תוכנית צה"ל: שדרוג מסיבי לבור בקריה, קורס קצינים עורפיים ללא בה"ד 1
בצה"ל בוחנים שינויים והתאמות לתוכנית הרב-שנתית "גדעון" שמסיימת את שנתה הראשונה. על הפרק: הקמת מערך מל"טים קטנים ובניית בסיסי טירונות חדשים לגבעתי ונח"ל. בשל מצוקת כוח האדם שנובעת מקיצור השירות: צה"ל יתעקש על הארכת שירות לנשים ויקצה עשרות מיליונים לחודשי קבע נוספים
שנה לתוכנית הרב-שנתית "גדעון" - ובצה"ל מנסים לסגור פערים תוך כדי תנועה. התוכנית שהחלה בצבא לפני שנה צפויה לעבור התאמות ושיפורים בארבע השנים שנותרו לה, זאת בשל פערים שהתגלו במוכנות והסתגלות הצבא לשינויים בכוח האדם ובבניין הכוח.
בצבא פועלים כדי להדביק את המחסור באלפי חיילים, בעיקר במערכי הלחימה והטכנולוגיה, בשל קיצור השירות לגברים ל-32 חודשים ובחודשיים נוספים החל משנת 2020. בין התוכניות הנוספות בצה"ל: הקמה או שדרוג משמעותי לבסיסי הטירונות הוותיקים והמיושנים של הנח"ל וגבעתי.
עוד על הפרק: שדרוג מסיבי לבור הפיקוד בקריה בתל אביב, מתוך הערכה בצה"ל שבסיס הקריה יותקף נקודתית במלחמה הבאה; וגיבוש תפיסה ויכולת לקצר את משך המלחמה הבאה על ידי מיצוי יכולות התקפיות ומימוש מהלכים נגד האויב.
קצין בכיר בצה"ל אמר הבוקר בשיחה עם כתבים כי תקציב צה"ל בתוכנית קוצץ לארבע השנים הבאות ב-200 מיליון שקל בשנה, מ-31 מיליארד שקל ל-30.8 מיליארד שקל, בהתאם לקיצוץ רוחבי בכל משרדי הממשלה. יעד ההתייעלות ב"גדעון" מבחינת צה"ל עומד על חיסכון כולל בהיקף של 9 מיליארד שקלים.
הקצין הוסיף כי בניין הכוח והתכנונים על עתיד הצבא עשויים עוד להיות מושפעים משינויים חיצוניים שאינם בשליטת ישראל, דוגמת מדיניותו של נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ וההתפתחויות האחרונות בסוריה. בנוגע למצוקת כוח האדם בצה"ל הסביר הקצין כי עוד ניתן להוכיח את הצורך והחשיבות בהארכת השירות לחיילות כאמצעי להתמודד עם המחסור בכוח האדם האיכותי בצה"ל לתפקידי ליבה, מהלך שנבלם עד כה בכנסת על ידי פוליטיקאים מהימין.
"אנו מוסיפים כבר בשנה הקרובה חודשי קבע לבעלי תפקידים מיוחדים וללוחמים ביחידות עילית דוגמת שלדג וסיירת מטכ"ל בעלות של עשרות מיליוני שקלים, כדי להתמודד עם קיצור השירות", הוסיף הקצין. בנוגע לאיומים המתפתחים באזור שמשפיעים על התכנון ארוך הטווח בצה"ל אמר הקצין הבכיר: "כרגע אין איום קיומי על ישראל, אבל האיום של הנשק המדויק הוא המשמעותי ביותר, ועלינו לעקוב גם אחרי איום מצרפי שיכלול נגדנו במקביל שימוש בסייבר, במנהרות ובאש מדויקת.
"לסוריה יש את מערך ההגנה האווירית הטוב בעולם מתוצרת מזרחית עם מערכות דוגמת S-300, S-400, SA-22 ו-SA-3 משופר, זאת בעוד מדינות המפרץ רוכשות אמצעי לחימה ב-200 מיליארד דולר. 'גדעון' לא מספקת הסתכלות של עשור קדימה ולכן נצא בחודש הבא לעבודת מטה שתבחן כיצד צה"ל ייראה ב-2030".
הקצין ציין עוד כי במסגרת השינויים והמלחמות ה"רכות" הוקמה באגף התכנון מחלקה מטכ"לית בשם תל"ם (תודעה, לגיטימציה ומשפט) שמתכננת את התפיסה לשימוש בחימושים הנכונים של צה"ל במלחמה הבאה בשטח בנוי וכיצד לפעול במסגרת הדין הבינלאומי: "אחרי גולדסטון הגבנו. שינינו את גישת התגובה לגישה יוזמת".
עוד אמר כי השינויים בממשל בארה"ב "יכולים להוריד אותנו פה רגע מהמסילה ימינה או שמאלה ולהגיד לנו עכשיו לשנות". הוא הדגיש כי גם התמורות באזורנו צפויות להיות מכריעות: "אנחנו צריכים רגע להבין, לראות מה קורה פה. רק עכשיו בסוריה משתנים הדברים, מה הרוסים עושים, אני חושב שאנחנו מחזיקים יותר כדורים בידיים כרגע".
תוכניות נוספות כוללות שינוי תמהיל קורס הקצינים העורפיים ותומכי הלחימה עם אפשרות שרוב ההכשרה הבסיסית תתבצע ביחידות האם ולא בבה"ד 1; פיתוח שכבת מל"טים תחתונה רחבה במקום המצב כיום שבו מזל"ט רוכב שמיים פועל בגובה נמוך באופן מוגבל בגדודים; הגדלת עיר הבה"דים; ופיקוח מטכ"לי על פרויקטים שעלותם 20 מיליון שקלים לפחות ולא מרף של 50 מיליון כבעבר.