שתף קטע נבחר

הזירה המדממת הבאה בסוריה - בירת אל-קאעידה

יותר מ-50 אלף מורדים חמושים, חלקם ברחו מהקרבות בחלב ובחומס, התאספו במחוז אידליב הגובל עם טורקיה - וממתינים למתקפה הגדולה הבאה של אסד. "עבור הממשלה הסורית, אידליב היא 'הקנדהאר של סוריה'"

ילדה סורית שפונתה ממזרח חלב ומטופלת בבית חולים ליד אידליב (צילום: AP) (צילום: AP)
ילדה סורית שפונתה ממזרח חלב ומטופלת בבית חולים ליד אידליב(צילום: AP)

 

הקרב על חלב ריתק את העולם בימים האחרונים, אולם לא מדובר בזירת הלחימה היחידה בסוריה מוכת המלחמה. אחת המטרות הבאות של כוחות הנשיא הסורי בשאר אסד תהיה ככל הנראה המחוז השכן אידליב שנמצא בשליטת המורדים.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

מחוז אידליב שוכן מערבית לחלב, נחשב למעוז של שלוחת אל-קאעידה בסוריה וכרגע נמצאים בו אלפי מורדים, רבים מהם פונו מחלקים אחרים במדינה. אחת ההערכות היא שהקרב על אידליב יהיה יותר עקוב מדם מזה שהיה בחלב.

 

לוחם שלוחת אל-קאעידה בסוריה בעיר ג'יסר א-שורור שבמחוז אידליב (צילום: AP) (צילום: AP)
לוחם שלוחת אל-קאעידה בסוריה בעיר ג'יסר א-שורור שבמחוז אידליב(צילום: AP)
אידליב קרובה לגבול הטורקי ונמצאת במרחק של כמה קילומטרים צפונית ממחוז חמאת, נקודת מפתח אסטרטגית עבור משטרו של אסד להגנה על מעוזיו באזור החוף ובסיסי הצבא הרוסי הסמוכים.

 

הפסד המחוז שהמריץ את הרוסים להיכנס למלחמה

כשהנשיא הסורי נשאל בראיון מה יהיה היעד הבא שלו אחרי נפילת חלב בידי משטרו, הוא רמז שהעדיפות הראשונה שלו תהיה אידליב. "הבחירה איזו עיר תהיה הבאה תלויה בשאלה איזו עיר מכילה את המספר הגדול ביותר של טרוריסטים ואיזו עיר מאפשרת למדינות אחרות הזדמנות לסייע לה לוגיסטית", אמר אסד בראיונות שהעניק השבוע בדמשק לכלי תקשורת רוסיים. "כרגע יש קשרים ישירים בין חלב לבין אידליב בגלל הנוכחות של 'ג'בהת א-נוסרה' בתוך ובפאתי חלב", אמר הנשיא הסורי בהתייחסו לשלוחת אל-קאעידה במדינה ששינתה את שמה ל"ג'בהת פתח א-שאם". הוא הוסיף שההחלטה איזו עיר תהיה יעד הלחימה הבא תתקבל בדיונים עם בעלי בריתו הרוסיים והאיראניים.

 

ההפסד של משטר אסד בעיר ג'יסר א-שורור בקצה המערבי של אידליב ובסופו של דבר כיבוש המחוז כולו בידי המורדים בקיץ 2015 היו מה שהניע את הרוסים להתערב צבאית בסוריה לטובת כוחות אסד ולהטות את הכף לטובתו.

 

במהלך השנתיים האחרונות ניהל אסד מדיניות של הטלת מצור והשגת הפסקות אש מקומיות כדי לאלץ את המורדים להיכנע. אלפי מורדים ואנשי אופוזיציה נמלטו מחלב בעקבות המצור שהוטל על העיר ועברו לאידליב במה שנתפש כניסיון מחושב של משטר אסד לכנס את מתנגדיו במקום אחד שבו יהיה קל יותר לחסל אותם.

 


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מחוז אידליב קיבל בברכה אלפי מורדים איסלאמיסטים בעלי אידיאולוגיה קיצונית שברחו מהעיר חומס ומפרברי דמשק לאחר שנכנעו לכוחות המשטר.

 

יורדים מהאוטובוסים הירוקים ומתקבלים כגיבורים

זה הפך למחזה שכיח: גברים זוכים לקבלת פנים של גיבורים בשעה שהם יורדים מהאוטובוסים הירוקים באידליב ורובים נישאים על כתפיהם, אחרי שאולצו לברוח משכונות וערים שהיו במצור והופצצו.

 

"הממשלה רוצה להכין את האנשים פסיכולוגית לרעיון שאידליב היא 'הקנדהאר של סוריה'", אמר איברהים חמידי, עיתונאי שמסקר את הנעשה בסוריה עבור העיתון הסעודי "אל-חיאת". חמידי התייחס למחוז קנדהאר באפגניסטן ששימש בסיס של ממשלת הטליבאן בשנים 2001-1996. לדבריו, הנוכחות של כל כך הרבה מורדים איסלאמיסטים תקל על הממשלה הסורית ועל בעלות בריתה להצדיק בהמשך מתקפה מסיבית.

 

באידליב קיים הריכוז הגדול ביותר של מורדים עם אמצעי לחימה. לפי "המכון לחקר המלחמה", יותר מ-50 אלף מורדים נמצאים כעת במחוז תחת המטרייה של "ג'ייש אל-פתאח" (צבא הכיבוש), שמובל על ידי שלוחת אל-קאעידה.

 

בחודש אוגוסט השתמשה שלוחת אל-קאעידה בסוריה באידליב ככן השיגור שלה לביצוע מתקפות נגד משטר אסד, והצליחה לשבור לזמן קצר את המצור על מזרח חלב.

 

מטיל מצור, מסכים להפסקות אש מקומיות ואז מכניע את המורדים. אסד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מטיל מצור, מסכים להפסקות אש מקומיות ואז מכניע את המורדים. אסד(צילום: EPA)

אידליב הוא אחד האזורים המעטים בסוריה שבהם לממשלה ולארגון הטרור הסוני "המדינה האיסלאמית" (דאעש) אין נוכחות למעט שני הכפרים השיעיים הקטנים שבשליטת כוחות המשטר - כפריא ואל-פועה. המחוז גובל, כאמור, בטורקיה, תומכת מרכזית במורדים הסורים, ובמחוז החוף לטקיה שנחשב למעוז של משטר אסד.

 

השאלה הגדולה - התפקיד שתמלא טורקיה בקרב על אידליב

הקרבה לגבול הטורקי משמעותה שלמעשה הכול זמין למורדים באידליב - החל מכלי נשק ועד לאספקה, מזון ודברים נוספים.

 

יזיד סאיג', עמית מחקר ב"מרכז קרנגי למזרח התיכון" בביירות, אמר שהנקודה המרכזית בקרב על אידליב תהיה התפקיד שתמלא טורקיה, משום שהאופוזיציה הסורית שורדת מהחידוש המתמיד של האספקה מטורקיה. הוא הוסיף שאם טורקיה תחליט מסיבות שונות - אולי כחלק מהבנה שהושגה עם רוסיה - לצמצם את הסיוע, אז הגבול הטורקי עם אידליב יזכיר את הגבול הירדני עם דרעא הסורית, שבה לאנשי האופוזיציה אין יותר מדי יכולת לנקוט פעולה עצמאית ולשרוד בטווח הארוך.

 

אנשי אופוזיציה סוריים חוששים שהממשלה ומטוסי קרב רוסיים יבצעו בסופו של דבר "הפצצת שטיח" (הטלת מספר רב של פצצות לא מונחות) באידליב באמתלה שהיא משמשת מעוז ללוחמי שלוחת אל-קאעידה. ההנהגה של "ג'בהת פתח א-שאם" שוכנת באזור, וייתכן שעובדה זו תוביל את המעצמות המערביות לעצום עין מקמפיין צבאי מסיבי של רוסיה וסוריה באידליב.

 

מאז יולי 2015 חיסלו כלי טיס אמריקניים כמה בכירים באל-קאעידה באידליב, בהם מוחסן אל-פאדלי, יליד כוויית, סנאפי א-נאסר, יליד סעודיה, ואחמד סאלמה מאברוק, יליד מצרים, שנהרג בתחילת אוקטובר. השלושה השתייכו לארגון "חורסאן", שהממשל האמריקני מגדיר זרוע של אל-קאעידה שמתכננת תקיפות נגד אינטרסים מערביים.

 

"המשטר רוצה שאידליב תהפוך לא-רקה נוספת", אמר חסן א-דאנגהיים, מטיף סורי וחוקר מאידליב שחי באזור עד לפני שנה. העיר הסורית א-רקה משמשת למעשה בירת החליפות האיסלאמית של דאעש, ואילו אידליב נחשבת לבירת שלוחת אל-קאעידה בסוריה.

 

א-דאנגהיים אמר שהמשטר הסורי מקווה שהנוכחות של כל כך הרבה לוחמים חמושים מארגונים שונים תוביל למריבות פנימיות. אולם למרות הזרימה היציבה של לוחמים, עימותים מסוג זה נדירים למדי. פייסל איטאני, עמית במכון "התנועה האטלנטית", מסכים עם הדברים. "העברת כמות גדולה של קיצוניים לאוכלוסיות עקורות מרכזת למעשה את הבעיה במקום אחד", הוא אמר. "ברגע שזה ייעשה המשטר יילך על זה חזק ואף אחד בעולם לא יוכל לעשות מזה רעש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
איש שלוחת אל-קאעידה באידליב
צילום: AP
מומלצים