שתף קטע נבחר

 

התחרות הסמויה בין ההורים לקראת חנוכה

מגיע מייל מהגננת או המורה שהילדים צריכים להכין חנוכייה, והווטסאפ המשפחתי עובד שעות נוספות. בררנו עם הורים מה באמת קורה בבית ועד כמה מפלס הלחץ עולה. גננת: "פעם הורים היו נהנים להכין חנוכייה עם הילדים. היום הם רואים זאת כמטלה, כמשהו תחרותי בינם לבין הורים אחרים"

רגע לפני טיגון הלביבות וכחלק מסמלו של החג - הגיע המייל עם הבקשה - "נא להכין חנוכייה לגן/לכיתה". הן יכולות להיות בנושא ירושלים, זהירות בדרכים או איכות הסביבה, כיד הדימיון של הילד, כלומר ההורה.

 

אז מדוע בעצם מתעקשות הגננות והמורות שנכין חנוכייה בבית ומי בסוף מכין אותה? מאירה ברנע גולדברג, מפתח תקווה, אמא של אבישי (בן 7), אומרת שהיא קיבלה את ההודעה הראשונית על ביצוע המשימה בציניות רבה. "היו המון דרישות", היא משתפת: "חנוכייה כשרה, בסימן חמישים שנה לאיחוד ירושלים, חנוכייה ממוחזרת, שתבטא ערכים של כבוד, שוויון וצדק. לא הבנתי מה בדיוק רוצים מהחיים שלי ושל הבן שלי ואיך אפשר לבצע את המשימה. כתבתי על זה סטטוס מאוד מזלזל בפייסבוק וכולנו צחקנו על הנושא, עד שהבנתי שהבן שלי מתייחס למשימה מאוד ברצינות, ומאותו הרגע שיניתי את הגישה".

 

- מה נדרש ממך להכנת המשימה?

"לי יש ידיים שמאליות וקיבלנו את המשימה כשבעלי, המוכשר מבין שנינו, היה בחו"ל. ישבתי עם הבן שלי וניסינו לחשוב מאילו חומרים ממוחזרים ניתן לבנות חנוכייה. יום לפני מועד ההגשה, כששנינו כבר התייאשנו ולא ידענו מה לעשות, פניתי לאמא שלי. היא ואבישי ישבו שעתיים על התכנית. אבישי בחר צילום של ירושלים מהאינטרנט שסבתא תוכל לצייר. הם אספו צנצנות זכוכית וקפסולות קפה ריקות".

החנוכה של אבישי. סבתא הצילה את המצב (צילום: אלבום משפחתי)
החנוכה של אבישי. סבתא הצילה את המצב(צילום: אלבום משפחתי)
 

- כלומר בפועל רוב העבודה נעשתה על ידי סבתא?

"אמא שלי הייתה זו שבפועל הכינה הכל, אבל היא נתנה לאבישי להרגיש שהוא שותף מלא לעניין. אבישי עמד כל הזמן ליד סבתא, התפעל מאוד כשהיא סיימה לצייר, עזר לערבב את הדבקים המיוחדים של הזכוכית והדביק את הצנצנות, הכניס את הקפסולות לכל צנצנת ואחר כך לכל קפסולה נר. הוא מאד התרגש".

 

- מה התחושה הכללית שיצאת ממנה בסוף המשימה?

"שיניתי את דעתי. אם התחלתי את המשימה בכעס ובוז, בסוף הייתי מאוד מרוצה. בסופו של דבר היה נחמד לבלות עם אמא שלי ואיתו, ולהתמקד במשימה יחד. ניצלתי את ההזדמנות לדבר איתו על רוח החג. ראיתי שהוא מאוד שמח ומתלהב שהכל מחומרים ממוחזרים. היה גאה מאוד".

 

"אני לא בתחרות הורים כשרוניים"

ענבר שחק מקיבוץ מעגן מיכאל קיבלה את הדרישה מהמורה של אלמוג (בן 8) באדישות יתרה. "ראיתי את המייל והתעלמתי. הודעתי לבן שלי שהוא צריך להכין חנוכייה לבית ספר. תחרות הורים כשרוניים זה לא בשבילי".

 

- איך הוא הגיב?

"הילד סירב בתחילה להכין ולא לחצתי, שכן אני רואה בזה אלמנט חינוכי. הוא יצטרך להתמודד מול המורה שלו. מראש ידעתי שאם יבחר להכין את המשימה, אכוון אותו להכנת חנוכייה ממוחזרת. כעבור מספר ימים הוא השתכנע והחליט לאפות עוגה ארוכה עם תשעה נרות. היא תהיה ממוחזרת כיוון שנשארו קמח וחומרי אפייה מיום ההולדת בשבת שעברה".

 

- מדוע החלטת לא להתערב?

"אני לא רוצה להכין עבורו חנוכייה משום שחשוב לי ללמד את אלמוג שיש תהליך: להתחיל משימה ולסיימה, לא לפחד להתלכלך ולא לפחד מקו שייצא לא מושלם. אשתדל להיות צופה ומכוונת בלבד אבל ייתכן שאחרי שעתים של תסכול, אעגל פינות ואעזור לו".

 

יש תחרות בין ההורים על החנוכייה היפה ביותר?

"אני כבר לא בווטסאפ הכיתתי ולכן אני לא יודעת. אבל שנה שעברה כשקיבלנו משימת הגשה אחרת - ראו במסיבה את התחרות. הורים עמדו גאים ליד היצירה שלהם, בעוד שאת הילדים זה בכלל לא עניין, הם הלכו לשחק כדורגל".

 

עוד בערוץ הורים:

- "אתה ההוכחה שנסים קורים"

- 3 החנוכיות הכי יפות בגן - כך תכינו

- לטיול יצאנו - בכיתה

 

שיעורי בית להורים

אושרת פרץ, מנהריה, אמא של מוריה (בת 5.5) לא הופתעה כשקיבלה את ההודעה על הכנת המשימה. "אני למודת ניסיון משנה קודמת. בנוסף, אנחנו גן ירוק שעוסק במחזור כל השנה, לכן תיארתי לעצמי שגם בחנוכה תהיה פעילות שקשורה למחזור. עוד לפני שהגיע המייל מהגננת, התחלתי לחשוב על רעיונות. שלחתי ווטסאפ משפחתי ואבא שלי, שהוא קצין רכב, עזר לי לאסוף חומרים במטרה להכין חנוכייה בנושא זהירות בדרכים. לקח לנו כשעה וחצי לאסוף חומרים, העבודה עצמה ארכה כשעה".

 

- מה היה החלק שלך ומה החלק של מוריה?

"הסברתי למוריה כיצד תראה החנוכייה ומה נעשה. הרחקתי אותה כשהשתמשנו בדבק חם. היא עזרה לעצב, הדביקה היכן שיכלה, הניחה חלק מהפקקים, החזיקה בחלקים הגדולים. עבודות מסוג זה הן לעיתים שיעורי בית להורים משום שטכנית, הילדים לא יכולים לעשות הכל בגלל גילם הצעיר, אבל נהננו ליצור ביחד. היא לקחה את החנוכייה בגאווה לגן והתרגשה כשהחמיאו לה על היצירה".

מוריה עם החנוכייה  (צילום: אלבום משפחתי)
מוריה עם החנוכייה (צילום: אלבום משפחתי)
 

"החיוך של הילד שווה הכל"

"זמן איכות עם הילדים הוא אכן מטרת העל כאשר גננות או מורות מבקשות לעבוד יחדיו. בגן, יש לו מספיק עשייה לבד". מחדדת לילי פוקמונסקי, מנהלת המחלקה לגננות בהסתדרות המורים. "ההורים של היום קרייריסטים ולא תמיד פנויים לשבת עם הילד ולשוחח איתו. לכן, הכנת חנוכייה או כל משימה משותפת בבית, מטרתה לחבר בין ההורה לבין הילד, להיות ממוקד סביב הילד".

 

- איך זה משפיע על הילד?

"כשילד היה מעורב בעשייה, רואים את התרגשות שלו, הוא משתף איך הכינו, מה הוא עשה, מה ההורה עשה, זה מעצים אותו. החיוך של הילד שנכנס עם היצירה שווה הכל".

 

תמיד יש תחרות בין ההורים

אביה חן גננת מתל אביב אינה מבקשת מההורים להכין חנוכיות. את היצירתיות היא שומרת לחגים אחרים. "לחנוכייה יש מבנה סטנדרטי. לכן, אם אבקש מההורים להכין עם הילדים, זו יכולה להיות מועקה משום שרוב המטלה תהיה על ההורים ולא הילד. בנוסף, הילד מצפה שאחרי שההורה בנה חנוכייה, היא גם תהיה שמישה, מה שלרוב לא קורה".

 

במקום זה, היא מבקשת להביא חנוכייה לגן, כזו שיש לה משמעות ערכית למשפחה. "הורים הביאו חנוכיות עתיקות, מיוחדות, עשויות מקרמיקה, אפילו חנוכייה עם אבני סברובסקי".

 

- הייתה תחרות בין ההורים?

"תמיד יש תחרות. הורים ראו את תערוכת החנוכיות ובחנו מי הביא חנוכייה מיוחדת, עתיקה יותר או יוקרתית יותר".

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

- הילדים הרגישו את התחרות?

"כגננת אני לא נותנת לזה מקום. המסר היחיד שמועבר הוא השוני בין החומרים של החנוכיות. כל חנוכייה מתקבלת בהתפעלות וכל ילד מקבל במה כשהוא מציג את החנוכייה במפגש. אם ילד לא הביא, מסבירים בגן שזו רשות".

 

- כגננת ותיקה, את מזהה שוני בין ההורים של היום להורים של פעם?

"זמנים השתנו. פעם הורים היו נהנים להכין עם הילדים. היום הם רואים זאת כמטלה, כמשהו תחרותי בינם לבין הורים אחרים, לעשות כדי להראות שעשו. לכן, כגננת, חשוב לי להעביר בקשה למשימה באופן חוויתי, כך שהילד ישתוקק לעשות וההורה לא ירגיש שכופים עליו משימה".

 

- יש לך עצות להורים?

"בכובע של אמא - השתדלו לתת לילדים להתמודד לבד, בטח בבית ספר יסודי, בכיתות הגבוהות יותר. בכובע הגננת - זכרו שזו פעילות חוויתית משותפת, התייעצו עם הילד, אפשרו לו חופש ביטוי, גם אם לא יצא הכי מוצלח, העיקר הוא בעשייה המשותפת".

 

 

רוצים להכין חנוכייה בבית? הנה כמה רעיונות:

 

עריכה - יותם קצור

עריכה - יותם קצור

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השקעה של הילד או ההורה?
צילום: shutterstock
מומלצים