עמונה: "לעקור ילדה מהמיטה זה אלימות, קוראים לציבור להגיע"
אחרי שדחו ברוב גדול את מתווה הפשרה להעתקת המאחז, נערכים תושבי עמונה ותומכיהם להמשך מאבקם נגד הפינוי המתקרב. "המדינה לא התחייבה לכלום והצמידה לנו אקדח לרקה", אמר ראש מטה המאבק, והבהיר כי לא תופעל אלימות: "לכבד את הכוחות, אך תהיה התנגדות פסיבית". נעצר חשוד שקרא ל"חיסולו של בנט"
נשארים עד הסוף? ברקע הפינוי המתקרב של מאחז עמונה בבנימין נערכה בצהריים (יום ה') מסיבת עיתונאים, שבה מסרו נציגי התושבים הצהרה על אודות החלטתם לדחות את מתווה הפשרה הנוגע לפינוי מסודר. המתווה, שבמסגרתו הוצע להעתיק את המאחז, נדחה הלילה ברוב גדול של 59 מתנגדים מול 20 תומכים בלבד. "המדינה לא התחייבה לכלום והצמידה לנו אקדח לרקה. את בתינו הקרבנו, אבל לא נסכים להרס נפש ילדינו", אמר ראש מטה המאבק ותושב עמונה, אביחי בוארון. ynet העביר את מסיבת העיתונאים בשידור חי.
"מעיון בפרטי ההצעה התברר לנו כי מדובר בגבינה שוויצרית. המדינה איננה מתחייבת לכלום. היינו מוכנים לספוג את הרס ביתנו הפרטי ואת המעבר מבית לבית - ובלבד שיישאר יישוב יהודי על ההר ובלבד שילדינו ימשיכו לטייל בשבילי מחוזות ילדותם. לאור זאת, ולאור האי-ודאות במתווה, החליטו תושבי עמונה ברוב מוחלט לדחות אותו.
"עדיין לא מאוחר מדי למנוע את המראות הקשים של פינוי כפוי וכואב", המשיך בוארון. "לא קורעים אדם מביתו. אנחנו רוצים התחייבות מפורשת שתושבי היישוב הזה יוכלו לעבור מבית לבית. לעקור ילד מחדר המשחקים שלו ולעקור ילדה מהמיטה שלה - זה מעשה אלים".
על האפשרות שתופעל אלימות נגד הכוחות המפנים הבהיר בוארון: "הזכות לערוך מאבק כפי שאנחנו עורכים אותו היא זכותנו הלגיטימית. אנחנו עורכים פה מאבק צודק, דמוקרטי, עממי, רחב, לגיטימי, אנחנו קוראים לכל עם ישראל לבוא ולעמוד לצדנו. אנחנו מבקשים לכבד את כל הכוחות, אבל תהיה התנגדות פסיבית".
בוארון שלח גם מסר לממשלה: "אנחנו חושבים שהדרג המדיני בוחר להיות באזור הנוחות שלו, ולמצוא את הפתרונות כאן זה מצריך את המציאות. הדרג המדיני צריך לקחת אחריות על אזרחים שגרים פה כבר 20 שנה ביישוב שנבנה על ידי המדינה".
בתוך כך, בית משפט השלום בירושלים האריך בצהריים בשלושה ימים את מעצרו של דור עובד, בן 25 ממבשרת ציון, שחשוד בהסתה ואיומים על יו"ר הבית היהודי ושר החינוך נפתלי בנט. על רקע פינוי עמונה קרא החשוד בקבוצות וואטסאפ לחיסולו של בנט. עובד נידון בעבר לשנת מאסר לאחר שריסס ב-2011 כתובת נאצה בבניין מגוריה של פעילת שלום עכשיו.
פרקליטו של עובד, עו"ד אביחי חג'בי, ציין כי מרשו התכוון לחיסולו הפוליטי של בנט. לדברי עו"ד חג'בי, "מתברר שאין גבול להתנהגות המפלה של משטרת ישראל אשר החלה להתנהל כמשטרת מחשבות. אך לפני יומיים נחקרה ושוחררה סטודנטית מבצלאל מבלי שנעצרה לדקה כאשר הפיקה מיצג מסית בדמות ראש הממשלה וחבל תלייה. מכל מקום, מרשי מכחיש את ביצוע העבירה והמונח 'חיסול' אינו אלא חיסול פוליטי ולא קריאה לפגיעה פיזית".
בשעות האחרונות נעשים מאמצים גדולים לנסות ולהכשיר את המתווה עבור תושבי עמונה. גורמים בכירים מההתיישבות מקיימים שיחות עם גורמים מדיניים ומשפטיים על מנת לנסות ולהציג לתושבים מתווה שעליו יסכימו. כרגע סלע המחלוקת הוא הערבויות שהתושבים חפצים לקבל מהמדינה בנוגע למימוש פתרון נכסי הנפקדים.
בבוקר שאחרי ההחלטה הדרמטית של תושבי עמונה שלא לקבל את המתווה שהציעה הממשלה לפינוי מרצון, נערכים ביישוב ליום פקודה. מאות בני אדם כבר נמצאים במקום, מוכנים לכל תרחיש, ועוד רבים אחרים עושים את דרכם אליו, בתקווה להקדים את חסימת הצירים הצפויה לקראת המבצע. הצעירים מתבצרים על הגגות ובמערכת הכריזה שרים "להיות בשמחה". בנוסף, בין המגיעים לעמונה היה גם הזמר אריאל זילבר ששר יחד עם התושבים.
התושבים ותומכיהם – רובם צעירים ובני נוער – מתקהלים במרכז היישוב. אליהם מצטרפים מעת לעת גם רבנים ומנהיגי ציבור בימין, שבאו לתמוך, להזדהות וגם לנסות להרגיע את השטח התוסס. הם הגיעו ברגל, ברכב ובטרמפים – וחלקם באוטובוסים שהסיעו אותם בצורה מאורגנת ממוסדות הלימוד. עשרות מהם מצטופפים בבית הכנסת, מתפללים ולומדים תורה להצלחת המאבק.
במערכת הכריזה היישובית מנוגנים שירי אמונה ועידוד ונמסרות הודעות רשמיות מאופקות. הקהל ברובו מצהיר כי בא למחות ולא להתעמת, אבל ברחבי עמונה נשמעים גם קולות אחרים: נערים רבים שהגיעו למקום עסוקים במרץ בהכנת ביצורים על גגות המבנים ונערכים לחסום את דרכי הגישה ליישוב. הם חוששים כי כוחות הפינוי עלולים להגיע בכל רגע – וכך גם השמועות שפשטו בגבעה.
כבר בשעות הבוקר צברו הצעירים סלעים, אבנים וצמיגים והניחו בערימות בצד הכניסה המרכזית לעמונה, כדי שיהיו נגישים וזמינים עבורם לחסימת הדרך לחיילים ולשוטרים. לאחר מכן גררו לשם מבנה פח נטוש, ששימש ככל הנראה עמדת שמירה, וכן מכל מים גדול לבלימת הכוחות. בשלב מסוים הם כבר מנעו את תנועת הרכבים במקום, אך במערכת הכריזה ביקשו מהם לאפשר אותה בינתיים – והכביש נפתח מחדש.
ציוד רב הועלה גם אל גג מקווה הטהרה היישובי, שם, כמו במבני ציבור נוספים, מתכוונים הצעירים להתבצר. חלק מדלתות הבתים, אלה שאינם בשימוש, הולחמו על מנת למנוע את הכניסה אליהם.
בתוך כך, מודיעין הטיס של רשות שדות התעופה פרסם הודעה לחברות התעופה שבה נאמר כי הבוקר הוצב בלון תצפית צה"לי באזור עמונה. ההנחיה תקפה ממחר ועד 26 בדצמבר – יום לאחר מועד הפינוי שקבע בג"ץ.
הלילה דחו כאמור תושבי עמונה את מתווה הפשרה שהוצע להם להעתקת המאחז, בתום יום ארוך שבו דנו בהצעה וניסו להגיע להסכמות. בתום ספירת הקולות, מעט לאחר חצות, התברר כי המתווה נדחה ברוב גדול של 59 מתנגדים מול 20 תומכים בלבד.
התושבים ניסו לנווט בין דרישת נציגי הממשלה וראשי ההתיישבות שיגיעו להסכמה, לבין גורמים קיצוניים שקראו להגן על הבית – ולא להתפנות. הם הסבירו את ההחלטה לדחות את המתווה בכך שאינו מבטיח שלכל תושבי המאחז יהיה פתרון מגורים על ההר עצמו.
עם זאת, התושבים אמרו אמש כי אם יגיע בכל זאת פתרון של הרגע האחרון הם יהיו מוכנים לשקול גם אותו, אך לנוכח תוצאות ההצבעה נראה כי פינוי בכוח עלול להתרחש כבר בקרוב מאוד. על פי החלטת בג"ץ, על המאחז להתפנות עד ל-25 בדצמבר, ומשעות הערב הגיעו אלפי בני נוער בכדי להתנגד לפינוי אפשרי.
החלטתם של אנשי עמונה עוררה תגובות רבות בימין. אנשי הבית היהודי והשרים הבכירים קיבלו את ההחלטה על הדחייה בתדהמה: "זה חוסר אחריות, הם הכניסו את המערכת לסחרור מסוכן שלא ברור איך נצא ממנו", אמר גורם בימין. מנגד אנשי ימין קיצוני בירכו על ההחלטה ואמרו כי יש להיאבק על השארות עמונה על ההר.
מיד לאחר הודעת תושבי המאחז על החלטתם לדחות את מתווה הפשרה שהוצע להם להעתקת המאחז, הגיעו הלילה למקום יותר מ-2,000 בני נוער וצעירים למקום ושהו שם בלילה, לקראת הפינוי שאמור לצאת לפועל עד 25 בדצמבר.
גורמים במערכת הפוליטית הבהירו כי מרגע שהודיעו התושבים על התנגדותם למתווה, תיערך המדינה לפינוים בכוח. הגורמים אמרו כי לממשלה אין פתרונות נוספים וכי הניסיונות למצוא מתווה אחר תמו. עוד מסרו הגורמים כי בימים האחרונים, בגלל ההשתהות של אנשי עמונה, החלה מערכת הביטחון לקדם את תוכנית ההיערכות לפינוי.