דיון סוער בעקבות פרשת גטאס: "כל הח"כים צריכים לעבור בדיקה ביטחונית"
לאחר שח"כ באסל גטאס זומן לחקירה בחשד שהבריח טלפונים ניידים למחבלים בכלא קציעות, התכנסה ועדת הכנסת לדיון מיוחד בנושא ביקור של חברי כנסת אצל אסירים ביטחוניים. אורן חזן: "כשאני ביקשתי לבקר בנווה תרצה עברתי בידוק. חברי הכנסת הערבים הם מעל החוק?"
ועדת הכנסת התכנסה היום (ב') לדיון מיוחד בנושא ביקורים של חברי כנסת אצל אסירים ביטחוניים, בעקבות פרשת ח"כ באסל גטאס מהרשימה המשותפת שחשוד כי הבריח 12 טלפונים סלולריים למחבלים בכלא קציעות שבדרום.
במסגרת תפקידו מורשה גאטס להיכנס לביקורים של אסירים פלסטינים הכלואים בישראל. על פי המידע שהתקבל מחטיבת המודיעין של השב"ס, חבר הכנסת ניצל זאת ולא עבר בידוק כשהגיע לביקור אתמול בכלא קציעות שבדרום. בביקור נפגש גטאס עם וליד דקה, שהורשע ב-1984 בחברות בחוליה שרצחה את החייל משה תמם ומרצה מאז מאסר עולם, ועם באסל בזרה.
לאחר חיפוש על שני האסירים בתום הביקור נמצאו 12 טלפונים ניידים בגדלים שונים, וכן דברים החשודים כמסרים. בעקבות התפיסה עוכב ח"כ גטאס מחוץ לכלא על ידי המשטרה. גטאס הוא בן דודו של ח"כ לשעבר עזמי בשארה, שנחשד בריגול ובסיוע לחיזבאללה, ונמלט מהמדינה.
גטאס, שזומן לחקירה, אמר בתגובה לחשדות: "ברור לנו שהמשטרה סימנה את בל"ד ורוצה לפגוע בה פוליטית בכל דרך. אין לבל"ד מה להסתיר ואין לי מה להסתיר ולכן אתייצב לחקירה לאחר שאתאם את המועד. ניסיונות הפחדה מסוג זה לא ישברו את רוחה של בל"ד. כך היה וכך יהיה". על החשדות להברחת ניידים לאסירים, אמר: "ביקורי האסירים של הח"כים הערבים נעשים בתיאום עם שב"ס ובאישור המשרד לביטחון פנים".
יוזמת הדיון, איילת נחמיאס ורבין מהמחנה הציוני, הציעה שכל חברי הכנסת יעברו בידוק ביטחוני: "מעולם לא ביקרתי בבתי כלא, אבל אני חושבת שיש שם רגישות מיוחדת והצעתי שכל חברי הכנסת יעברו בידוק ביטחוני".
"מספיק עם התמימות", אמר ח"כ אורן חזן במהלך הדיון. "כשאמרנו שיש חברי כנסת שצריכים לעבור בדיקה ביטחונית, קראו לנו גזענים. מי יודע מה גטאס עוד העביר. האנשים האלה הם שותפים לטרור. הוועדה הזו צריכה לקדם את החקיקה לפיה אין קשר עם אסירים ביטחוניים. הגיע הזמן שנעמוד מאחורי החקיקה שלנו. האנשים האלה הם טרוריסטים, סוסים טרויאניים".
ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) אמר: "יש כאלה שטומנים את ראשם בחול ולא מכירים במציאות שיש חברי כנסת שתומכים בטרור, שעומדים דקה דומיה לזכר מחבלים. למזלנו, תפסו את זה הפעם ברמת טלפונים". פורר הוסיף: "כל חבר כנסת לשיטתי צריך לעבור בדיקה ביטחונית. לי אין אמון בחברי הכנסת שמותחים את הקו. אני גם חושב שצריך לפנות לשב"ס בבקשה להפסיק ביקורים לאסירים ביטחוניים מצד חברי כנסת. מספיק למתוח את החבל, הוא ייקרע".
גם נאווה בוקר ואמיר אוחנה הצטרפו לקריאה לערוך בדיקה ביטחונית לחברי הכנסת, ואילו ח"כ חזן התנגד. אוחנה השיב: "ברור שהאיומים לא מגיעים מאיתנו, אבל אם כדי שזה יקרה כולנו צריכים לעבור בידוק ביטחוני, אז אני בעד".
"אנחנו שוב כאילו מופתעים מהתנהגות חברי הכנסת הערבים", אמר ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו). "גם כאשר אנחנו מחליטים בוועדה מרכזית לבחירות לפסול חבר כנסת כזה או אחר, בא בית המשפט העליון ונותן לו את זכות הדיבור. אם גטאס נוסע לפגוש את האדם שברח מחקירה משפטית, אנחנו לא צריכים להיות מופתעים שוב כשפתאום קרה משהו. לא יכול להיות שהם מסיתים באופן ברור וקוראים למרד טרור על מנת לפגוע, ולא נעשה שום דבר".
הדיון עלה לטונים גבוהים כאשר ח"כ מיכל רוזין ממרץ תקפה את חוק ההדחה, ואורן חזן התפרץ לדבריה. "הייתי נגד החוק לאורך כל הדרך. כאשר אדם עובר על החוק יש להעמידו לדין, ויש נוהל מאוד ברור על ידי הסרת חסינות", אמרה. "מהרגע שהעברתם את חוק ההדחה, אתם יכולים להדיח חבר כנסת - ויש כאן הכללות מאוד בעייתיות. זה גובל בהסתה. אנחנו לא יכולים להכליל - לא את חברי הרשימה המשותפת ולא האזרחים הערבים".
"בגלל זה אנחנו רבים בינינו לבין עצמנו", השיב חזן ואמר לרוזין: "את קוראת לו להתפטר?". חזן הוסיף: "כשאני ביקשתי לבקר בכלא נווה תרצה עברתי בידוק. אני רק מנסה להבין - חברי הכנסת הערבים הם מעל החוק?".
מוקדם יותר התייחס הנשיא ראובן ריבלין לנושא ואמר: "החשדות שהועלו אתמול נגד חבר כנסת מכהן הם חמורים ביותר, ואם אמנם יתבררו כנכונים מדינת ישראל תידרש לנקוט יד קשה, כמו גם להידרש מחדש לכל סוגיית הממשק עם אסירים ביטחוניים".
ריבלין הוסיף: "החירויות הניתנות לחבר כנסת מטרתן לאפשר לחבר או חברת הכנסת לבצע את מלאכתם. שימוש ציני בחירויות הדמוקרטיות הניתנות לחברי כנסת במטרה לחבל בביטחון ישראל הוא מקומם ומחפיר. הדמוקרטיה הישראלית יודעת ותדע להתגונן ולהגן על עצמה מפני חורשי רעתה של מדינת ישראל".
הבוקר פנה השר זאב אלקין לחברי הכנסת וביקש מהם לתמוך בהדחתו של גטאס מהכנסת במסגרת חוק ההדחה שאושר הקיץ. "ההליך הפלילי ייקח הרבה מאוד זמן", אמר אלקין, "אין שום סיבה שבעולם שהוא ימשיך כל הזמן הזה לכהן בכנסת, לקבל משכורת על חשבון הציבור ולנצל את חסינותו ומעמדו לתמיכה בטרור. בואו נשים לזה קץ".
כדי להתחיל את הליך ההדחה דרושות 70 חתימות של חברי כנסת, כאשר להדחה עצמה דרוש רוב של 90 חברי כנסת.