המהנדס והצוללת: חמאס מתחת למים
100 לוחמים וסירות מהירות: לאחר החיסול בתוניסיה של המהנדס שפעל לכאורה לפיתוח צוללת בלתי מאוישת - זהו הקומנדו הימי של חמאס
לאחר שאחיו של מוחמד א-זווארי, מהנדס התעופה של חמאס שחיסולו מיוחס לישראל, סיפר אתמול (א') כי הוא עבד על פיתוח צוללת לא מאוישת שניתנת לשליטה מרחוק - חיבור בין פעילות זו לבין הקשר ההדוק שלו לזרוע הצבאית של חמאס, שאושר באופן רשמי על ידי הארגון, מעלה סברה ולפיה ייתכן שמטרת חיסולו הייתה מניעת שיפור יכולות המערך הימי של הארגון, ולא בהכרח קשורה ליכולותיו האוויריות.
המערך הימי של חמאס נחשב לזרוע עילית בארגון, בדומה למערך המנהרות. מאז סיום מבצע "צוק איתן" הזרוע הצבאית של חמאס מנסה לגבש את ההפתעה החדשה שתציג בסיבוב הלחימה הבא מול ישראל. אחרי שבחמאס הפנימו כי מערכת "כיפת ברזל" מעניקה לישראל תשובה מוחצת לרקטות של הארגון, בין אם קצרות הטווח או ארוכות הטווח, הם הבינו כי עליהם למצוא פרצה אחרת שתאפשר להם לפגוע בה ברמה המבצעית או המוראלית.
האפשרויות העומדות לרשותם הן המערך האווירי, שמורכב מכלי טיס קטנים ופרימיטיביים דוגמת ה"אבאביל", אשר חשופים לניטור קבוע של המכ"מים של צה"ל כל אימת שהם עולים לאוויר; מערך המנהרות, שהארגון ממשיך להשקיע בו רבות, למרות שלישראל יש כבר ככל הנראה מערכת טכנולוגית שמצליחה לגלות אותן; מערך היבשה שאינו מהווה הפתעה, למעט בזמן פשיטה של כוח העילית לשטח ישראל דרך המנהרות, כפי שקרה במהלך מבצע "צוק איתן". סביר שמערך זה הפיק את הלקחים מהמבצע, וניסיונות הפשיטה בסבב הבא יורכבו מכמות גדולה הרבה יותר של מחבלים שייצאו מהמנהרות; והמערך הימי.
מערך זה נחשף בהדרגה טרום מבצע "צוק איתן" ובמהלכו. הקומנדו הימי של חמאס נחשב כצפוי ליחידת עילית של הזרוע הצבאית, והוא מונה קרוב למאה לוחמים שעוברים אימונים אינטנסיביים וקשים. חמאס דואג שהיחידה תישאר ממודרת ולפני מבצע "צוק איתן" חשף רק את אימוני אנשיה שנערכו על גבי סירות מהירות ועל חוף ימה של הרצועה.
בתחילתו של מבצע "צוק איתן" הוציא חמאס אל הפועל את המבצע הראשון של הקומנדו הימי שלו נגד ישראל. חוליה שכללה חמישה צוללנים נכנסה לים משטח הרצועה ויצאה בחוף זיקים – אז התגלתה על ידי כוחות צה"ל. חברי החוליה היו מצוידים ברובי סער, רימונים ומטען חבלה ובעקבות הזיהוי התפתח קרב שנמשך כמה דקות. אמנם כל חברי החוליה חוסלו, אולם הם הצליחו לנהל קרב יריות, ואחד מהם אף הצליח להצמיד מטען חבלה על טנק שדלק אחריהם ולפוצץ אותו, מבלי שנגרם לו נזק ממשי.
חדירה זו של חמאס חשפה לראשונה את יכולות הקומנדו הימי של הארגון, שהשתמש בציוד צלילה תקני ואיכותי והעידה על האימונים הרבים שעוברים אותם הפעילים. העובדה שחמאס ניסה לבצע את הפיגוע בתחילת המבצע מעידה על אמונתו שאנשי המערך הימי יכולים לספק עבורו הישג תודעתי שייצרב בתודעה בישראל. אחרי הפיגוע דאג חמאס להפיץ סרטונים שבהם נראים אנשי הקומנדו הימי באימוני צלילה כשהם חמושים מתחת למים.
איכות האימונים והיכולות הגבוהות יחסית של הקומנדו הימי של חמאס מצביעות על כך שאנשיו מקבלים סיוע ואימונים מגורמים חיצוניים – ייתכן שאיראניים. בהקשר זה כדאי לציין את סיפור היעלמותם המסתורי של ארבעה פלסטינים צעירים לפני שנה וחצי. הארבעה יצאו באוטובוס מלא באנשים מרצועת עזה דרך מעבר רפיח למצרים, וחמושים השתלטו עליו בצפון סיני. הם חטפו את ארבעת הצעירים העזתים ונעלמו מהמקום, ומאז ועד היום איש אינו יודע מה עלה בגורלם.
על פי דיווחים שונים שלא אושרו, הארבעה היו אנשי הקומנדו הימי של חמאס, אשר יצאו לאימונים בחו"ל, ייתכן שלאיראן, ונחטפו. אף אחד לא דאג לספק תשובה לגבי זהות הגורם שחטף אותם, ולידי מי הם נמסרו, וכנראה שגם לא יעשה זאת בעתיד.
חמאס ניסה במהלך השנים להבריח לרצועת עזה ציוד צלילה גם דרך מעבר כרם שלום, וסביר שחלקו הצליח לחמוק מהבדיקות הישראליות. נראה שציוד כזה הוברח גם דרך המנהרות ברפיח או דרך הים.
ההשקעה במערך הימי של חמאס תופסת תאוצה, משום שבארגון מבינים כי למרות האמצעים הטכנולוגיים הקיימים, חדירה תת ימית לשטח ישראל קשה יותר לאיתור מאשר חדירה אווירית או באמצעות התווך התת-קרקעי. לא מן הנמנע שחמאס מיהר לאשר כי המהנדס התוניסאי עבד בשירותו, והדגיש את סיועו למערך האווירי של הארגון, המוכר היטב לישראל, כדי להסתיר את הפרויקט החשוב יותר שלו - פיתוח כלי שיט תת ימי שייתכן ונועד להעצים את המערך הימי של הארגון ונועד, אולי, לספק לו את ההפתעה הבאה מול ישראל.