המיליארדר, הנשיאים האפריקנים והקרב על הברזל
קנה ב-80 מיליון, מכר ב-2.5 מיליארד: בני שטיינמץ רצה להיות "האדם הלבן הכי קרוב לנשיא גינאה" - ואז הנשיא מת. החשד למתן שוחד לאשת הנשיא, מעצר שר המכרות במנהטן, והעימות עם הנשיא הנוכחי: גיבורי פרשת השחיתות במדינה הענייה
הוא רצה לפי הטענות להיות האדם הלבן הקרוב ביותר לנשיא של אחת המדינות העניות בעולם - אבל אז השלטון התחלף, והבעיות החלו. איש העסקים הישראלי בני שטיינמץ, ששוחרר היום (ב') למעצר בית בערבות של 100 מיליון שקל, חשוד במתן שוחד של עשרות מיליונים לנשיא גינאה לשעבר.
השנה העריכו במגזין פורבס את הונו של שטיינמץ במיליארד דולר, אך לפני חמש שנים הונו הוערך בשישה מיליארד דולר. מעצרו של שטיינמץ הוא שיא פרשת השוחד והשחיתות בגינאה, אחת המדינות העניות בעולם, שעשירה רק במשאבי טבע. בתקשורת העולמית כבר מכונה הפרשה "גינאה-גייט".
לפי הדיווח, הטייקון רצה, וגם השיג, את הזכויות למכרה הענק סימנדו שבדרום מערב המדינה. בסימנדו מיליוני טונות של עופרות ברזל. המכרה, שבו מרבצי הברזל הגדולים בעולם שטרם נעשה בהם שימוש, היה יכול לפי ההערכות להביא לגינאה 140 מיליארד דולר ב-25 השנים הקרובות, ובכך להכפיל את התוצר המקומי הגולמי של המדינה הענייה.
אבל העסקה שבאמצעותה השיג את השליטה עוררה מחלוקת עזה. בדצמבר 2008 העניק גנרל קונטה את הזכויות לחצי הצפוני של המכרה לשטיינמץ ולחברה שלו BSGR תמורת 160 מיליון דולר. לאחר מכן, שטיינמץ מכר 51% מהזכויות תמורת 2.5 מיליארד דולר לחברה ברזילאית, וייל. למעשה 80 מיליון דולר הפכו בכך ל-2.5 מיליארד
ד
ימים ספורים לאחר השלמת העסקה מת קונטה, והקשיים של שטיינמץ גברו. כעבור כמה שנים ה-FBI פתח בחקירה כיצד השיג שטיינמץ את הזכויות למכרה, והוא הכחיש כל העת כי שילם שוחד - בעצמו או דרך BSGR.
"ההאשמות אבסורדיות, מקנאים בי בגלל ההצלחה", צוטט ב"גרדיאן" לפני שלוש שנים המיליארדר הישראלי. ל"ניו-יורקר" אמר: "אנחנו הקורבנות. עשינו רק דברים טובים עבור גינאה, ואנחנו מקבלים יריקה בפרצוף".
המאבק על המכרה בגינאה רק התגבר לאחר עלייתו לשלטון ב-2010 של נשיא גינאה הנוכחי, אלפה קונדה, עמו ישראל חידשה השנה את היחסים. באפריל 2014 ממשלת גינאה טענה כי מצאה עדויות חותכות כי החברה של שטיינמץ השיגה את זכויות הכרייה בעזרת תשלום שוחד לאשתו של קונטה ב-2008, וכי הזכויות יישללו ממנה ומשותפה וייל.
לפי כתבה ב"גרדיאן" מ-2013, הקשר לנשיא המזדקן קונטה נעשה דרך ארבע נשותיו - ובייחוד דרך הצעירה מכולן, ממדיה טורה. "בכל פעם שאנשים רצו להביא משהו לגינאה, ובכל פעם שהם שרצו לקחת משהו - הם עברו דרך אחת הנשים", אמר היועץ המסחרי בשגרירות ארה"ב באותה תקופה. "וממדיה הייתה המשפיעה מכולן".
הקרב על הברזל נמשך גם השנה. רק לאחרונה החברה של שטיינמץ האשימה את ריו טינטו - קונצרן כרייה בריטי-אוסטרלי שנחשב לשני בגודלו בעולם, והיה בעל הזכויות על המכרה לפני כן - בתשלום עתק לממשלת גינאה, כדי לקבל זכויות כרייה.
ריו טינטו שילמה 700 מיליון דולר לממשלת גינאה של קונדה ב-2011 כדי לקבל את הזכויות על הכרייה בצפון מכרה סימנדו. BSGR, שקיבלה מקונטה את הזכויות על החלק הדרומי של המכרה, מסרבת לשלם תשלום דומה לממשל החדש.
במכתב שבו האשימה את ריו טינטו הזכירה החברה של שטיינמץ את דבריו של מחמוד תיאם, לשעבר שר המכרות בגינאה, שטוען כי החברה המתחרה הציעה לשלם לו יותר מהחברה של שטיינמץ. תיאם נחשד בקבלת שוחד, ומכחיש זאת.
תיאם עצמו נעצר השבוע במנהטן. החשד הוא כי תיאם השתמש במיליונים שניתנו לו כשוחד כדי לקנות אחוזה בניו יורק שעלותה 3.7 מיליון דולר, לשלוח את ילדיו לבתי ספר פרטיים ולקנות פסנתר ב-46 אלף דולר.
בסופו של דבר, ריו טינטו הודיעה השנה כי אינה מתכוונת לפתח את פרויקט 7 מיליארד הדולר של המכרה בגינאה, חלק מתוכנית בסך 20 מיליארד דולר לפיתוח תשתיות ובהן מערכת רכבות באורך 650 קילומטר לנמל שייבנה ליד קונקארי, בירת גינאה. באוקטובר מכרה החברה את הזכויות שלה במכרה לחברה סינית ובחודש שעבר פיטרה את אלן דיוויס, אחד מבכיריה שהיה האחראי על הפרויקט.
הפיטורים התרחשו לאחר חשיפת מייל שבו דנו בכירים בריו טינטו באישור מענק בסך 10 מיליון דולר לצרפתי פרנסואה פולג דה קומברה, יועץ וחבר של הנשיא הנוכחי קונדה, כדי לקדם את פרויקט סימנדו. ריו טינטו הודתה בתשלום ליועץ, ובעקבות זאת נפתחה חקירה משותפת לבריטניה, ארצות הברית ואוסטרליה. הנשיא קונדה מכחיש וטען כי אינו מכיר את אותו יועץ צרפתי.