שתף קטע נבחר

 

היום שיא הסערה: שלג יורד בחרמון, היערכות להצפות

במהלך הלילה ירד גשם מהצפון הרחוק ועד אילת, בירושלים נמדדו יותר מ-25 מ"מ תוך שלוש שעות בלבד. סנטימטרים בודדים של שלג נמדדו בחרמון. זרימות חזקות בנחלים, מפלס הכנרת עלה. כביש 40 נחסם ליותר משעה בגלל עץ שקרס. התחזית להמשך - רוחות עזות וקור

 

 

 

לבן בחרמון, זרימה חזקה בנחלים    (צילום: מיקי ענבר, אתר החרמון, יוסף שוחט, גיא קולר, רשות הכינרת, יחידת חילוץ עין גדי)

לבן בחרמון, זרימה חזקה בנחלים    (צילום: מיקי ענבר, אתר החרמון, יוסף שוחט, גיא קולר, רשות הכינרת, יחידת חילוץ עין גדי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

המערכת החורפית שממטירה גשמים על ישראל נמצאת בעיצומה. ביממה החולפת (יום ג') נרשם שיא המשקעים במורדות החרמון - עם 76 מ"מ של גשם בין חצות ל-20:00 בערב. בגינוסר שלחוף הכנרת וגם בנצרת נמדדו 63 מ"מ, בחיפה שסבלה מהצפות - שאחת מהן נגמרה במותו של יוסף קילינסקי (74) מקריית אתא - נמדדו 59 מ"מ. 

 

צילמתם סרטונים או תמונות מהסערה החורפית? שלחו לאימייל האדום

 

במהלך הלילה ירדו גשמים בכל אזורי הארץ, מהצפון הרחוק ועד אילת. בירושלים נמדדו יותר מ-25 מ"מ תוך שלוש שעות בלבד, וגשמים עזים ירדו גם בגולן ובגליל, במישור החוף, בשומרון, בשפלה ובצפון הנגב. לפנות בוקר החל לרדת שלג באתר החרמון. עד כה ירדו סנטימטרים ספורים, והאתר סגור למבקרים.

 

הלילה מפלס הכנרת עלה בעוד 3 ס"מ, ובסך הכול המפלס עלה ב-5 ס"מ מאז אתמול בבוקר. מתחילת חודש דצמבר השלים מפלס הכנרת עלייה של 12 ס"מ, אך מרשות המים נמסר כי לכנרת מלאה חסרים עוד 4.92 מטרים. בשעות הלילה התחזקה מאוד הזרימה בנחלים. נחל הקישון זרם בחוזקה וכך גם הנחלים המתנקזים לכנרת, דוגמת נחל שניר. באזור המרכז נרשמות בשעות האחרונות זרימות חזקות, בעיקר בנחל איילון ויובליו.

 

 

זרימה חזקה באיילון, הבוקר (צילום: ירון דרוקמן) (צילום: ירון דרוקמן)
זרימה חזקה באיילון, הבוקר(צילום: ירון דרוקמן)

גשם גם באילת (צילום:  יוסי שטרית) (צילום:  יוסי שטרית)
גשם גם באילת(צילום: יוסי שטרית)

קשת כפולה בחיפה (צילום: אודי בוך) (צילום: אודי בוך)
קשת כפולה בחיפה(צילום: אודי בוך)

הצפה באזור גשר פז בחיפה  (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
הצפה באזור גשר פז בחיפה (צילום: אלעד גרשגורן)
 

רטוב גם בלב תל אביב (צילום: אסף מגל) (צילום: אסף מגל)
רטוב גם בלב תל אביב(צילום: אסף מגל)

לפנות בוקר חסמה המשטרה ליותר משעה את כביש 40 שבאזור גדרה, מצומת תל נוף לצומת קדרון לכיוון דרום, בשל עץ שקרס. גם כביש 395 נחסם לזמן קצר בשני הכיוונים באזור בית שמש, מאשתאול לרמת רזיאל, בשל עץ שקרס גם שם. בנוסף, נפתחו כל הצירים והמעברים התת-קרקעיים שנסגרו אמש בחיפה ובנשר.

 

המטאורולוג ד"ר ברוך זיו מהאוניברסיטה הפתוחה הסביר כי "מדובר במערכת שהגיעה אלינו ממזרח אירופה. העובדה שהיא הגיעה משם משמעותה שגררה עמה אוויר קר ממזרח אירופה. חוץ מלהוריד את הטמפרטורה, כאשר הוא בא במגע עם הים התיכון הוא מתחמם בחלקו התחתון. כתוצאה מכך נוצר מצב של אי-יציבות. הדבר הזה גורם להתפתחות עננים. ככל שהאי-יציבות חריגה יותר, העננים גם מסוגלים ליצור סופות ברקים. כשהסופה מתמקמת באזור קפריסין או בדרום טורקיה, הרוחות מקבלות כיוון מערבי ודרום-מערבי, והאוויר הקר שעבר מעל הים חודר לתוך היבשה עם פוטנציאל לעננים, לגשם ולברקים".

 

הוא ציין כי הצפון קרוב יותר למרכז הסופה ולכן ספג כמויות משקעים רבות יותר, "בשלב המקדים הרוחות בלילה ובבוקר היו דרום מערביות, שלא טובות למרכז. במקום להביא אוויר מהים הן הביאו אוויר מהדלתא המצרית. המרכז קיבל לחות וגשם אבל רוב הזמן לא הייתה מספיק לחות. הצפון קיבל יותר לחות וכמויות הגשם שם היו גדולות יותר. יש מקומות שעברו את ה-50 מ"מ. כרגע הסופה מתחזקת והרוח נהיית יותר מערבית. הדבר אומר גשמים יותר נרחבים. האוויר מהים מגיע גם למרכז ובשעות הקרובות זה יגיע גם לירושלים.

 

"השלב האחרון של סופה כזו הוא כשהרוח חגה לכיוון צפון מערבי. האוויר הקר מאירופה עובר דרך קצרה מעל הים, וזה מפחית את פוטנציאל הגשם. הגשמים היום יהיו מרווחים יותר, אבל הטמרפרטורות יהיו נמוכות יותר. בהר מירון ואולי אפילו בצפת החזאים אומרים שיירד שלג. אם כי לי נראה שלא". 

גשום בתל אביב (צילום: אסף מגל) (צילום: אסף מגל)
גשום בתל אביב(צילום: אסף מגל)
גשום בלב תל אביב (צילום: אסף מגל) (צילום: אסף מגל)
גשום בלב תל אביב(צילום: אסף מגל)

נחל עיון (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
נחל עיון(צילום: אביהו שפירא)

מקבלים את הגשם בנתניה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מקבלים את הגשם בנתניה(צילום: עידו ארז)

הצפה בכביש החוף (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
הצפה בכביש החוף(צילום: יאיר שגיא)

 (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
(צילום: דוברות המשטרה)

החזאי מבטיח שהגשמים יתעצמו ויתפשטו מחדש למרכז ולדרום. בשירות ההידרולוגי שברשות המים אמרו כי בנחלי הצפון נרשמו הזרימות החזקות ביותר זה כשנה. אתמול בשעות הצהריים החלו הנחלים באגן ההיקוות של הכנרת להתעורר, כולל נחלים שלא זרמו בשנתיים האחרונות כמו נחל עיון, עמוד, צלמון וחצור. הנחלים שניר וחרמון ונהר הירדן עדיין לא זורמים בחוזקה, אבל ברשות המים צופים גאות בנחלים אלה החל משעות הלילה.

 

מידות החום החזויות הלילה (ג') ומחר: קריית שמונה 12-10, קצרין 8-7, צפת 6-5, טבריה 14-12, נצרת 10-8, חיפה 15-13, תל אביב 16-13, ירושלים 9-8, אשקלון 19-13, עין גדי 20-16, באר שבע 15-12, ערד 12-9, מצפה רמון 10-8 ובאילת 20-13.

 

רוחות מערביות עד צפון מערביות ינשבו מחר בעוצמה של 30 עד 55 קמ"ש עם משבים בעוצמה מרבית של 90 קמ"ש. הים התיכון יהיה רוגש עד סוער. גובה הגלים ינוע בין 3 מטרים ל-7 מטרים.

 

חזאי חברת מטאו טק צחי וקסמן ציין כי הרוחות מחר יהיו חזקות במיוחד, עם משבי סער במהירות של עד 90-100 קמ"ש – וקיים חשש ממשי לשיטפונות באזור ים המלח. גם עם שוך המערכת, מחר בלילה, צפויות הטמפרטורות להישאר נמוכות, ובימים שלאחר מכן נחווה מזג אוויר חורפי, קר וסגרירי עם גשמים מדי פעם בפעם.

 

לנוכח התחזית הנחה ראש אגף מבצעים בנציבות הכבאות וההצלה, תת-טפסר בכיר שמוליק פרידמן, לתגבר את כוח האדם במשמרות בתחנות ולבדוק את ציוד החילוץ וההצלה. גם היחידה המרכזית שמתמחה בחילוצים במתארים מורכבים, הוכנסה לכוננות הקפצה מיידית. נציבות הכבאות וההצלה מזהירה את הנהגים לנהוג במשנה זהירות ולא להיכנס למקומות מוצפים, גם אם נדמה שהעומק אינו רב. 

 

האסון במנהרה

בעקבות האסון שבו קיפח את חייו יוסף קילינסקי ז"ל (74) מקריית אתא, שנלכד ברכבו בהצפה במעבר תת-קרקעי במפרץ חיפה, הוחלט במשטרה להימנע מלקיחת סיכונים. הלילה נסגרו באזור חיפה שלושה מעברים תת-קרקעיים: בחלוצי התעשייה – שבו אירע האסון – במעבר מתחת לכביש 75 באזור הצ'קפוסט ובמעבר בין כפר חסידים ליגור, המשרת בעיקר חקלאים. גם רחוב קק"ל בקריית ביאליק, המועד להצפות, נסגר. בשעות הבוקר המעברים נפתחו לתנועה.

 

בעיריית חיפה נערכו גם כן לנוכח העובדה שהגשמים אמורים להמשיך ולהתחזק. בעירייה אמרו כי מנהל תפעול נמצא בכוננות סערה ברחבי העיר, כלים כבדים לפתיחת צירים שנחסמו נמצאים בנקודות אסטרטגיות, וכן תוגברו צוותים לטיפול באוכלוסיות מתקשות, למקרה שיהיה צורך בפינוי. כל אלה לא מנעו אמש הצפות כבדות באזור גשר פז שבמזרח העיר. בעקבות פרץ גשמים בעוצמות חריגות, בשעות 18:00-17:00 הוצפה דרך בר יהודה הן בחיפה והן בנשר השכנה, שם נסגר הכביש לזמן קצר.

יוסף קילינסקי ז"ל. קיפח את חייו במנהרה (באדיבות המשפחה) (באדיבות המשפחה)
יוסף קילינסקי ז"ל. קיפח את חייו במנהרה(באדיבות המשפחה)

 

החילוץ לפנות בוקר במנהרה    (צילום:דוברות כבאות והצלה מחוז חוף)

החילוץ לפנות בוקר במנהרה    (צילום:דוברות כבאות והצלה מחוז חוף)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

צוותי החילוץ של כיבוי האש הוזעקו באותה שעה לחלץ אנשים שנתקעו עם כלי הרכב בשלוליות הגדולות, הן באזור גשר פז והן באזור הטכניון. הצוותים, מצוידים בסירות, הגיעו אל הלכודים והעבירו אותם לסביבה יבשה.

 

משירותי הכיבוי בחיפה נמסר כי צוות כבאים שמאומן בחילוץ ממים יושב בתחנת טבעון, אשר בתחומה זורמים נחל הקישון ונחל ציפורי שגאו במהלך הערב. צוות נוסף יושב בתחנה הראשית בחיפה. "מעבר להכול אנו שבים וקוראים לציבור להימנע מנטילת סיכונים מיותרים בדגש על ניסיונות לחצות מקומות מוצפים", מבקשים בשירותי הכיבוי.

 

בינתיים נמשכות הבדיקות לגבי נסיבות מותו של קילינסקי ז"ל במנהרה המועדת להצפות. בעירייה אמרו הערב כי המשאבות המותקנות במנהרות נבדקו לפני שבועיים ונמצאו תקינות. עם סיום מערכת הגשמים הנוכחית, אומרים בעירייה, תיערך בדיקה מקיפה ויופקו לקחים.

 

מהקלטת השיחה למוקד החירום של מד"א, שבה נשמע סייר של העירייה מזעיק את החובשים לטפל בקילינסקי, עולה כי הצוותים במקום ידעו כבר בתחילה שהאיש שהה ברכב במשך שעות. רק עם ירידת מפלס המים, באמצעות משאבות של העירייה, נחשף הרכב ובו המנוח.


פורסם לראשונה 13/12/2016 21:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
הצפה באזור גשר פז בחיפה
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים