לא הכול ורוד ברילוקיישן: 17% חוזרים באמצע
סקר שערכה חברת "רילוקיישן סורס" חושף כי 17% מהעובדים הנשלחים לרילוקיישן חוזרים מוקדם מהצפוי, ירידה של 3% בהשוואה לשנה שעברה. היעד עם אחוז הכישלון הגבוה ביותר הוא אפריקה, ומרבית העובדים מפסיקים את עבודתם שם בעקבות חוסר תיאום ציפיות בנוגע לאיכות החיים
17% מכלל מקרי הרילוקיישן שהתבצעו בשנת 2015 נכשלו והעובדים חזרו לארץ מוקדם מהצפוי, כך עולה מסקר שביצעה חברת "רילוקיישן סורס".
כתבות נוספות בנושא רילוקיישן בערוץ הקריירה
רילוקיישן לבנגקוק: "הכול פתיר במעט כסף"
רילוקשיין לארה"ב: כך תבצעו נחיתה רכה
רילוקיישן להרפתקנים: עבודה באפריקה
החברה, שעוסקת במתן פתרונות בתחום משאבי האנוש, ערכה את הסקר בקרב 103 מנהלי משאבי אנוש או גורם אחר האחראי לשליחת העובדים ובמהלכו נותחו 1,500 עובדים שנשלחו לחו"ל במהלך שנת 2015 וחזרו מוקדם מהצפוי ב-2015 או ב-2016. על פי הנתונים, בשנת 2016 אחוז העובדים שנכשלו ולא השלימו כראוי את העבודה אליה נשלחו היה 17% מכלל המקרים, ירידה של כ-3% בהשוואה לשנת 2015, שם נמצאו 20% כישלונות מכלל העובדים שיצאו לחו"ל במסגרת העבודה.
על פי מומחים בתחום הרילוקיישן, הסיבות לכישלון מגוונות והן כוללות בין השאר:
אי התאמת מסגרת התקציב: מנכ"לית רילוקיישן סורס, גליה אלנסקי, מתארת כי "יכולה להיות אי התאמת מסגרת התקציב למשפחה ולעובד. התקציב נקבע לא אחת על פי מסגרת תקציבית של החברה, מבלי לקחת בחשבון רכיבים הכרחיים כמו חינוך פרטי עבור הילדים או סיוע במציאת דיור.
חוסר התחשבות בצרכים אישיים של העובד: אלינסקי מוסיפה כי "ישנם צרכים אישיים של העובד כמו צרכים שנובעים מאמונה דתית או ממשפחה מיוחדת. גם חוסר תיאום ציפיות בכל הקשור לאיכות החיים יכול להפריע. כך לדוגמא, במקסיקו ישנם מקומות בהם שומרי ראש מלווים את הילדים לבית הספר בשל החשש מחטיפה לצרכי מקח".
אי התאמה מקצועית: "עלויות מימון המעבר והשהייה גורמות לחברות להפעיל מכבש לחצים משמעותי על העובד ולצפות לקבל החזר מלא עבור השקעתן", אומרת אלינסקי. "הלחץ הנפשי שבו נתון העובד רב, ובתוספת סביבת העבודה החדשה הדבר מביא לא פעם לאי שרידותו בתפקיד".
פערים בין תרבותיים: אלינסקי מדגישה כי "שליחים רבים לא מכירים את המנטאליות של תושבי המדינה אליה הגיעו. הם לא יודעים כיצד עליהם להתלבש בבואם לפגישה עסקית ומהו קוד ההתנהגות עם עמיתים מקומיים. הבנת המסרים, הקוד ההתנהגותי וההכרה בכך שישנו פער הם קריטיים להצלחה".
חוסר השתלבות של המשפחה: עו"ד צבי קן תור, מומחה לדיני ניוד מומחים ושותף במשרד עורכי הדין קן תור & עכו מסביר כי במרבית המקרים, אישור העבודה שמוצא לעובד אינו כולל היתר עבודה גם לבן או בת הזוג. עובדה זו, בתוספת פערי התרבות והעדר קשריים חברתיים מביאים למצב בו נכפה על הגורם שמתלווה לשבת בבית בחוסר מעש. בסופו של דבר, הדבר גורר תחושת אובדן משמעות ויצירת נתק רגשי בין בני הזוג, עד לכדי גירושים".
האזור עם אחוז הכישלון הגבוה ביותר: אפריקה
במסגרת הסקר נבחנו הסיבות לכשלונות בהתאם למפת ההצבות בעולם, בהמשך ל-255 מקרים של כישלון רילוקיישן. על פי הסקר, מדינות אפריקה מהוות את היעד המסוכן ביותר, ו-18.8% מכלל המקרים שנכשלו היו ביבשת זו, הסיבה השכיחה ביותר לכשלון שם היא חוסר תיאום ציפיות בכל הנוגע לאיכות החיים.
יעד רילוקיישן נוסף הוא הודו, 14.9% מהעובדים שחזרו לארץ מוקדם מהמתכנון שהו שם והסיבה העיקרית הייתה פער תרבותי. גם סין מדורגת גבוה במדרג המדינות בעלות פוטנציאל הכישלון לרילוקיישן ובה מתרחשים 13.7% מכלל המקרים. שם הסיבה הדומיננטית ביותר היא פער בין תרבותי ואי השתלבות של המשפחה בארץ החדשה.