שתף קטע נבחר

 

משימת ההורות נהפכה לאתגר מורכב

רוצים לנהל בהצלחה את מפעל חייכם שנקרא המשפחה? שני כלים יעזרו לכם במשימה: תנו לילדים הרגשה שאתם שותפים אמיתיים שלהם בהצלחות אך גם בכשלונות וספקו להם הרגשת ביטחון אמיתית. מאיפה מתחילים?

משימת ההורות נהפכה לאתגר מורכב וקשה בחיינו. אנו מסוגלים ללמוד כל משימה אחרת שמוטלת עלינו בחיים, הכלים קימים ועלינו רק לרכוש אותם. אולם, במשימת ההורים אנו מתחבטים ומתלבטים ואין אנו בטוחים מה הם הכלים של ההורות, ואין אנו יודעים היכן לרכוש אותם. ניתן להניח כי מאז ומתמיד משימת ההורות אתגרה את האדם, אולם בשלושת עשורים אחרונים משימה זו נעשתה עוד יותר קשה ומורכבת.

 

ניתן להצביע על גורמים אפשריים לשינוי שחל בעשורים אחרונים בחברה האנושית. גורם אחד הוא השינוי החברתי שחל במבנה המשפחה. האישה יצאה מהבית לשוק העבודה, שיעור הגירושין עולה באופן תלול, וכללי הסמכות ההורית והמורית התערערו.

לא פשוט הסיפור הזה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא פשוט הסיפור הזה(צילום: shutterstock)
 

גורם אחר הוא כניסתה של הטכנולוגיה לכל פינה בחיינו ובחיי ילדינו. הילדים יותר מיומנים בתחום זה מאשר הוריהם. מדובר בכלי שחושף את הילד לכל גירוי ולכל מקום בעולם בצורה מהירה. ידוע כי ילדינו חשופים לסרטי מין ואלימות שאינם הולמים את גילם הביולוגי, וזאת ללא שליטת ההורים וללא ידיעתם. חשיפה לגירויים אלו מציפה את עולמו הרגשי של הילד, מבלבלת אותו, וגורמת לתופעות התנהגותיות בלתי מסתגלות.

 

מה הכלים שנותרו בידי ההורים בעידן של היום, בכדי לנהל בהצלחה הורותם כלפי ילדיהם? חלומו של כל הורה יתממש ברגע שידע שהבן או הבת שלו עלו על מסלול החיים שיגרום להם להגשמה עצמית ואושר בחייהם. במקום להאשים השתדלו להקשיב לילדים בהצלחות וגם בכישלונות.

 

שותפות עם הילד

אציין שני כלים שהחשיבות שלהם קריטית בניהול הקשר ההורי. האחד הוא יצירת שותפות עם הילד בכל גיל בחייו. למונח שותפות יש קונוטציות והקשרים. שותפות מחייבת ערוץ תקשורתי פתוח, דיאלוג, הדדיות, ואכפתיות. הורים מונעים שותפות וחוסמים תקשורת ברגע שהם חדלים לשמוע את קשיי הילד, בעיותיו, וכשלונותיו. ברגע שתגובות ההורה היא האשמה, הילד למד כי ההורה אינו מסוגל להיות שותף. הילד מבין כי ההורה יכול להיות שותף אך ורק בהצלחות, אולם לא בקשיים ובכישלונות שמהווים חלק משמעותי מחוויותיו של הילד. חשוב לזכור שביקורת בונה מתחייבת תשומת לב ואל לה להיות בנוסח הטחת האשמות אלה מתוך רצון להסביר ולשפר לעתיד.

 

אולי יעניין אותך גם:

- 22 משפטים שאסור לומר ליד הילדים

- לטיול יצאנו - בכיתה

- התגובות שהורסות לכם את הקשר עם הילדים

 

לתת הרגשת ביטחון

הכלי השני, הוא ההתקשרות הרגשית הבטוחה. כל ההורים אוהבים את ילדיהם, אולם המחקר מראה שרק מחצית מההורים מהווים דמות בטוחה עבור ילדיהם. האהבה היא רגש, אולם יצירת קשר בטוח הינו מעשה, ולא רק רגש. תקשרות בטוחה היא יכולת ההורה להיענות למצוקת הילד ולהצליח להרגיע אותו במצוקתו. כשהתינוק נולד הוא בוכה והדבר היחיד שמרגיע אותו זה המגע עם חזה האם.

 

תינוקות מבקשים הרגעה עשרות פעמים ביום. במהלך שנה ההורים, ובעיקר האם, נדרשים להרגיע את התינוק מאות פעמים. השאלה מה תהיה מידת הצלחתם בהיענות לכל אלפי המקרים האלו? אם יצליחו ברוב המקרים להרגיע את הילד, הוא יפנים אותם כדמויות בטוחות. אם הם לא יצליחו ברוב המקרים הוא יפנים אותם כדמויות לא בטוחות.

 

הפנמת ההורה כדמות בטוחה בנפשו של הילד, מתבצעת בשנים הראשונות לחייו וממשיכה להשליך על כל מהלך חייו. תיאוריה ומחקר טוענים כי הפנמת הדמות ההורית כבטוחה, הינה הבסיס לבריאות הנפשית שתלווה אותו למשך כל החיים.

 

מכאן, בעידן בו ההורות נעשתה יותר מורכבת ומאתגרת, הורים יטיבו אם ישימו לנגד עיניהם שתי מטרות. האחת, להיות שותפים בחיי ילדיהם ולא לחסום את התקשורת הפתוחה איתם, והשניה לעשות מאמץ, ובאופן מודע, להוות דמות הורית בטוחה עבור ילדיהם. דמות שהילדים ידעו כי היא תמיד לצידם בהקשבה ותמיכה מתמדת.

 

הכותב הוא פסיכולוג קליני, מרצה במרכז ללימודים אקדמיים (מל"א)

 

60 שניות על ילדים עצמאיים. צפו:

 

צילום: אלי סגל

צילום: אלי סגל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תתחילו להקשיב לילדים שלכם
צילום: shutterstock
ד"ר שאפיק מסאלחה
מומלצים