"התיירים פיתחו חסינות לטרור באירופה"
אחרי בירות צרפת ובלגיה, הטרור הנחית מכה קשה בבירת גרמניה. רגע לפני הסיכומים השנתיים, המומחה למשברי תיירות ד"ר ערן כתר מסביר: "הבחירה בחג המולד - פגיעה כלכלית-מוראלית, יש עלייה בפגיעה במטרות תיירותיות". ומה בשנה הקרובה? "התיירות לא תיפגע באופן אנוש, התיירים מגלים עמידות, אבל אופי הטיולים ישתנה"
בעקבות פיגוע הדריסה הקשה בברלין אמש, עולה מחדש שאלת הביטחון התיירותי. ענף התיירות הוא אחד הראשונים להיפגע מאירועים מסוג זה, וגרמניה שנהנתה מתדמית בטוחה למדי בשנים האחרונות אל מול שאר אירופה והעולם - נכנסת מעתה לאותה קטגוריה של צרפת, בריסל והמדינות האחרות שספגו פגיעה קשה.
"מצד אחד התדמית של גרמניה בשחיקה והסקרים מגלים שהיא נתפסת כפחות בטוחה", מסביר ד"ר ערן כתר, מומחה למשברי תיירות במכללה האקדמית כנרת. "הסיקור הנרחב בכל הנוגע לפליטים השנה פגע בה - כמדינה שקולטת מספר רב של פליטים, והתיירות שכידוע הייתה בעלייה לגרמניה התייצבה, הגיעה לרוויה ועכשיו אנחנו צפויים לראות ירידה מסוימת.
"מצד שני, אם יש צורך להשוות אז נשווה את המצב של ברלין לזה של פריז ולא למצרים או לא לטורקיה. מדינה מערבית, לא מוסלמית, דמוקרטית בעלת רמת ביטחון גבוהה יחסית עם עשרות מיליוני תיירים בשנה. וכאן צריכים לראות כיצד בצרפת שסבלה מפיגועים ראינו ירידה חדה בתיירות, ותוך שלושה חודשים בלבד היא התמתנה וצרפת תסגור את השנה עם ירידה קלה של 4% בלבד בכניסות תיירים".
יש משמעות לפגיעה בתקופת חג המולד או בשוק חג המולד?
"לא הייתי מייחס לשוק חג המולד משמעות דתית, אבל כן הייתי מייחס לו משמעות אזרחית. לא פגיעה באתר דת אלא באירוע חברתי-תרבותי, כמו שנעשה בניס ביום הבסטיליה, בחגיגה בעלת אופי לאומי שבה העם יוצא לרחובות ולשווקים. גם כלכלית הפגיעה מאוד קשה, כי תושב גרמניה שחי בשטוטגרט, בפרנקפורט או במינכן יחשוב פעמיים לפני שייצא לחגוג כרגיל ברחוב ובשווקים.
"אפשר לצפות ירידה במחזורים של השבוע האחרון שלפני החג. המטרה האסטרטגית בעיני המפגעים היא הפגיעה לא רק בחיי אדם אלא גם פגיעה כלכלית-תיירותית-מוראלית ולכן אנחנו רואים עלייה בפגיעה במטרות תיירותיות".
עמידים בפני הטרור
באופן כמעט לא הגיוני, לצד הירידה הקלה בלבד בתיירות לצרפת, מסביר ד"ר כתר שהשנה היתה אפילו טובה לתיירות העולמית, עם צמיחה של 3%. "היו יעדים שהיתה עבורם שנה איומה ונוראה כמו מצרים, בלגיה וטורקיה, אבל מצד שני היו מדינות כמו קפריסין שחגגה עם 20% צמיחה וגם פורטוגל וספרד נהנו מהמצב עם גידול בתיירות הנכנסת אליהן".
לאן אנחנו הולכים ב-2017?
"תיירות היא עסק אופטימי במהותו. אני מאמין שהצורך של התיירים להמשיך לטייל ולבקר באתרים התיירותיים יגבר על הפחד. אנחנו רואים שגם במקומות שהיו פיגועים התיירות לא נעצרת. חוסר ביטחון הוא לא סיבה לוותר על נסיעה ברוב העולם. מה שכן נראה זה אולי שינוי בדפוס הנסיעה, ולראייה העלייה בתיירות הקרוזים, שהם סוג של חופשה מוגנת. בנוסף אפשר לראות שהציבור מגלה עמידות. אחרי 9/11 היתה ירידה של 10% בתיירות לארה"ב, אירופה סוגרת את השנה הזו עם 0% תזוזה או ירידה של 1% בתיירות - בשנה שהיתה לא פחות מורכבת מ-2001. הציבור מאמין שטרור הוא חלק מהחיים, אי אפשר לשבת בבית והחיים מוכרחים להימשך - לרבות בענף התיירות".