שתף קטע נבחר

 

המלצה למשטרה ולפרקליטות: עד 25 גרם קנאביס - לא עבירה

בוועדת הסמים של הכנסת שטחה הרשות למלחמה בסמים את המודל הפורטוגלי שהיא ממליצה לאמץ: שימוש עצמי בקנאביס לא יטופל במישור הפלילי. "גישה שלפיה שימוש בסמים הוא בעיה בריאותית ולא פלילית, תורמת למאמצים לחבר חברתית את המשתמשים"

עמדה מפתיעה של הרשות למלחמה בסמים נשמעה הבוקר (יום ב') בדיון של ועדת הסמים בראשות ח"כ תמר זנדברג (מרצ). נציג הרשות אמר כי היא תומכת במודל הפורטוגלי של אי-הפללה מלאה, מתוך הכרה בבעיית השימוש בקנאביס כבעיה בריאותית ולא פלילית, אכיפת שימוש בשטחים ציבוריים בלבד ולא בשטחים פרטיים. שימוש ב-25 גרם סמים ומטה - לא יטופל כלל בפן הפלילי.

 

על פי הרשות, חלק מאימוץ המודל הפורטוגלי יכלול הזרמת תקציבים לטיפול שוטף בבעיות של התמכרות. התוכנית הוצגה לאחרונה גם בפני ועדה פנימית של המשרד לביטחון הפנים.

 

 

מנכ"ל הרשות למלחמה בסמים, איתן גורני, הסביר: "אנחנו סבורים כיום גם בעקבות התפתחויות בעולם שבעיית שימוש בקנאביס היא בעיה חברתית ורפואית. רק בשוליים שלה היא בעיה פלילית". הוא הסביר כי "במהלך הדיון הזה סחבנו את השוליים ושמנו אותם באמצע. אני רוצה שתכירו את העמדה שלנו כפי שהוצגה למשרד לביטחון הפנים ואת המודל הפורטוגלי שהצגנו".

 

יוסי פיש, המדען הראשי של הרשות למלחמה בסמים, פירט: "את המודל הזה קיבלתי מעמיתי ברשות הפורטוגלית. למדנו המון מהמודל הזה וכדאי לאמץ את העקרונות שלהם". לדבריו, פורטוגל מונה עשרה מיליון וחצי בני אדם. בשנות ה-70 התפתחה בה מכת סמים קשה, והאסטרטגיה הלאומית שפיתחו היייתה הכרה בה כבעיה בריאותית ולא כבעיה פלילית.

 

"הגישה הזו תורגמה למאמצים לחבר את המשתמשים בחזרה לחברה. הענישה היא אדמיניסטרטיבית, לא פלילית. הסמים אמנם ימשיכו להיות מוגדרים מחוץ לחוק אבל משתמשים עד 25 גרם לא יטופלו בפלילים. האכיפה מתבצעת רק במקומות ציבוריים ולא בשטח פרטי. השוטר מצויד במשקל ואם משקלם של הסמים גדול מ-25 גרם, המשתמש נשלח לטיפול פלילי. אם הוא נמוך ממנו, הוא צריך רק להתייצב בפני ועדה לטיפול שכפופה למשרד הבריאות, לא למשטרה".

 

במהלך הדיון הציגה סגנית ראש חטיבת התביעות במשטרה, רותי שטרית, נתונים שלפיהם קיימת עלייה של 71 אחוזים בתיקי גידול קנאביס. ב-2010 נפתחו 33 תיקים, ב-2013 כבר היו 83 וב-2015 - יותר מ-180 תיקים.  

 

בנושא שימוש עצמי, בין 2010 ל-2015 נרשמה ירידה של 35 אחוז בפתיחת תיקים. ב-2015 נפתחו יותר מ-3,000 תיקים בתחום. כלומר, מתוך 20 אלף תיקים פליליים, רק 3,450 היו על שימוש עצמי בקנאביס. לדבריה, בחמש השנים האחרונות הוגשו כ-400 כתבי אישום נגד בגירים ללא שום עבר פלילי. לעומת זאת, בנוגע לכל שאר סוגי הסמים, הוגשו כ-52 תיקים לנעדרי עבר פלילי. 

קנאביס - התייחסות חברתית רפואית, לא פלילית  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קנאביס - התייחסות חברתית רפואית, לא פלילית (צילום: shutterstock)

קנאביס. לאכוף רק בשטחים ציבוריים (צילום: AP) (צילום: AP)
קנאביס. לאכוף רק בשטחים ציבוריים(צילום: AP)

יו"ר הוועדה, ח"כ תמר זנדברג, אמרה: "טוב לראות שגם ברשות למלחמה בסמים מבינים סוף-סוף שהדרך הנכונה היא טיפול בהתמכרות ולא מאבק בצרכני קנאביס והפיכתם לעבריינים. ישראל הולכת ומתקדמת לעידן חדש, ונראה כי לגליזציה היא רק של עניין זמן. כיושבת ראש הוועדה אני גאה שוועדת הסמים של הכנסת תומכת לראשונה במודל של אי-הפללה והעברת המוקד לטיפול בהתמכרות במקום להפללת חפים מפשע". היא הבטיחה "להמשיך לעקוב אחרי המעבר של ישראל למגמה בכל העולם, להכריז שהמלחמה בסמים נכשלה וצריך לעבור לטיפול מצד אחד ואי-הפללה עקב שימוש מצד שני".

 

מנכ"ל המשרד לביטחון הפנים, רותם פלג, התייחס לוועדה הפנימית של המשרד בנושא: "כולנו בוועדה הסכמנו ששימוש בקנאביס הוא לא דבר חיובי ומטרתנו היא לצמצם את השימוש בחומר בכלים שניתן למצוא. המדיניות הקיימת כיום היא לא מדיניות מחמירה כלפי משתמשי קנאביס. עד הרשעה פלילית יש תהליך מאוד ארוך של הרבה שלבים ונדיר שזה מבשיל לידי כתב אישום פלילי.

 

"הסתכלנו על מה קורה בעולם, וגם אנשי מקצוע בחנו שיטות כמו המודל הפורטוגלי. הדיון הזה הוא חלק מהתהליך של הוועדה, עוד לא גיבשנו מסקנות. לא באנו לאמץ את המדיניות הקיימת אלא לאמץ שינויים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עד 25 גרם - לא פלילי
צילום: רויטרס
מומלצים