גפני מסרב לדיון נוסף במס על דירה שלישית
לאחר הביקורת שהשמיע היועץ המשפטי לכנסת על הליך החקיקה החפוז שהתקיים בבוקר שישי, ח"כ משה גפני הודיע כי הוא מסרב לקיים דיון נוסף. הבוקר ביקש יו"ר הכנסת מגפני לקיים דיון נוסף: "גם אם אושר הפרק באופן חוקי, הרי אין עוררין על כך שהליך האישור לוקה באי תקינות מיוחד"
לאחר
הביקורת שהשמיע היועץ המשפטי לכנסת , עו"ד אייל ינון, על הליך החקיקה החפוז שהתקיים בבוקר שישי, יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) מסרב לקיים דיון נוסף בחוק מיסוי דירה שלישית.
כתבות נוספות בנושא בערוץ הנדל"ן :
המס על דירה שלישית עבר בוועדת הכספים
שאלות ותשובות: מס על דירה שלישית
דעה: מס הדירה השלישית הוא קנס שרירותי פסול מוסרית
"אני לא אחדש את הדיון בחוק מיסוי דירה שלישית ואם יו"ר הכנסת מעוניין בפתיחת הדיון מחדש, שיימצא מישהו שינהל את הישיבה במקומי", אמר גפני בפתח ישיבת ועדת הכספים.
גפני הוסיף: "הנושא היה ידוע זמן רב מראש, הוועדה קיימה דיון עקרוני בנושא והעמדות הובעו בעניין. דיברתי בעניין באריכות עם שר האוצר והוא עמד בתוקף על-כך שהחוק יידון ויאושר. היה כאן דיון של ממש לאורך שעות ואף הוכנסו בחוק שינויים משמעותיים ע"י ועדת הכספים.
"אולי ההליך לא היה הכי ראוי, אבל איפה היה היועץ המשפטי לכנסת ביום חמישי בלילה? מדוע הוא שלח אליי את המכתב עם חוות הדעת שלו רק במוצאי שבת, יותר מיממה אחרי שהחוק אושר בוועדה.
"אם היו באים אליי היועץ המשפטי או יו"ר הכנסת ביום חמישי ואומרים לי אל תקיים את הדיון, לא הייתי מקיים אותו. עתה משהדיון התקיים ובאריכות עם שינויים שהוכנסו לתוכו והחוק אושר אין על מה לקיים דיון מחודש. אני חוזר על-כך שאם יחליט יו"ר הכנסת שבכל-זאת יש לקיים את הדיון מחדש, אזי הוא יצטרך למצוא מישהו שימלא את מקומי".
הודעתו של גפני גררה דיון סוער, על רקע כווונת האופוזיציה להכין עתירה לבג"ץ בבקשה לפסול את ההצבעות על החוק. ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) אמר: "היושרה והמוסר נרמסו ברגל גסה של החוק, שרמס גם את היושרה והמוסר שלך. זהו פרק שחור בתולדות הכנסת. טוב יעשה יו"ר הכנסת אם יבטל אותו. הגיבורה האמיתית היא היועצת המשפטית בנאום ה'אני מאשים' שלה. אנחנו מצדיעים לה".
ח"כ מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני), הוסיף: "נדיר שיו"ר הכנסת יאמר שהדיון לא היה ראוי. אני לא רוצה שהסוגיה תוכרע בבג"ץ".
ח"כ רחל עזריה (כולנו) אמרה: "מכתב היו"ר לא מכובד. החוק עבר בנוהל הרגיל של חוק ההסדרים. אם לבטל בואו נדון על ביטול החוק הזה. מיסוי הדירות הוא חוק חברתי. גם בארה"ב יש חוק נגד על ריבוי נכסים". לוי אמר (בקריאת ביניים): "אתם להקת המעודדות של שר האוצר". עזריה דרשה בתגובה: "תתנצל או שנתלונן על הפגיעה בנשים".
ח"כ בצלאל סמודריץ' (הבית היהודי) אמר: "אין לבג"צ סמכות לטפל בתוכן החוק אלא רק בפרוצדורה. אל תיצרו דיון נוסף כי הוא יעבור שוב". ח"כ דוד ביטן (ליכוד), גם יו"ר הקואליציה,אמר: "לא רק בחוק הזה הכנסנו תיקונים ברגע האחרון אלא בכל חוק ההסדרים והאופוזיציה לא התנגדה. הוא לא היה חריג. הגורמים החיצוניים ידעו מראש שהוא נקבע אחרון בסדר היום ויכלו להישאר עד הרגע האחרון. אם לא היו זו לא הבעיה שלי".
גפני: הדיון התקיים במלואו וכחוק
יו"ר הכנסת, ח"כ יולי אדלשטיין (הליכוד), ביקש הבוקר (א') מח"כ גפני לבחון את כינוסה של הוועדה לדיון נוסף. במכתבו כתב אדלשטיין: "גם אם אושר הפרק באופן חוקי, הרי אין עוררין על כך שהליך האישור לוקה באי תקינות, במיוחד כשמדובר בפרק הטומן בחובו הסדר מיסוי מורכב, ואי לכך דורש דיון מעמיק יותר. אבקשך לשקול כינוס הוועדה שברשותך עוד היום".
הבוקר דרש גפני מיו"ר הכנסת להכריע אם לקדם את החוק לקריאה שנייה ושלישית, או להחזיר אותו לוועדה להצבעה חוזרת או לדיון נוסף. זאת נוכח חוות הדעת המשפטיות שקיבל הבוקר מעו"ד ינון, וקודם לכן בחצות יום חמישי שעבר מהיועצת המשפטית של ועדת הכספים, עו"ד שרית אפיק, שהסכימה עם עמדת האופוזיציה נגד עצם הדיון בגלל שהוא "הליך בעייתי ולא תקין".
גפני לא השתתף בהצבעה הסופית של הוועדה על החוק כמכלול אחד, שהתקיים לאחר הדיון הלילי שבו אושרו לקריאה שנייה ושלישית בנפרד כל אחד מסעיפי החוק. גפני עזב את הישיבה למרות הפצרותיהם של בכירי האוצר שנכחו בה. הוא נימק את החרמת ההצבעה כהפגנה אישית של הסתייגותו מעצם החוק עליו חזר ואמר שהוא "חוק רע", אבל במהלך הדיון וההצבעות הוא השתתף ואף עשה רושם של משתף פעולה אבל נימק זאת כ"חבר הקואליציה".
גפני עצמו אמר הבוקר ליו"ר הכנסת שהוא ניסה למנוע את הדיון על החוק בלילה, אבל כאשר הוחלט (באוצר) לקיים אותו הוא אפשר ליועצת המשפטית של הוועדה לומר את דבריה והוא מדגיש כי לא חלק עליה.
עם זאת הוא אמר לאדלשטיין כי "הדיון התקיים במלואו וכחוק, כאשר כל סעיף נדון וסעיפים רבים השתנו במהלך השעות הארוכות של הדיון. גפני הדגיש שכיו"ר הוועדה הוא דוחה את עמדת עו"ד ינון ש"היה צריך לומר את עמדתו קודם הדיון ולא אחריו ולכן הוא דוחה אותה מכל וכל". עם זאת הודיע כי יקבל את עמדתו והחלטתו של יו"ר הכנסת ולפיה יפעל בנושא.
היועץ המשפטי לכנסת: הליך חקיקת מיסוי דירה שלישית - לא-תקין באופן חמור
ביקורת חריפה של היועץ המשפטי לכנסת איל ינון בעקבות האישור הלילי החפוז של חוק מיסוי דירה שלישית בוועדת הכספים. במכתב ששיגר ליו"ר הוועדה ח"כ משה גפני כתב: "הליך החקיקה עולה כדי אי-תקינות חמורה היורדת לשורשו של ההליך"
"אי-תקינות חמורה של הליך החקיקה"
היועץ המשפטי לכנסת מתח, כאמור, ביקורת קשה נגד הליך אישור חוק מס על דירה שלישית בוועדת הכספים ביום שישי בבוקר לאחר לילה ארוך. במכתב ששיגר לגפני הוא כתב: "עמדתנו היא כי הליך חקיקתו של פרק זה בוועדת הכספים עולה כדי אי-תקינות חמורה של הליך החקיקה היורדת לשורשו של ההליך".
לדבריו, החוק הכולל עשרות סעיפים נדון בוועדת הכספים לפני כחודש בדיון ראשוני וכללי על אודות ההסדר המוצע, ובמהלכו הביעו חברי כנסת רבים ביקורת על ההסדר. משרד האוצר ביקש שלא להעלות לפי שעה נושא זה לדיון, למרות פניות רבות מצד יושב ראש הוועדה והייעוץ המשפטי של הוועדה, שסברו שאין להותיר נושא מורכב שכזה לרגע האחרון.
"גם בשבוע האחרון", כתב עו"ד ינון, "המשיך משרד האוצר לעמוד בסירובו להביא בפני הוועדה נוסח מעודכן של הפרק האמור. ביום רביעי שוב לא התקיים דיון מתוכנן כי משרד האוצר לא העביר לוועדה את הנוסח הרלוונטי.
"אנו סבורים כי הצטברות הנסיבות כפי שפורטו לעיל, ובהן העברת הנוסח ברגע האחרון ובעת שהוועדה דנה בעניינים אחרים כך שלא התאפשר לחברי הכנסת ולייעוץ המשפטי של הוועדה ללמוד את הנוסח המעודכן, מורכבותו ואורכו של הפרק שכלל לצד סעיפי מיסוי רבים גם הוראות עונשיות וכן הוראות שזכרן לא בא בנוסח הצעת החוק בקריאה הראשונה, אי מתן הזדמנות לגורמי חוץ להשמיע את עמדתם באשר לנוסח המעודכן כמקובל, עמדתה המפורשת של היועצת המשפטית של הוועדה בזמן הדיון ולפניו כי ההתנהלות אינה תקינה - והכול כאשר מדובר בדיון שהתקיים כולו לאורך הלילה לאחר יום דיונים ארוך לאחר שהיום הקודם הסתיים אף הוא באמצע הלילה - כל אלה מובילים למסקנה כי ההתנהלות במקרה שבפנינו לא אפשרה עמידה בדרישות 'עקרון ההשתתפות', שהוא כאמור עיקרון יסוד בחקיקה.
"לאור כל האמור לעיל, אין לי אלא לקבוע כי בהליך החקיקה של פרק מס ריבוי דירות בהצעת חוק ההסדרים נפל פגם היורד לשורש ההליך", קבע היועץ המשפטי לכנסת, בעקבות האישור בוועדה שסלל את הדרך לאישור החוק בקריאה שנייה ושלישית.