13 גורמים שעלולים לפגוע בפוריות הגבר
בכל טיפת זרע אחת יש מיליוני זרעונים, אבל רק בודדים מהם יצליחו להגיע אל הביצית ולהפרות אותה לכדי הריון תקין. הנה 13 גורמים שעלולים להפריע בדרך להורות
רבות מבעיות הפוריות נגרמות בגלל זרעונים לא תקינים. הזרעונים פגיעים ביותר ורגישים לשינויי לחץ, טמפרטורה, הורמונים ואפילו השמנה ולחץ נפשי. 12 הגורמים הבאים עלולים לפגוע בצורתם, מספרם ובצורה בה הם שוחים.
1. בעיית משקל
השמנה פוגמת במערכות רבות, מגבירה את הסיכון למחלות לב וכלי דם ולסוכרת, אבל היא עלולה לפגוע גם בזרעונים. כן, עודף משקל עלול להשפיע על ספירת הזרע, תנועתו והמורפולוגיה שלו.
הסיבה לכך היא ששומן עודף ממיר טסטוסטרון לאסטרוגן, ועודף של ההורמון הנשי הזה הוא משמעותי לחיות הזרעונים ופעילותם. גם תת משקל עלול לפגוע בזרעונים על פי מחקרים שונים. שורה תחתונה: משקל תקין הוא חשוב לא רק לבריאות הכללית, אלא גם לפוריות הגבר.
קראו עוד:
טיפולי פוריות: איך זה מתבצע, מי זכאי ואיך מתחילים
"אחרי 17 טיפולי פוריות החלטתי להפסיק"
טיפולי פוריות: מה הנזק שנגרם לתינוקות?
2. חימום האשכים
לא, זה ממש לא מיתוס: האשכים מחוץ לגוף מסיבה אחת פשוטה – הזרעונים לא יכולים היו לשרוד בטמפרטורת הגוף, ולכן הדרך היחידה לשמור על חיותם היא בטמפרטורה נמוכה יותר.
מסיבה זו האבולוציה דחקה את האשכים החוצה מהגוף. ואכן, חימום יתר של האשכים עלול לפגוע בזרעונים. זה יכול לקרות בתחתונים הדוקים מדי שלא מאווררים, בישיבה עם לפטופ שמתחמם, או טלפון סלולרי קרוב, וגם שהייה ממושכת בסאונות או ג'קוזי.
3. חום
חלק מהמחלות עלולות לגרום לצניחה בספירת הזרעונים. כך למשל, בזמן שפעת או מחלת חום אחרת, מומלץ שלא לצפות לכניסה להריון, פשוט כי ספירת הזרעונים צונחת למשך שבועות עד חודשים. אבל אפשר להירגע: הגוף ימשיך לייצר זרעונים, והם יחזרו למספר תקין כחודשיים עד שלושה לאחר המחלה.
4. עישון
מחקרים רבים כבר הראו כי עישון סיגריות גורם לא רק לבעיות זיקפה, אלא גם לפגיעה בספירת הזרעונים, תנועתיותם וצורתם התקינה. אחד המחקרים האחרונים שפורסם בכתב העת Reproductive Health הראה יחס ישיר בין כמות הסיגריות אותם מעשנים ביממה, לבין הצניחה בספירת הזרעונים.
אבל לא רק עישון סיגריות פוגע בזרעונים: מחקרים הראו שגם מריחואנה עלולה לפגוע בספירת תאי הזרע. לכן, אם אתם מנסים להפוך להורים – הפסיקו לעשן. זה לא בריא לא לכם, ולא לעובר שבדרך.
5. אלכוהול
שתייה של דרינק אחד או שניים ליום, מספיקים כדי להוריד את ספירת הזרעונים. מחקר שפורסם בכתב העת הרפואי BMJ Open מצא שגברים ששתו 5 או יותר משקאות אלכוהול בשבוע, היו בעלי ספירת זרע נמוכה ב-33% מאלה ששתו כוסית אחת בשבוע או פחות.
6. קפה
מחקרים הראו כי משקאות קפאין עלולים לפגום בתאי הזרע. לא, לא מדובר בקפה של הבוקר אלא על מעל 2 כוסות קפה ביום. כדי להיות על הצד הבטוח, אם אתם יכולים – הפחיתו למינימום את כמות הקפאין שאתם מכניסים לגוף, לפחות עד שהביצית תופרה.
7. לחץ
מחקר שפורסם בכתב העת Fertiliry and Sterility מצא שסטרס פסיכולוגי עלול להפחית את ריכוז הזרעונים ולהגביר את כמות הזרעונים הלא תקינים. עדיין לא ברור כיצד בדיוק הסטרס פוגע בזרעונים, אולם ייתכן שהעלייה ברמות הקורטיזול האופיינית לזמני לחץ, קשורה לכך.
8. ישיבה מרובה
מחקר שפורסם בכתב העת הבריטי לספורט, מצא שגברים שצפו מעל 20 שעות בטלוויזיה בשבוע, היו בעלי ספירת זרע נמוכה ב-44% מאלה שכמעט ולא צפו בטלוויזיה. כמובן שזו לא הטלוויזיה עצמה שפוגמת בזרעונים, אלא היעדר פעילות גופנית.
9. טלפונים סלולרים
כבר הפחידו אותנו שהסלולרי עלול לסרטן, אבל הוא עלול לפגום גם בזרעונים: מומחים טוענים כי הקרינה הנפלטת מהסלולרי שבכיס, גורמת לפגיעה במורפולוגיה ובספירה של הזרעונים. לא, אנחנו לא אומרים לכם להיגמל מידידכם הטוב ביותר – הסמרטפון, אבל לפחות הרחיקו אותו מאיזור המפשעה.
10. תרופות
ישנן תרופות רבות שעלולות לפגוע בזרעונים, החל מתרופות לטיפול ביתר לחץ דם ממשפחת חסמי סידן וחסמי ביטא, תרופות למניעת נשירת שיער כמו פרופסיה ופינסטריד, דרך כימותרפיה והקרנות.
אם אתם בדרך להורות, שוחחו עם הרופא המטפל על התרופות אותם אתם נוטלים, והאפשרות להחליף אותם באחרות. במקרה של טיפולים לסרטן, לרוב מתבצעת הקפאת זרעונים לפני הטיפול.
11. סטרואידים אנבוליים וטסטוסטרון
ההורמון טסטוסטרון בו מטפלים לעתים באי חשק מיני, כמו גם סטרואידים אנבוליים הנמכרים באופן לא חוקי לפיתוח שרירים, עלולים לפגוע במערכות רבות של הגוף, וגם בזרעונים. הם גורמים לצניחה ברמות הטסטוסטרון שבגוף, הדרוש לייצור הזרעונים התקינים.
12. כימיקלים ורעלנים
רשימה ארוכה של חומרים עלולים לפגוע בזרעונים, הכוללים חומרי הדברה, ממיסים שונים, מתכות, וגם זיהום סביבתי. אם אתם עובדים במקום שבו החשיפה לחומרים רעילים גבוהה, הקפידו על אמצעי מיגון כמו מסיכה וביגוד מתאים. בנוסף הימנעו משימוש בבית של חומרי פלסטיק המכילים BPA, והימנעו מחימום מזון בכלי פלסטיק.
13. רכיבה על אופניים
היא מהנה, אבל יכולה לגרום לך לאין אונות: הפעילות הגופנית המאומצת, לבישת בגדי לייקרה לא מאווררים והמגע ההדוק בין כיסי האשכים לאוכף האופניים גורמים להתחממות כיס האשכים, והחום הגבוה מטמפרטורת הגוף הנורמלית עלול לפגוע בייצור הזרע באשכים.
אם אתם לא יכולים להימנע מרכיבה בזמן הנסיון להיכנס להריון, השתדלו לבצע הפסקות ככל האפשר, בחרו אוכף בעל מבנה כזה שלא ילחץ על האשכים, לבשו בגדי רכיבה שאינם לוחצים באיזור המפשעה ומאווררים, והימנעו מרכיבה של מעל 3 שעות בשבוע.
צפו: איך מתמודדים עם הקשיים הנפשיים במהלך טיפולי פוריות?