שתף קטע נבחר

גביש נדיר מהחלל נמצא במטאוריט במזרח רוסיה

החומר הגיע ממטאוריט שאותר בקצה צפון-מזרח רוסיה לפני כחמש שנים. במטאוריט יש סוג של סימטריה שמעולם לא נראתה באופן טבעי עד כה - שנקראת סימטריה איקוֹסהדרית

גביש (קריסטל) מסוג נדיר ויוצא דופן במיוחד, שבעבר בכלל הוערך כי לא ייתכן שיהיה קיים, נמצא על פיסת מטאוריט ברוסיה. כיוון שלגביש יש מבנה מחזורי משונה, במשך שנים ארוכות הניחו חוקרים כי גבישים כמו-מחזוריים יכולים להתקיים רק באופן מלאכותי. הגילוי החדש, שהמחקר המלא סביבו פורסם בכתב העת Scientific Reports, מהווה את הפעם השלישית בלבד אי פעם שהחומרים המשונים הללו נמצאו בצורתם הטבעית.

 

את התגלית הנדירה חקרו מדענים מאוניברסיטאות קאלטק, פירנצה ופרינסטון. לפי פרטי המחקר, החומר הגיע ממטאוריט שאותר בקצה צפון-מזרח רוסיה לפני כחמש שנים. הצוות איתר דגימה זעירה של גביש כמו-מחזורי, שרוחבו היה רק כמה מיקרונים ספורים, לאחר סריקה של המטאוריט.

 

 (צילום: מתוך המחקר) (צילום: מתוך המחקר)
(צילום: מתוך המחקר)

 

שתי התגליות הקודמות של גבישים כמו-מחזוריים נלקחו גם הם מאותו מטאוריט, אך היו הם היו מורכבים באופן שונה. בתגלית הנוכחית והשלישית במספר יש סוג של סימטריה שמעולם לא נראתה באופן טבעי עד כה - שנקראת סימטריה איקוֹסהדרית.

 

לפי ה"דיילי מייל" הבריטי, דפוס אקזוטי זה מכיל 60 נקודות של סימטריה סיבובית, והוא מורכב כולו מאלומיניום, נחושת וברזל. "מה שמעודד כאן הוא שכבר מצאנו שלושה סוגים של של גבישים כמו-מחזוריים מאותו מטאוריט, אך החדש שביניהם מכיל תרכובת כימית שמעולם לא ראינו בגביש כמו-מחזורי", הסביר אחד מעורכי המחקר, פול שטיינהארדט, לאתר Motherboard.

 

 

גבישים כמו-מחזוריים, המכונים גם גבישים קווזיפריודיים, בניגוד לגבישים רגילים, שהם בעלי סריג מחזורי, הם בעלי סימטריה שאיננה מסתדרת עם מחזוריות. "אם תרצו לרצף את רצפת השירותים שלכם - הרצפות יכולות להיות מלבניות, משולשות, מרובעות או משושות", הסבירה ל"דיילי מייל" החוקרת פטרישיה תיל מאוניברסיטת איווה סטייט. "כל צורה פשוטה אחרת לא תעבוד מכיוון שתמיד יישאר רווח".

 

חוקרים גילו את הגביש הכמו-מחזורי הטבעי הראשון בתחילת שנות ה-2000, לאחר שנים של הרכבה מלאכותית שלהם. הגביש השני נמצא בשנה שעברה. כעת, כאמור, נמצאה הדגימה השלישית. "עד לפני כמה שנים היה נהוג לחשוב שאפשר רק להרכיב גבישים מסוג זה באופן מלאכותי", הסביר חוקר נוסף במחקר, ד"ר לוקה בינדי.

 

"במשך שנים רבות חומרים מסוג זה נוצרו במעבדות בלבד וזאת כדי לנצלם עבור מוצרים יומיומיים, כמו שכבת טפלון למחבתות או להבי גילוח, הודות למאפייני העמידות המדהימים שלהם", הוסיף החוקר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים