יעד החופשה הפופולרי בקרב הניאנדרטלים: חוף ג'רזי
חוקרים מצאו כי בעידן הקרח, הניאנדרטלים הגיעו לג'רזי לרקע נופים קפואים. כשהעולם התחמם, הם המשיכו להגיע לאותו האזור וחצו את מישור החוף שכיום ידוע כתעלת למאנש
מערה באי ג'רזי שבתעלת למאנש ככל הנראה הייתה "יעד מיוחד" עבור האדם הניאנדרטלי: לפי מחקר שפורסם לאחרונה, נראה כי המין הקדום ביקר שוב ושוב באי במשך יותר מ-200 אלף שנה. חפירות ארכיאולוגיות במערה שבדרום האי חשפו כי אוכלוסיות ניאנדרטלים שבו פעם אחר פעם למקום החל מלפני 240 אלף שנה ועד לפני 40 אלף שנה - התקופה שבה נכחד האדם הניאנדרטלי.
התיאוריה הרווחת היא כי האי ג'רזי שימש כמעין נקודת ציון בנוף החופים שבאזור. במשך הזמן הבינו הניאנדרטלים כי המערה יכולה לשמש מקלט בעודם עושים את דרכם לאורך התוואי הקר והפתוח שבין צרפת לבריטניה של אותה התקופה.
צוות חוקרים בחן ממצאים שנחפרו בשנות ה-70 מהמערה, ובהם חפצים מלאכותיים ועצמות ממותה. כמו כן התאימו המדענים סוגים שונים של אבנים לגיאולוגיה של קרקעית הים, וניתחו את השינויים לאורך הזמן. הניתוח אפשר לחוקרים למפות את תנועת הניאנדרטלים על פני 100 אלף שנים. הממצאים, שפורסמו בכתב העת Antiquity, מראים, לפי לשון המחקר, "רצף ארוך מאוד של כיבוש".
לפי ה"אינטרנשיונל ביזנס טיימס", הניאנדרטלים המשיכו להגיע למערה בג'רזי, חרף אקלים משתנה ששינה רבות את פני האזור. בעידן הקרח, הניאנדרטלים הגיעו לג'רזי לרקע נופים קפואים. כשהעולם התחמם, הם המשיכו להגיע לאותו האזור וחצו את מישור החוף שכיום ידוע כתעלת למאנש.
"מעמדו של האתר כמקום קבוע עבור האדם הניאנדרטלי מעיד של רמת התפתחות קוגניטיבית וסוציאלית שמאפשרת התייחסות וידע על מקומות מרוחקים לפני מאות אלפי שנים", הסבירו החוקרים. "נראה כי המערה הייתה מקום מיוחד עבור הניאנדרטלים. הם המשיכו להגיע למקום באופן מכוון במשך דורות רבים מאוד".