השיטה שתעזור לכם להציב גבולות לילדים
הילדים צריכים להבין שיש גבולות שלא עוברים ויש החלטות של ההורים שאפשר לנהל עליהן משא ומתן. נשמע מורכב? ממש לא. הכל עניין של החלטה, וכרגיל - אתם צריכים לקבל אותה
עולם בלי גבולות הוא לא עולם של חופש, אלא מציאות של פחד ובלבול. נסו לאמץ ראייה חדשה - הורה מציב גבולות הוא הורה שומר, מרגיע וחזק עבור ילדו. חשוב לשים לב שתהליך הצבת גבולות הוא תהליך מורכב מאוד. לא כל ילד זקוק לאותם גבולות, והורים שונים מאמינים בגבולות שונים. מאוד חשוב שההורים יגדירו לעצמם בראש ובראשונה מהם הגבולות שחשובים להם, איפה הם בוחרים להתעקש ומהם המצבים בהם הגבולות גמישים ומאפשרים יותר.
עוד בערוץ הורים:
- התחרות הסמויה בין ההורים לקראת חנוכה
- כיצד ביישנות עלולה לפגוע בילד שלכם
שיטת הרמזור
התייחסו להצבת הגבולות כמו לרמזור. יש צבע אדום שאותו הילדים אף פעם לא עוברים, למשל לא הולכים לישון ב-24:00 ולא מרביצים. בירוק הילדים יכולים לעשות מה שהם רוצים ויש כתום שזה גבול שאפשר לעשות עליו משא ומתן.
ההבדל בין גבול לגבול ברור. לא צריך לכעוס או להתווכח על גבול שהוא בצבע האדום, אלא פשוט לומר - "זה מה שמקובל אצלנו בבית". לעומתו, יש גבול שיש עליו משא ומתן, והבדל ביניהם עוזר לילדים לדעת מתי הם בוחנים את ההורה אך חשים ביטחון ומתי הם מפתחים את המיומנויות והכישורים של ניהול משא ומתן עם ההורים, ובדרך זו לומדים איך לשכנע אותם.
טיפים חשובים בהצבת גבולות
1. צרו אמון: אל תבטיחו או תאיימו בצעד שאינכם באמת מסוגלים ליישם.
2. אל תכעסו: נסו להתייחס לילד ללא כעס או שיפוטיות אלא כמה שיותר באופן ענייני - "אני לא מרשה להכות גם אם אתה מאוד כועס". אם כעסתם תוך כדי פספסתם את המטרה של הצבת הגבולות.
3. היו עקביים: אם החלטתם שהתנהגות מסוימת גוררת מבחינתכם תגובה מסוימת הציגו אותה בכל פעם שהילד מתנהג באותה דרך.
4. הגדירו גבולות: אין באמת גבול נכון ולא נכון שמתאים לכולם. הגדירו לעצמכם מהם הגבולות שלכם כמערכת משפחתית. הגבולות של השכנה או אפילו החברים הטובים, אינם בהכרח טובים עבורכם. וכמובן - אל תציבו גבול שאתם לא הייתם עומדים בו.
ד"ר אילן טל הוא פסיכיאטר מומחה