ניקוי רעלים: עד כמה זה באמת עובד
ההבטחות שנושאות הדיאטות השונות לניקוי רעלים - סילוק הרעלים מהגוף, ירידה במשקל ושיפור הבריאות, נשמעות מפתות, אבל האם השיטה הזו באמת אפקטיבית ותגרום לכם להיות בריאים לאורך זמן? הדיאטנית הקלינית הילה סיידלר על הטרנד שעלול להזיק יותר מאשר הוא מועיל. טור דעה
בשנים האחרונות צברו הדיאטות לניקוי רעלים פופולריות רבה. לרוב מדובר בדיאטות קצרות, בין 3 ל-21 ימים, שמטרתן לאפשר למערכות הגוף לסלק רעלים ולהתנקות. הן מבטיחות ירידה במשקל, שיפור המצב הבריאותי, ירידה ברמות הסוכר והשומנים בדם ושיפור כללי של איכות החיים. נבדוק אם הטענות הללו נכונות.
דיאטות ניקוי מתבססות לרוב על הפחתת צריכת קלוריות והימנעות ממאכלים מסוימים כמו מוצרי חלב, סוכר לבן וגלוטן. בנוסף, הן מעודדות צריכה מוגברת של מזונות מן הצומח כמו ירקות, פירות, דגנים ואגוזים וכוללות לעתים גם תוספי מזון שונים. מדובר בדיאטות שלא פשוט להתמיד בהן, ולעתים עלולות ליצור מצבים שמסכנים את הבריאות, השאלה הנשאלת היא - האם יש הצדקה למסכת ההתעללות הזאת?
ניקוי רעלים: האם זה אפקטיבי?
מה הפיזיולוגיה אומרת: תהליך פירוק הרעלים בגוף, שנקרא דה-טוקסיפיקציה, מתבצע בגופנו כל הזמן. הכבד הוא האיבר בגוף שאחראי לפירוק הרעלים, והוא נעזר במערכות אנזימטיות שונות, שתפקידן להפוך את החומרים הרעילים לחומרים פחות מזיקים. לאחר מכן עוברים הרעלים לזרם הדם ומשם למערכות ההפרשה השונות - מערכת השתן, הנשימה, העיכול והעור, ויוצאים מהגוף.
עד היום עוד לא נערך אף מחקר קליני שבדק את יעילותן של דיאטות ניקוי רעלים על בני אדם. קומץ המחקרים שכן פרסמו בנושא לקו במגבלות רבות, כך שלא ניתן להעריך מה ההשפעה ועד כמה אפקטיביות השיטות לניקוי רעלים לטווח הקצר והארוך.
מה הסיכונים?
1. הגבלה קלורית קיצונית שפוגעת בגוף: הגבלה קלורית קיצונית עלולה לגרום לפגיעה גופנית וקוגניטיבית. חולשה, סחרחורת, עלפון, פגיעה במערכת החיסונית ועוד. ההגבלה הקלורית מכניסה את הגוף למצב הישרדותי, מצב סטרס, שבו הוא מפחית את ההוצאה האנרגטית במטרה לשמור על האנרגיה הקיימת ובכך מתנגד לירידה במשקל. במידה ויש ירידה במשקל תוך כמה ימים, מדובר בירידה בעקבות פירוק שריר ושחרור נוזלים ולא בפירוק משמעותי של מסת השומן.
יותר מכך, מחקרים בעכברים הראו שהלחץ שנוצר בעקבות הגבלה אנרגטית הוביל לשינוי ארוך טווח במוליכים העצביים, והתוצאה הייתה אכילה בולמוסית שגרמה לעלייה במשקל. כלומר, לא רק שההגבלה הקלורית משפיעה על מנגנוני הלחץ בגוף, היא גם יכולה למנוע את הירידה במשקל ואף לעודד עלייה.
2. ייצור קורטיזול: מחקר נוסף, שבדק את ההשפעה של תנאי צום והגבלה קלורית בנשים בריאות וצעירות למשך שלושה שבועות, הראה עלייה בהורמוני הסטרס וביניהם קורטיזול - הורמון שמיוצר ע"י בלוטת יותרת הכליה ומופרש בכמויות גדולות במצבי סטרס.
אחד מתפקידיו של הקורטיזול הוא להעלות את רמות הסוכר בדם ע"י פירוק של חלבונים מהשריר והשומנים, כדי לייצר לאנרגיה. ייצור מתמשך שלו יגרום לתחושת עייפות, חוסר אנרגיה תויאבון מוגבר, שיובילו לאכילה והשמנה בטנית.
ומה טוענים המצדדים בניקוי רעלים?
12 יום ואתם כמו חדשים: דיאטת ניקוי לגוף
בדיוק לחורף: ניקוי רעלים עם מרקי סופרפוד
דיאטה מהטבע: תוכנית ל-21 יום לניקוי רעלים
3. צמצום מגוון המזון מוביל לחסרים תזונתיים: לכל קבוצת מזון יש את היתרונות התזונתיים שלה: ויטמין C נקבל מפירות וירקות, ויטמין B12 נקבל מבשר, דגים וביצים, סידן נקבל ממוצרי חלב, סרדינים וטחינה, ויטמיני B נקבל מדגנים מלאים ועוד.
הצמצום הניכר במזונות שניתן לצרוך בדיאטות ניקוי רעלים עלול לגרום לחוסרים תזונתיים, במיוחד אם הדיאטה מתבצעת לאורך מספר שבועות. חלק מהשיטות מאוד קיצוניות, בחלקן ממליצים לאכול ירקות ופירות בלבד, והן מונעות מהגוף לקבל את כל המרכיבים הדרושים לו לתפקוד תקין.
תופעות הלוואי שעלולת לללוות דיאטות כאלו הן עייפות, כאבי ראש, בחילות ועוד. הטענה תהיה שהסיבות לכל אלו הם הרעלים שעוזבים את הגוף, אך למעשה מדובר בתופעות שנוצרות כתוצאה מחוסרים תזונתיים ומחסור בקלוריות.
עודפי ויטמינים ומינרלים שעלולים להביא לרעילות: בחלק מהשיטות לניקוי רעלים יש המלצה על לקיחת תוספים במטרה לסייע לתהליך הניקוי, אך צריכה עודפת של ויטמינים ומינרלים מסוימים יכולה להיות מזיקה: צריכה של ויטמין A בעודף תגרום ליובש בעור, בחילות וכאבי ראש, ויטמיןE ישפיע על ספיגה של ויטמינים אחרים, ויטמין D יכול להשפיע על בלוטת הפרה-תירואיד, ואילו עודף של ויטמין C יכול לגרום להופעת אבנים בכליות.
צריכה מאוזנת של ויטמינים מהמזון לא תגרום לעודף בהם, אך לקיחתם כתוספים בכמות לא מבוקרת בזמן שאין מהם חוסרים בגוף, עלולה להיות מסוכנת.
לכן לא מומלץ לקחת תוספי ויטמינים ומינרלים אם אין אינדיקציה לחוסר, או סיבה בריאותית שבעקבותיה יש צורך לקיחת תוסף לאחר הנחיה של איש מקצוע.
היעדר פיקוח
אחת הבעיות בשוק ניקוי הרעלים היא היעדר הפיקוח על אותן שיטות. הן נגישות לציבור באתרי האינטרנט ואין בקרה על התפריט שניתן או על כמות החומרים שצורכים. אין התאמה אישית לצרכים הבריאותיים של כל אחד ואחד. כשרוכשים תוספים / תערובות לשתייה דרך חברות לא מוכרות או אתרי אינטרנט שונים, אין דרך לדעת מה המרכיבים שרשומים על תווית המוצר ואם הכמות אכן נכונה, מה שעלול להוות סכנה לבריאות ואף מוות.
דוגמא למקרה שקרה לנער בן 19 בארה"ב שרכש קוקטייל מצמחים של חברה מסחרית לניקוי רעלים. כתוצאה מהקוקטייל הזה לקה הנער ב"סינדרום סרוטונין" - תופעה שמתרחשת בעקבות צריכת חומרים שמזרזים את פעילות הסרוטונין ומוכרת כתופעת לוואי של צריכת יתר של תרופות נוגדות דיכאון, שעלולה להיות קטלנית.
מדוע יש קהל רחב שפונה לניקוי רעלים?
ככל הנראה בגלל העיקרון של "היטהרות הגוף"- הרצון לנקות את הגוף מכימיקלים מזיקים במהירות, בשאיפה להרגיש טוב יותר כפי שאותן שיטות מבטיחות. לרובנו קורץ הפתרון הקל שדורש מאמץ ממוקד לטווח קצר בהשוואה לשינוי עמוק של הרגלי אכילה, שדורש יותר זמן וסבלנות.
יש אנשים שניסו את השיטות לניקוי רעלים ודיווחו על הרגשה כללית טובה יותר לכמה ימים, אך האם ההרגשה הזו החזיקה לאחר חודש, חודשיים ואפילו חצי שנה? כנראה שלא.
בטווח הארוך, אין ספק שהטמעה של הרגלי אכילה נכונים ופעילות גופנית היא הרבה יותר אפקטיבית לשמירה על בריאות והרגשה טובה.
מה כן אפשר לעשות?
כנראה שאין מנוס, וכל המחקרים צודקים. על מנת להרגיש טוב ולהיות בריאים צריך לסגל אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה, פעילות גופנית, הפחתת סטרס ושינה מספקת - ככל הנראה המפתח לגוף ונפש בריאים.
אבל כדי שהשינוי באמת יהפוך להיות קבוע בחיים שלכם ולא "עוד דיאטה" בהיסטוריית הדיאטות שעשיתם, חשוב לעשות אותו בצורה הדרגתית, תוך כדי הקשבה לרצונות והצרכים שלכם. ואלו כמה מהדגשים שכדאי לאמץ:
• לאכול כשמרגישים רעב ולא להתעלם ממנו.
• לעצור כשמרגישים את תחושת השובע, למרות שהאוכל טעים, כדי לא להעמיס על הגוף יותר מדי.
• לאכול מהכל - גם אוכל בריא וטעים, וגם אוכל פחות בריא במידה – בשביל הנשמה.
• ליהנות מהאכילה, כי היא חלק מהנאות החיים.
זו הדרך שבה אפשר להתמיד לאורך זמן ולסגל אורח חיים בריא. שינויים ליצירת הרגלי תזונה בריאים דורשים זמן, אך בסופו של דבר, ההשקעה משתלמת.
אז אם החלטתם שאתם מוכנים לעשות שינוי, עשו זאת בהדרגה, התחילו מקביעת מטרה אחת ריאלית שתוכלו לעמוד בה, ואחר כך תתקדמו הלאה ותוסיפו שינויים נוספים. וכמובן מי שמעוניין בתמיכה, ליווי והכוונה תזונתית, יכול להיעזר בליווי של דיאטנית קלינית.
הכותבת היא דיאטנית קלינית בחברת מותר לי, המתמחה בשינוי הרגלי חשיבה, התנהגות ואכילה בשיטת הנון דיאט.
ומה כדאי לכם לאכול כדי לשמור על מצב רוח טוב? צפו: