האיש עם הכי הרבה "זמן פוטין": זה מזכיר המדינה המיועד
השינוי בבחירת רקס טילרסון למזכיר המדינה יגיע בגזרה הרוסית לאור יחסיו החמימים עם הנשיא פוטין. למרות קריאת טראמפ לבטל את הסכם הגרעין, טילרסון, מנכ"ל בענקית האנרגיה אקסון, לא ימהר לעשות זאת. הסנאטור מקיין מודאג מהמינוי: "מי שחושב שפוטין הוא לא בריון ורוצח - משקר"
טייקון אנרגיה ומקורב ל"דוב הרוסי": אם לא יהיו תקלות בדרך, רקס טילרסון יהיה מזכיר המדינה בממשלו של נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ. טילרסון (64) לא מביא עמו ניסיון כלל במדיניות חוץ, אבל עסקיו בתחום האנרגיה יצרו לו קשרים קרובים, אפילו קרובים מאוד, עם אחד מהאנשים החזקים בעולם, הלוא הוא נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.
טילרסון, יליד טקסס, נשוי ואב לארבעה, השתלב בענקית האנרגיה אקסון-מובייל לפני יותר מ-40 שנה ומכהן זה עשור כמנכ"ל החברה. במקרה או שלא, הוא רקם מערכת יחסים הדוקה עם רוסיה בשל שלל עסקאות האנרגיה שבהן היה מעורב. מאז נפגש לראשונה עם פוטין בשנת 1999, נותרו השניים מקורבים מאוד. "הוא נפגש ומדבר עם פוטין יותר מכל אמריקני אי-פעם, אולי חוץ מהנרי קיסינג'ר", אמר סגן מזכיר ההגנה לשעבר ג'ון המרה.
במהלך כהונתו בראש חברת הנפט הפך טילרסון את רוסיה לשותפה מספר אחת שלו וקידם השקעות בשווי מיליארדי דולרים בתשתיות של פוטין. רק לפני חמש שנים הוא חתם עם "רוסנפט", חברת הדלק הלאומית של רוסיה, עסקה היסטורית לפיתוח משותף של מקורות נפט. רווחי החברה משיתוף הפעולה עם הקרמלין עמדו על כ-500 מיליארד דולר.
בעבר ספג טילרסון ביקורת קשה על קשריו עם פוטין בשל התנגדות לסנקציות שהוטלו על רוסיה ופגעו באותם פרויקטים משותפים עם "רוסנפט", שחלקם בוטלו. ביטול הפרויקטים לא מנע מפוטין להעניק לחברו טילרסון את "אות הידידות" בשנת 2013.
גם בעולם הערבי יש לטילרסון קשרי ידידות. לאקסון-מובייל השקעות בעשרות מדינות, בהן קטאר וסעודיה. ההערכה היא שהוא גם לא ימהר לבטל את הסכם הגרעין עם איראן שפתח את מקורות הגז והנפט האיראניים לתאגידי נפט בינלאומיים. "הרבה חברות אמריקניות עדיין לא יכולות לנהל עסקים באיראן, בזמן שהמתחרים שלנו באירופה כבר נמצאים בתוך השוק שם", אמר טילרסון בראיון לפני חצי שנה. "באופן היסטורי לא עשינו הרבה עסקים באיראן, אבל ברגע שחברות אמריקניות יקבלו אישור בהחלט נבדוק את זה, כי זו מדינה עם משאבים עצומים".
מערכת יחסיו עם פוטין עשויה הייתה בשנים קודמות להיחשב ניגוד אינטרסים בוטה — ולטרפד את המינוי. אבל טראמפ כבר הצליח לשבור את כל הנורמות המקובלות כך שטילרסון, שהונו נאמד בעשרות מיליוני דולרים, מצטרף לשורה של אנשי עסקים בעלי הון עצום שהתמנו לקבינט העתידי של הנשיא הנבחר — על אף ניגוד העניינים החמור בין עסקיהם הפרטיים לבין תפקידם הציבורי.
אף שטראמפ התלהב מאוד בימים האחרונים ממועמדותו של טילרסון, נקודת מחלוקת שעלולה להתעורר ביניהם נוגעת להתחממות הגלובלית: בניגוד לטראמפ, טילרסון דווקא מאמין בהשלכותיה ההרסניות — ואף הביע תמיכה בהסכם פריז, שעליו חתם הנשיא אובמה, שהתחייב להביא לצמצום פליטת הגזים המזהמים. טראמפ, אגב, הבטיח כבר לבטל גם את זה.
טילרסון ידוע כתומך נלהב של המפלגה הרפובליקנית ותרם לאורך השנים לא מעט כספים. למיט רומני, שהוזכר כמועמד לתפקיד מזכיר המדינה, תרם טילרסון 50 אלף דולרים לקמפיין שלו בבחירות במפלגה. הוא גם תרם ל"סופר-פאק" של ג'ב בוש באוגוסט אשתקד. לפי רשת ABC, אין רישומים על כך שטילרסון תרם למערכת הבחירות של טראמפ. הנשיא הנבחר, מצדו, החזיק במניות אקסון-מובייל לפי רישומי מס הכנסה בשנת 2015.
ויש מי שאינו מרוצה מהמועמד המיועד. "המינוי הזה מאוד מדאיג אותי", אמר הסנאטור ג'ון מקיין בראיון לפוקס ניוז. "אני אצטרך לבחון את זה. פוטין הוא בריון ורוצח ומי שמתאר אותו אחרת פשוט משקר".