"ניתן לקזז בשכר העובד שאיחר בסערה"
רבים מאיתנו איחרו אתמול והיום למקום העבודה בגלל מזג האוויר, אך המומחים מדגישים כי הדבר אינו מהווה סיבה מוצדקת והמעסיק יכול להוריד משכר העובד. אם הרכב מהעבודה ניזוק, חברות הביטוח לא ישלמו
הסערה הביאה לירידה של 5% במספר העובדים שהגיעו בזמן למקום העבודה, כך עולה מסקר שערכה חברת "עוקץ מערכות".
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
כשבחוץ סוער: דרושים למשרות עבודה מהבית
כך תתאימו את קורות החיים למשרה הנחשקת
הסיכוי שלכם למצוא עבודה בעיר אחרת
החברה, שעוסקת באספקת פתרונות ממוחשבים בתחום כוח האדם, בחנה את נתוני הנוכחות של 9,050 עובדים ב-570 בתי עסק וחברות, באמצעות השוואה בין נתוני הנוכחות של היום ואתמול לנתוני הנוכחות וממוצע האיחורים שנרשמו מתחילת חודש נובמבר ועד שלשום.
מהנתונים עולה כי חלה ירידה בשיעור של 5% במספר העובדים שהגיעו בזמן למקום העבודה. בעוד אתמול והיום נרשמה הגעה בזמן של 23%, הממוצע בתקופה האחרונה עומד על 28%.
עוד עולה מהסקר כי חלה עלייה בשיעור של כ-10% במספר העובדים שאחרו בפרק זמן של עד 10 דקות, הממוצע החודשי עמד על 17% בעוד אתמול והיום המספר הינו 26.4%.
עלייה קלה התרחשה בשיעור העובדים שאחרו לעבודה בפרק זמן של 15 דקות ומעלה, לעומת13% מהעובדים שאיחרו בחודשיים האחרונים, אתמול והיום המספר עמד על 14.3%.
אין תשלום על העדרות בעקבות הסערה
מומחה לדיני עבודה וראש צוות בחברת "בקרת שכר" שעוסקת ביעוץ לחברות בתשלום משכורות, עו"ד אלכס גרבר, מדגיש כי "המעסיק צריך לשלם לעובד שכר רק בגין הזמן בו העובד שהה במקום העבודה. לפיכך, איחור בהגעת העובד לבית העסק מאפשר באופן עקרוני למעסיק לקזז את שכרו.
"מעסיק אינו נדרש לשלם לעובד שכר בגין ימי עבודה שזה החסיר בעקבות תנאי מזג אוויר. אם לעובד יש יתרת ימי חופשה צבורים - ניתן לקזז את ההעדרות מהם, אולם כאשר זה ניצל את מכסתו, המעסיק רשאי לקזז בשכר.
"במקרה של העדרות בגין מחלה, החוק מגדיר במפורש כי עבור היום הראשון של ההעדרות העובד אינו זכאי לקבל תשלום, עבור היום השני והשלישי העובד זכאי לקבל שכר בתעריף של 50% מגובה שכרו ורק החל מהיום הרביעי העובד זכאי לקבל תשלום מלא".
החוק חל גם במקרה של העדרות העובד מפאת מחלת ילד?
"כן. אם העובד לא יכול להגיע לעבודה בגלל שהוא או ילדו חלה, הוא זכאי לתשלום שכר, בתנאי שהביא למעסיק אישור מחלה".
עו"ד גרבר מוסיף כי "במקרה בו העובד הגיע למקום העבודה, חרף כל הקשיים, ורק אז נודע לו כי העבודה לא תתקיים באותו היום, הוא זכאי לקבל את מלוא שכרו".
"נזקי הסערה אינם מכוסים בליסינג"
בזמן הסערה, רכב הנשכר באמצעות ליסינג על ידי מקום העבודה יכול להינזק. יו"ר ועדת נזקי רכוש בלשכת עורכי הדין, עו"ד אסף ורשה, מסביר: "נזקים שנגרמו לרכב בעקבות נסיעות שטח שבוצעו בו, לדוגמא לשם צפייה בזרימת הנחלים, אינם מכוסים בהסכם השכירות והליסינג. אותו עובד יאלץ להתמודד עם התיקון ללא מימון חברת הליסינג, וכן עם תביעה שתוגש נגדו בשל הפרת ההסכם.
"במקרה בו הרכב ניזוק בשל הצפה בכביש עירוני, קיימת טענה רווחת בקרב חברות הביטוח כי מאחר וחדירת המים היא הגורם לנזק ומדובר בנזק תוצאתי ולא מתאונה, אין המבוטח זכאי לפיצוי. יחד עם זאת, על פי הפסיקה, מצופה מהעובד שינהג באופן סביר ולא יכנס למקומות שבהם קיים סיכון או יעמיד את הרכב בסיכון".