חדש ופרימיטיבי: מערך המזל"טים של חמאס
תבנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של ארגון הטרור העזתי, שאיבד בתוניסיה את אחד ממהנדסיה בחיסול המיוחס למוסד, נחזתה ברצועה כבר לפני יותר מעשור. במהלך סבבי הלחימה מול ישראל עשו אנשי חמאס שימוש במזל"טים, אך לפי הידוע מדובר ביכולת ירודה בהשוואה ליכולות חיזבאללה. העיתונאית שהייתה אמורה לקיים ראיון עם המהנדס נעצרה
מערך כלי הטיס הבלתי מאוישים (כטב"מים) של חמאס, שספג מכה בעקבות חיסולו של מוחמד א-זווארי בתוניסיה, הוקם בפועל לפני עשור. ואולם, אבי התוכנית ומי שחזה אותה היה בכיר חמאס עדנאן אל-ע'ול, שנמנה עם מייסדי התעשייה הצבאית של ארגון הטרור בעזה ואשר חוסל על ידי ישראל ב-2004.
עפיפונים עם "גו פרו": חמאס אוסף מודיעין מהאוויר
המערך של חמאס כולל כטב"מים שככל הידוע לא יכולים לשאת עליהם נשק תקני, אך ייתכן שניתן להרכיב עליהם חומרי נפץ בצורה מאולתרת. כלי הטיס הללו כן מסוגלים לבצע טיסות צילום.
ב-2012 חדר לשטח ישראל כטב"ם מכיוון רצועת עזה, והוא הופל בידי כלי טיס של חיל האוויר. לא ידוע אם מקורו היה מרצועת עזה או מלבנון (באמצעות ארגון חיזבאללה). במהלך מבצע צוק איתן ב-2014, הצליח חמאס להחדיר כטב"ם לשטחה של ישראל, אולם הוא הופל על ידי טילי פטריוט ששוגרו לעברו.
בסיום מבצע צוק איתן העלתה הזרוע הצבאית של חמאס לאוויר כטב"ם במהלך מצעד צבאי גדול. כלי הטיס צילם את המצעד מלמעלה ותמונותיו פורסמו. חמאס טען בעבר כי הוא הצליח לחדור לשטח ישראל בעזרת כטב"ם שביצע משימות צילום ומודיעין.
במהלך סבבי הלחימה ברצועת עזה, ובעיקר במבצע עמוד ענן, פגע צה"ל במערך הכטב"מים של חמאס אולם הארגון שב ושיקם אותו.
חמאס מחזיק כיום ברחפנים, טיסנים שנעשה בהם גם שימוש מבצעי ואף עפיפונים שעליהם מותקנות מצלמות "גו פרו". לא ידוע אם בידי חמאס מצויים כיום כטב"מים מתאבדים תקניים מתוצרת איראן בדומה לאלה שבהם מחזיק חיזבאללה, אולם ככלל מדובר על מערך פרימיטיבי יחסית בהשוואה ליכולות המתקדמות יותר בתחום שנמצאות בידי ארגון הטרור השיעי בלבנון.
מוקדם יותר אישר חמאס כי המהנדס שחוסל ביום חמישי לפי הנטען על ידי המוסד הישראלי משתייך לארגון. "א-זווארי הצטרף לזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז א-דין אל-קסאם, לפני עשור", צוין בהודעת הזרוע הצבאית.
עוד נאמר בהודעה המתייחסת למהנדס שנורה למוות במכוניתו בעיר ספאקס כי "הוא פעל נגד ישראל בהגנה על פלסטין והיה לאחד המפקדים שפיקחו על מערך הכטב"מים ה'אבאביל' של הזרוע הצבאית, שביכולותיו חזו במהלך מבצע צוק איתן בשנת 2014".
לסיום סיפקה הזרוע הצבאית איום כלפי ישראל: "הם צריכים להבין שדמו לא נשפך לשווא", לשון ההודעה. מוקדם יותר הערב מסר גורם בזרוע הצבאית כי א-זווארי היה חלק מפרויקט המל"טים של הזרוע. עד כה רק דווח בכלי תקשורת ערביים שונים כי א-זווארי היה אחראי לבניית מל"טים עבור חמאס וחיזבאללה.
הפרטים האחרונים מהחקירה
בתוך כך, אלמנתו של א-זווארי אמרה בתגובה ראשונה לחיסול: "למה הרגו אותו? למה עשו לו ככה? כי הוא מהנדס? כי הוא ממציא כלי טיס? אני רוצה שיעשו צדק, שהצדק ייראה".
בנוסף, מוראד א-טורקי, הדובר הרשמי בתי הדין בספאקס, נשאל הערב על ההתייחסות של הגורמים המשפטיים לפרסומים על הקשר של ישראל ולמנגנון הביון שלה לרצח של המהנדס וענה: "אין שום דבר בתיק שמעיד על כך". לדבריו, אף גורם משפטי או ביטחוני לא מסר הצהרה שמדברת על מעורבות של הגורמים המוזכרים.
הוא הוסיף כי הם מתייחסים לפרשה כרצח. במקביל, הוא עדכן כי לפי שעה שמונה אנשים נעצרו. ארבעה נהגים של רכבים שכורים שנעשה בהם שימוש ברצח, בעל חברה להשכרת רכב שהשכיר שניים מהרכבים, עוד אדם שקשור לעצורים, עיתונאית וצלם. במקביל מתנהלים חיפושים אחר אדם תוניסאי ואדם בעל אזרחות בלגית ומרוקנית שחשודים במעורבות ברצח.
בתחנת רדיו אחת נאמר שכל העצורים תוניסאים ובתחנה אחרת נאמר שהרוב תוניסאים. גם העיתונאית מהונגריה, שנטען כי קבעה לראיין את א-זווארי ונעלמה, נעצרה. שמה עלה אחרי ששמה נכתב בחוזה השכרת הרכב שנמצא באחד מהרכבים יחד עם שני האקדחים ושני משתיקי הקול.
תחנת הרדיו "שמס אף אמ" טענה כי מערכת מצלמות האבטחה שנמצאות בקרבת זירת החיסול נפרצה ובמקום שיהיו את התמונות והסרטונים שמתעדים את ביצוע הפשע, נמצאו סרטונים אחרים במצלמות האבטחה שאין לה שום קשר למקום ולזמן של ההתנקשות. בדיווח נאמר כי הפריצה למערכת נעשתה בצורה מקצוענית ויש ידע טכנולוגי רב למי שעשה זאת.