שלום במגרש: סמינר למאמנים מישראל וממדינות ערב
כ-100 מאמני כדורגל מ-13 מדינות ערביות ומישראל השתתפו בסמינר שהתקיים בירדן ביוזמת עמותת "מפעלות חינוך". מאמן מסוריה: "פעם לא יכולתי לשמוע את השם ישראל, אבל במפגש הזה התחלתי להבין כמה טעינו בתפישה שלנו"
על מגרש אחד בצד הירדני של ים המלח התקיים בימים האחרונים סמינר בהשתתפות כ-100 מאמני כדורגל מישראל ומ-13 מדינות ערביות. "פעם לא יכולתי לשמוע את השם ישראל, אבל במפגש הזה התחלתי להבין כמה טעינו בתפישה שלנו וכמה מצער שאין שלום עם ישראל", אמר עבדאללה ריחא, מאמן מסוריה.
השלום עם הפלסטינים עוד רחוק וכך גם נרמול היחסים עם מדינות האזור, אך בימים האחרונים הצליחו אנשי עמותת "מפעלות חינוך" לקבץ לארבעה ימים מאמנים ומחנכים מסוריה, ירדן, טורקיה, מרוקו, סעודיה, אלג'יריה, בחריין, עומאן, עיראק, קטאר, כווית, מצרים והרשות הפלסטינית.
"השכלנו לעשות במפגש הזה את מה שכל המדינות לא הצליחו - לחבר בין 13 מדינות ערביות על בסיס של הערכה הדדית, כבוד ורעות", סיפר יוסף חליפה, מאמן מאלג'יריה. איבראהים עלי, מאמן ממצרים הוסיף: "אני מודה לכולם על הכינוס בין העמים ברוח, באהבה, בספורט ובכבוד. זה מעל לכל מה שאפשר לדמיין. אני שמח מאוד להיות אתכם".
"הכר את השכן", נקראת התוכנית שהסמינר התקיים במסגרתה. התוכנית נועדה להביא להקמת קבוצות כדורגל, טורנירים וביקורים הדדיים במטרה ליצור גשרים בין העמים. בסמינר למדו המאמנים את שיטות העבודה של עמותת "מפעלות חינוך" שמתמחה בתחום החינוכי והחברתי.
מנכ"ל העמותה, ד"ר מאיר אורנשטיין, מספר כי הם לא ידעו כמה אנשים יגיעו לסמינר: "היה לנו חשש גדול שכמו יוזמות שונות במהלך השנים גם היוזמה הזו תסתיים במפח נפש. מסתבר שטעינו בענק וגם האופטימיים ביותר לא ציפו לכזו התגייסות ולכזה חיבור אנושי מדהים בין המשתתפים".
חרף הדיבורים על שיתוף אינטרסים עם מדינות ערב המתונות, ההתנגדות לנורמליזציה עם ישראל לא פוסחת על תחרויות הספורט. באולימפיאדת ריו המשלחת הישראלית הייתה מעורבת בשתי תקריות לא נעימות: האחת עם המשלחת הלבנונית, שאנשיה לא נתנו לספורטאים ישראלים לעלות לאותו אוטובוס שבו נסעו. התקרית השנייה אירעה במהלך קרב הג'ודו בין מדליסט הארד, אורי ששון, לבין הג'ודוקא המצרי, איסלאם שיהאבי, שסירב ללחוץ את ידו של ששון בתום הקרב.
בהקשר הזה ציין אורנשטיין. "בימים בהם אפילו ספורטאים ערבים מסרבים
להתמודד מול ספורטאים ישראלים כפי שראינו במשחקים האולימפיים, מוצאים את עצמם ביחד מאמנים מישראל וממדינות ערביות משחקים, רוקדים, שרים וחיים ביחד. נוצרו פה קשרים שימשיכו עוד שנים רבות וכבר קיבלנו אין ספור בקשות מהמאמנים לבוא ולבקר בישראל ושאנחנו נבוא לבקר בארצותיהם".
הסמינר התחלק לשלושה ימים של הרצאות עיוניות ואירוע נעילה מיוחד, שכלל טורניר כדורגל בין המשתתפים וטקס סיום חגיגי במעמד סגן השר לשיתוף פעולה אזורי, איוב קרא. במהלך הסמינר התקיימו ערבים חברתיים עם ריקודים משותפים, ישראלים וגם ערביים מסורתיים. השאלה הגדולה היא האם מדובר באירוע חד פעמי או בסנונית ראשונה שתצליח למנוע בעתיד תקריות בין ספורטאים ממדינות ערב ומישראל בתחרויות ספורט בינלאומיות.