שתף קטע נבחר
 

אושר: מס החברות ירד מ-9% ל-7.5%

ועדת הכספים אישרה שיעורי מס מופחתים בתיקון חוק עידוד השקעות הון במסגרת חוק ההסדרים, לטובת חברות מועדפות הפועלות בפריפריה. בהצעת האוצר נועדה ההפחתה בפריפריה לרדת ל-8% ובתמורה לפצות את ירושלים ובאר שבע בהגדלת מענקי ההשקעות ב-50 מיליון שקל

ועדת הכספים אישרה הערב (ה') במסגרת חוק ההסדרים, שיעורי מס מופחתים בתיקון חוק עידוד השקעות הון, לטובת חברות מועדפות הפועלות בפריפריה. מס החברות ירד מ-9% ל-7.5%. זאת לעומת 16% שמשלמות וישלמו חברות ענק במרכז הארץ (עם מחזור פעילות מעל 10 מיליארד שקל) במקום 25% המוטלים על חברות ללא הטבות במס (שירד ל-23% בחוק אחר שאושר השבוע). המס בפריפריה יורד בלחץ התעשיינים וחברי הוועדה עם ראשי עיריות ירושלים ובאר שבע שדרשו להוריד את המס במרכז ל-12% ובפריפריה, כולל ירושלים, ל-6%.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

בהצעת האוצר נועדה ההפחתה בפריפריה לרדת ל-8% ובתמורה לפצות את ירושלים ובאר שבע בהגדלת מענקי ההשקעות ב-50 מיליון שקל. בגלל הפחתה גדולה יותר בחצי אחוז ביטל האוצר את הגדלת המענקים. עם זאת הוחלט על הגדלה רחבה של המענקים ב-20% עד 30%. האוצר ביטל אשי הערים ברכו על ההפחתה אבל נשיא התעשיינים שרגא ברוש מחה בשעם שההפחתה פוסחת על המפעלים המועדפים במרכז הארץ. הוא איים בצעקות זעם שהמפעלים יעזבו את הארץ.

 

מחאת התעשיינים היתה נגד החמצת המטרה המוצהרת של האוצר בהפחתה להגדיל את הצמיחה בעידוד חברות בינלאומיות גדולות, בעיקר בתחום ההי-טק, לעבור לישראל ולהשקיע בדגש על פיתוח הקניין הרוחני של המפעלים הטכנולוגיים. מנכ"ל האוצר שי באב"ד טען שהמחאה מוגזמת לפחות בעיני המפעלים השמחים בפריפריה, כמו חברת מובילאיי הנהנית הראשונה שגם עמדה מאחורי המהלך. רכז השקעות הון באגף התקציבים הצביע על סעיף יציבות מפתה בחוק לפיו שיעורי המס לא ישתנו ב-10 השנים הבאות.

 

החוק מסמיך את מנכ"לים של משרדי האוצר והכלכלה ומנהל רשות המיסים להחיל את סעיף היציבות על חברות עם מחזור של 10 מיליארד ומעלה. חברי הוועדה מהאופוזיציה והקואליציה, לחצו להרחיב את היציבות גם על חברות עם תקרת מחזור נמוכה יותר כדי לעודד גם לחברות ישראליות להתחרות עם החברות הזרות, אבל הסעיף אושר כפי שהוא.

 

עוד נקבע בחוק שבחלוקת דיבידנדים מס רווחי הון יפחת ל-4% על החלק היחסי של ההכנסה מטכנולוגיה מועדפת, ול-5% על דיבידנדים של חברת-אם זרה. למפעלים בדרום לרבות ביישובי עוטף עזה יינתן "מענק נגב" מוגדל.

 

נשיא התעשיינים טען ש"המדינה משלמת מחיר גבוה על הזיגזגים שהיא עושה בחוק לעידוד השקעות הון. יש מפעל במדינה שיש לו מחזור רק של 10 מיליון שקל שלא זקוק לסעיף יציבות? הריצה בחוק אחרי החברות של 10 מיליארד לא מספקת את הסחורה, ולא מספקת יותר מקומות עבודה ויותר הכנסות למדינה. אם אנחנו רוצים שגשוג וצמיחה צריך לתת יציבות לכל מפעל במדינה". נציג משרד המשפטים הוסיף: "סעיף היציבות לא מונע מהכנסת לחוקק חוק אחר שמשנה את הסדרי המס. הקושי בסעיף הזה שאין בו אמות מידה וקריטריונים לשיקול הדעת של המנהלים בבואם לתת את ההטבות".

 

רוב חברי הוועדה תמכו בח"כ מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני) שהזהיר מפגיעת החוק שבקיפוח החברות הישראליות: "החוק הזה מעניק יתרון ברור ומובהק לענקים שבין החברות הרב לאומיות, ומעמיד את התעשייה המקומית בעמדת נחיתות מולן. עלינו לפעול לשינוי סעיף היציבות כך שיחול על כל המפעלים הטכנולוגיים המועדפים וחברות ההייטק הישראליות, או שלא לקבוע את סעיף היציבות בכלל.הרי המדינה לא רוצה להיות מקלט מס לחברות הענק שרק רוצות תכנוני מס כמו איי קיימן או איי בהאמס". אנחנו לא רוצים להיות מקלט מס לחברות רב לאומיות ענקיות ועוצמתיות שרק רוצות תכנוני מס."

 

מאשכול מזרחי של יישובי הגליל והגולן נמסר הערב בתגובה לאישור החוק: "אנו בישורת האחרונה במשא ומתן מול האוצר ומשרדי הממשלה שונים בנושא תוכנית הצפון והכנסתה לתקציב הקרוב. לצד התקדמות והסכמות בנושאים רבים, קיימים עדיין פערים בנושאים חשובים ומהותיים לצפון כמו מענקי פיתוח והעצמת רשויות באמצעות משרד הפנים, בריאות ותקציב לפיתוח תשתיות תיירות. נמשיך לפעול מול המשרדים הרלוונטים ובעיקר מול האוצר על מנת שכבר בימים הקרובים נשיג תוכנית ראויה ומשמעותית לגליל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר נוב, מראית עין
צילום: עופר נוב, מראית עין
מומלצים