שתף קטע נבחר

אדם התמוטט בביה"ס - התיכוניסטים ביצעו החייאה והצילו אותו

אדם שהגיע לתיכון בנהריה התמוטט לפתע. שלושה תלמידים מתנדבי מד"א שהבחינו בו החלו לבצע בו החייאה והצילו את חייו. הוא פונה לצנתור כשהוא סובל מאוטם נרחב בשריר הלב

תושיית בני הנוער שהצילה חיים: שלושה תלמידי תיכון מתנדבי מד"א שהבחינו באדם מתמוטט בבית ספרם, החלו לבצע בו פעולות החייאה עד להגעת ניידת הטיפול הנמרץ, והצילו את חייו.

 

התיכוניסטים משחזרים את האירוע. צפו:

 

 

האירוע התרחש הבוקר (ב') בבית הספר התיכון "שחקים" בנהריה. אדם כבן 65 שהגיע כדי להעביר שיעור בבית הספר, התמוטט לפתע. תלמידי בית הספר, עדן מזרחי, עמית אורנשטיין ואור ישראל המתנדבים כמגישי עזרה ראשונה בתחנת מד"א בעיר, ניגשו אליו ומצאו אותו כשהוא ללא דופק וללא נשימה. השלושה כבר מנוסים בפעולות חירום מהמשמרות הרבות שביצעו, וללא היסוס החלו לבצע בו בדיקת הכרה ופעולות החייאה ראשונות.

 

"נכנסתי ראשון לאירוע", מספר עדן מזרחי. "הגעתי יחד עם חניך שלי ממד"א נהריה שסיפר לי על אדם שהתעלף ואיבד הכרה. בדקתי אותו, והבחנתי שאין לו דופק ואין לו נשימה". עמית אורנשטיין שהייתה בסמוך, הצטרפה אליו יחד עם מתנדבת נוספת, אור ישראל. השלושה פתחו מיד בפעולות החייאה ראשונות שכללו עיסויי לב.

 

"היה לנו הרבה מזל"

"הדבר הראשון שחשבתי עליו זה איך מחזירים אותו לחיים", מספר מזרחי. "כבר השתתפתי בלא מעט החייאות אבל הפעם זה היה שונה כי הייתי לבד בשטח עד שאור ועמית הצטרפו אליי. כשהגיע כונן מד"א הוא חיבר את האיש למכשיר הדפיברילטור, המעניק מכות חשמל לשריר הלב. בשלב מסויים חזר לו הדופק והרגשתי שהוא מתחיל לנשום בכוחות עצמו".

 

עוד הוא מוסיף: "היה לנו הרבה מזל שלמדנו באותו יום והיינו שם, כי אחרת מאוד יכול להיות שהאירוע היה נגמר אחרת לגמרי. זו הרגשה מדהימה להציל חיים שאין שני לה. אני רק מקווה שאצליח לעזור לכמה שיותר אנשים. מה שבטוח הוא שאני מחכה בכיליון עיניים לפגוש את האדם שהצלנו".

 

החייאה בדקות הראשונות מצילה חיים

בתוך דקות ספורות הגיעה למקום ניידת טיפול נמרץ של מגן דוד אדום. האדם פונה לבית החולים נהריה, שם אובחן אוטם נרחב בשריר הלב, והוא הועבר לצנתור.


על פי ההערכות, ניתן להציל עד 70% מחולים שנפטרו בשל דום לב, אילו בוצעה בהם החייאה בתוך ארבע דקות מרגע האירוע. המספרים גבוהים יותר בילדים: עד 90% ממקרי המוות הפתאומי בילדים נגרמים בשל הפסקת נשימה, והמומחים מעריכים כי ניתן היה להציל את רובם באמצעות החייאה פשוטה.

 

ארבע הדקות הראשונות לאחר התמוטטות הן הדקות הקריטיות: אם לא תבוצע החייאה ברגעים אלה, עולה משמעותית הסיכון לנזק מוחי בלתי הפיך, וסיכויי ההישרדות צונחים דרמטית. זו הסיבה לחשיבות הניכרת בביצוע החייאה על ידי עוברי אורח, עוד לפני הגעת האמבולנס.

 

על פי ההנחיות החדשות, משנת 2010, החייאה על ידי עוברי אורח מתבצעת כיום באמצעות עיסויי לב בלבד ללא הנשמה, זאת כדי למנוע הדבקה במחלות, ומשום שיעילות ההחייאה נמצאה טובה גם באמצעות עיסויים בלבד, עד להגעת הצוות הרפואי. קצב העיסויים צריך להיות כ-100 לדקה. באחרונה הומלץ לבצע את העיסויים על פי הקצב בשיר Staying Alive של להקת הבי-ג'יס.

 

איך לבצע את ההחייאה? בעת עיסוי לב ממקם המטפל את כפות הידיים מעל עצם החזה, הנמצאת ממש מעל שריר הלב. עצם החזה, בהיותה גמישה, מפעילה לחץ על שריר הלב וגורמת להתכווצותו. התכווצות זו מספיקה כדי להזרים דם דרך אבי העורקים אל הגוף. כשמרפה המעסה מבית החזה נוצר בו לחץ שלילי, אשר גורם לדם לזרום אל הלב, וכך הלאה.






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדן, עמית ואור - הצילו חיים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים