כך נראה גידול בטורף ענק מלפני 255 מיליון שנה
החיה הייתה חלק מקבוצה נכחדת של טורפים בעלי ארבע רגליים שנקראים גורגונוספיה, שששילבו מאפיינים הן של יונקים והן של זוחלים. הן הגיעו לגובה של כשלושה מטרים
מדענים שבחנו את מאובני לסתה של חיה ענקית בעלת ניבי חרב, ששוטטה בטנזניה לפני 255 מיליון שנים, נתקלו בתגלית נדירה במיוחד: אחד הגידולים הקדומים ביותר שידועים לנו.
חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון תיארו בשבוע שעבר את הגידול השפיר הזה, והסבירו כי הוא מורכב ממבנים מיניאטוריים דמויי-שיניים. הגידול נמצא סמוך לשורש של ניב מוגדל של החיה בעת שהחוקרים בכלל בחנו היבטים אחרת הקשורים ללסת המאובנת.
החיה הייתה חלק מקבוצה נכחדת של טורפים בעלי ארבע רגליים שנקראים גורגונוספיה, ששילבו מאפיינים הן של יונקים והן של זוחלים. הם התנשאו לגובה של עד 3 מטרים, וחיו בתקופה מוקדמת של השושלת האבולוציונית שהובילה ליונקים. הלסת שנחקרה במחקר הזה הייתה של אחד המינים הקטנים יותר של גורגונוספיה.
החיות הללו היו בראש רשימת הטורפים של אותה התקופה, וחיו מאז לפני כ-270 מיליון שנה עד ללפני 252 מיליון שנה – כאשר נמחו מעל פני האדמה יחד עם מרבית היצורים החיים בהכחדה ההמונית של תום תקופת הפרם.
כאשר נברו החוקרים אל תוך הלסת התחתונה של המאובן, הם מצאו גידול שלרוב גדל בחניכיים או ברקמות רכות אחרות בלסת. כאשר מקרה כזה מתרחש אצל בני אדם, הפתרון הוא לרוב ניתוח להסרת הגידול.
אבולוציה של מחלות
"לא הייתה כל אינדיקציה לכך שהיה גידול בלסת הזו. היא נראתה רגילה לחלוטין לפני שפתחנו אותה. זה פשוט היה עניין של מזל שמצאנו את הגידול", הסבירה מייגן וויטני, פלאוביולוגית מאוניברסיטת וושינגטון.
עד עכשיו, היה ידוע רק על יונקים שסובלים מגידולים מסוג זה, ואף נמצאו ראיות לכך במאובנים מתקופת הקרח שהם בני עשרות אלפי שנים. התגלית החדשה מראה כי גידול כזה היה קיים גם באבות היונקים שחיו עשרות מיליוני שנים לפני היונק הרשמי הראשון בכלל הגיע לעולם.
גידולים, הן ממאירים והן שפירים, לרוב מצויים ברקמות רכות, ומתאבנים לעתים נדירות מאוד. "גידולים עתיקים לרוב צריכים להשפיע על אזורים קשיחים כמו עצמות ושיניים כי באמת להישמר כמאובנים", הוסיף הפלאוביולוג קריסטיאן סידור מאוניברסיטת וושינגטון. הגידול הזה כלל אמייל קשה ודנטין.
מעט מאוד גידולים מאובנים הם ישנים יותר. דג בן 300 מיליון שנה אותר עם גידול וכן דג בעל שיריון בן 350 מיליון שנה נמצא גם הוא עם גידול, אך יש אשר חולקים על כך.
"מאובנים מאפשרים לנו להבין את האבולוציה של מחלות לאורך הזמן ואולי אף לעניק לנו רמזים לגבי מקורן של מחלות שמשפיעות גם על בני אדם", ציינה וויטני.
המחקר המלא פורסם בכתב העת Journal of the American Medical Association Oncology.