ אותה. כשהגרמנים הגיעו אלינו הביתה, בגלל שהבית היה מאוד קטן, הכנסנו אותה מאחורי התנור, שם היא התחבאה כמעט עד סוף המלחמה". קרצ'בסקי אומר שהוא לעולם לא ישכח את הרגע שבו חייל גרמני ניסה לשחד אותו בשוקולד בתמורה לכך שיסגיר אותה. "חייל גרמני הוציא שוקולד מהמעיל ושאל אותי איפה יש אנשים שמתחבאים. עניתי לו ש'אין כאן אף אחד'. אני זוכר שהוא לקח את השוקולד והלך ואני כעסתי עליו מאוד".
במהלך השבוע האחרון התגוררו השניים זה לצד זה בדיור המוגן של "משען" בשכונת אפקה בתל אביב, ובכך השלימו פערים וסגרו מעגל. שושי זופניק-קרמר ובתיה קרמר, בנותיה של חיה, סיכמו את החוויה: "לפני שהיו קשרים דיפלומטיים עם פולין אבא היה שולח תפוזים למשפחת קרצ'בסקי, כדי להודות להם על מה שהם עשו. זה שזבישק הגיע לכאן כדי להיפגש עם אימא זה מרגש אותנו מאוד".
בשנת 2000 הגיעו פליציה והרונים קרצ'בסקי ובנם זאנטו ל"יד ושם" והוכרו כחסידי אומות עולם.