פושעים במדים: שוטרים בהודו הרגו מאות עצירים
דו"ח של ארגון זכויות האדם Human Rights Watch מצייר תמונה קשה ביותר של שוטרים הודיים שמצפצפים על הנהלים ומתעללים בחשודים - 600 עצירים מתו בשנים 2015-2009, רובם לאחר שעברו עינויים
קרוב ל-600 בני אדם מתו במעצר על ידי משטרת הודו בשנים 2015-2009 - רבים מהם לאחר שעברו עינויים. כך נטען בדו"ח שפרסם היום (יום ב') ארגון זכויות האדם Human Rights Watch. הארגון קרא לרשויות המדינה ליישם שורה של תקנות שלרוב מתעלמים מהן, ולהעמיד לדין שוטרים שהיו מעורבים בהתעללות באסירים.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
לפי הדו"ח של Human Rights Watch, שוטרים הודים מזלזלים באופן קבוע בהליכי המעצר ומענים חשודים עד מוות. לרוב טוענת המשטרה להגנתה שמקרי מוות אלה נגרמו מהתאבדויות או מחלות.
החוק בהודו אוסר על עינויים, אולם שוטרים רבים במדינה מודים שהם עוקפים את החוק ופוגעים בעצירים, מסטירות ועד הכאות, כדי להוציא מהם מידע או הודאות. לעקיפה הזאת הם קוראים "דרגה שלישית". "הם לא ידברו עד שלא תשתמש ב'דרגה השלישית'", אמר סייראג' שארמה, שוטר בדימוס במדינת אוטר פראדש, שנחשבת לאחד ממרכזי הפשיעה והשחיתות הגדולים בהודו.
בלי בדיקות רפואיות, בלי עדכון המשפחות
הדו"ח של ארגון זכויות האדם, שהסתמך על נתוני ממשלת הודו, קבע כי 97 בני אדם מתו ב-2015 במעצר משטרתי. ב-67 מקרים לא הביאו הרשויות את החשודים בפני שופט תוך 24 שעות מרגע מעצרם, כפי שנדרש על פי החוק, או שהחשודים מתו תוך 24 שעות מרגע מעצרם.ארגון Human Rights Watch מסר כי היה צורך באכיפה נוקשה של הנחיות המעצר, כולל דברים כמו ליידע את משפחות העצורים, עריכת בדיקות רפואיות והעברה מיידית של העצירים לדיון בפני שופטים.
ארגון זכויות האדם, שמושבו בניו יורק, דרש ששוטרים הודיים שהיו מעורבים בעינויים ובהתעללות באסירים יטופלו משמעתית ויועמדו לדין. שוטרים ילמדו שהכאת חשודים איננה מקובלת רק כשכמה מהם יעמדו לדין, אמרה מינאקשי גאנגולי, מנהלת Human Rights Watch בדרום אסיה. "המחקר שלנו מראה שלעתים קרובות מדי, שוטרים שחוקרים מוות שמתרחש במעצר דואגים יותר להגן על העמיתים שלהם על פני העמדת האחראים לדין", היא אמרה.
ויקראם סינג', קצין משטרה בכיר בדימוס, הודה שמערכת המשפט במדינה סובלת מבעיות - מבתי סוהר צפופים יתר על המידה ועד לחשודים שמוחזקים במעצר במשך שנים רבות בזמן שתיקים נחקרים באיטיות. סינג' אמר שהשוטרים ההודיים לא ממש חוששים שיסתבכו אם יכו חשוד שנעצר. "התחושה שלי היא שאין יותר מדי תיקים (נגד שוטרים) שנפתחו, אין יותר מדי שוטרים שהושעו ולבטח כאלה שהודחו בשנים האחרונות משום היו אלימים נגד חשודים בפשיעה", אמר קצין המשטרה לשעבר.
הדו"ח של ארגון Human Rights Watch משתרע על פני 114 עמודים ומתמקד ב-17 מקרי מוות שאירעו בשנים 2015-2009 במעצר של משטרת הודו, והוא כולל יותר מ-70 ראיונות עם עדי ראייה, משפחות הקורבנות, מומחי משפט ושוטרים. "בכל אחד מ-17 המקרים, המשטרה לא מילאה אחר נוהלי המעצר והפכה את החשודים לפגיעים יותר להתעללות", אמרה ג'יישרי באג'ורייה, אחת ממחברי הדו"ח של ארגון זכויות האדם.
הדו"ח מספר, למשל, את סיפורו של שאיימו סינג' בן ה-37 שנעצר באפריל 2012 במדינת אוטר פראדש. שוטרים שעצרו אותו לא יכלו להבדיל בינו לבין אחיו הגדול ראמו, שנחשד במעורבות בשורה של מקרי גניבה וסחיטה וגם נעצר על ידם. כשאף אחד מהאחים לא הסכים למסור את זהותו האמיתית, קבוצה של שוטרים הפילו את ראמו לרצפה. "ארבעה אנשים החזיקו אותי וגבר אחד שפך מים על האף שלי ללא הפסק. לא יכולתי לנשום", צוטט ראמו אומר בדו"ח של ארגון Human Rights Watch. "ברגע שהם הפסיקו איתי הם התחילו עם שאיימו".
כששאיימו איבד את הכרתו "השוטרים התחילו לדאוג ודיברו ביניהם על כך שהוא עומד למות. אחד הגברים לקח שקית קטנה ותחב את התוכן שלה לתוך הפה של שאיימו", אמר ראמו.
זמן לא רב לאחר מכן הלך שאיימו לעולמו בבית חולים סמוך. המשטרה סיפרה למשפחתו שהוא התאבד בנטילת רעל.
דו"ח פנימי של הרשויות קבע ב-2014 ששבעה שוטרים עינו את סינג' והרעילו אותו למוות. אלא שהדו"ח הסופי שהוגש באופן רשמי שנה לאחר מכן ניקה את כל שבעת השוטרים. כך לפי ארגון Human Rights Watch.