שתף קטע נבחר
 

איכות על פני כמות ליינות במחוז בורגון

השינויים באקלים של סוף שנת 2016 עשויים לפתור את הבעיה של אחד מהבצירים הקשים ביותר בתולדות בורגון, צרפת - בחודש דצמבר הייננים כבר העלו חיוך על פניהם. ויש גם איפה לטעום

בחודשים אלה מחוז בורגון בצרפת מתאושש מבציר שהשמיד חלק גדול מהגפנים, ונכבר נראה שהיבול השנה יהיה מצומצם מאוד ביחס לשנים קודמות. אמנם הכמות הצטמצמה, אך הייננים שמחים על האיכות.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
"חלק אפילו מאושרים", מספר לואי-פבריס לאטור, סוכן יין (נגוסיאנט) מתת-מחוז בון, "זהו הנס של בורגון. אנחנו ממש אופטימיים, אני לא מאמין שהצלחנו לזכות באיכות כזו".

 

מִנפת היין בוז'ולה בדרום ועד תת-מחוז שאבלי בצפון, הדעה רווחת גם בלבן וגם באדום – בציר 2016 לא יהיה גדול, אבל משובח. החומציות והסוכר ממוצעים, מיץ הענבים שכבר במיכלי תסיסה מראה כי התוצר אטרקטיבי מתמיד.

מזג האוויר שינה את פניו

בהתאם לדיווחים בכלי התקשורת בצרפת, הבציר "ניצל" בזכות מזג האוויר של חודש ספטמבר האחרון. הקיץ היה יפה וחם, והימים שהובילו לקראת הבציר היו מצוינים – אבל כל זה אחרי התחלה נוראה בעונת הגידול.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

אלו שהיו עדים לאביב 2016 בבורגון עדיין מרכינים ראש כשמדברים עליו. כפור עוצמתי בחודש אפריל הוביל לצניחת הטמפרטורות לפחות ממינוס שש מעלות צלזיוס, וחודש מאי הביא לברד נוראי שהשמיד כרמים שלמים. לאחר מכן, מזג האוויר הלח הביא לטחב שהרקיב חלק גדול מהענבים.

 

הייננים במחוז בורגון לפחות שומרים על חוש הומור וטוענים שהאסון החקלאי היחיד שעדיין לא ביקר אצלם היה מכת ארבה.

 (צילום: shutersrock) (צילום: shutersrock)
(צילום: shutersrock)

תת-מחוז שאבלי בצפון בורגון היה האיזור שקיבל את המכה הכי חזקה. רק כרמים בודדים בדרגת האיכות הכי גבוהה (גראן קרו), הנמצאים על הגדה הימנית של נהר Serein ניצלו ממזג האוויר. היינן מישל לארוש מספר שזו השנה הגרועה ביותר שהוא זוכר, מאז שהחל לייצר יין לפני 50 שנה: "הכרמים שלי ניצלו מהכפור ומהברד, אבל אז הגיע הטחב שהרג אותנו. העובש השמיד לנו 50% מהפירות".

 

לאחר שהסתיימה "העונה העלובה", מספר לאטור, הקיץ המשיך בסדר, ואיפשר לענבים להבשיל באופן שווה: "הכל היה נהדר – השמים כחולים, הימים חמים והלילות קרים. אני לא מאמין שיצאה כזו איכות".

לקראת חודש אוקטובר, לאחר שנבצרו כל הענבים, הייננים התחילו להבין את האיכות שבידם. "זו עומדת להיות שנה קלאסית, אולי לא מעולה – אבל בהחלט טובה מאוד", אומר פלוריאן מיז'ון מיקב לואי לאטור.

 

בהתאם להערכות איגוד יינני בורגון, הבציר הנוכחי יניב 30% פחות יין בהשוואה לשנת 2015, שזה בעצם קטן בשליש בהשוואה לשנת 2014 וחוזר חלילה עד שנת 2011 – כלומר הבציר הקטן ביותר מתחילת העשור הנוכחי. "זה כאילו אנחנו מפסידים את כל הבציר מדי שלוש שנים", מסכם לאטור. 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

המחסור המתמשך בענבים הוביל קבוצה של יצרני יין, כולל רומנה קונטי, דומיין דה קומט לאפו ודומיין לפלייב, לאגד יחד את תוצריהם וליצור מיץ ענבים משותף (בטרם הפיכתו ליין, ש"ש).

 

משמעות המחסור החמור בענבים היא שמחירי כל יינות בורגון ינסקו משמעותית. "ענבי נפת היין מרסו הוכפלו ואף יותר במחיר מאז 2011", אומר מיז'ון, "זה בהכרח יעבור לכיס הצרכן, למראות שקשה לחזות עד כמה".

 

אנשי היין של בורגון מקרינים הרבה אופטימיות, והיצרנים הגדולים מצליחים לראות אור בקצה המנהרה של מחסור בענבים. "אלה זמנים קשים", מסכם מיז'ון, "אבל מצד אחר, הביקוש מעולם לא היה כל כך גבוה".

קפלטי, מסעדת "פרונטו" ()
קפלטי, מסעדת "פרונטו"

רוצים לטעום יינות בורגון מיוחדים בכוסות? בין התאריכים 12-15 בדצמבר יתקיים במסעדת "פרונטו" בתל אביב שבוע בורגון של הדס עזר ותומר גל, שבו ייפתחו לכוסות יינות נדירים, שבדרך כלל קשה מאוד לפגוש בארץ, החל מ-59 שקלים לכוס. לתפריט היין הותאם גם תפריט ספיישלים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איכות על פני כמות במחוז בורגון
מומלצים