אלימות נגד עובדי הרווחה: "מטופל הצית לי את האוטו וירה בו 30 פעם"
בעקבות שורה של תקיפות במקומות שונים בארץ החליטו העובדים הסוציאליים על מחאה. חדיג'ה אבו גזאלה מעיריית אום אל-פחם מספרת: "הוא איים עליי, אבל לא האמנתי שיבצע. אנחנו לא מרגישים בטוחים"
בימים האחרונים העובדים הסוציאליים בישראל חוזרים למחות בשל שורת מקרי אלימות כלפיהם, ומתכננים שביתות והפגנות. היום (ג') התראיינה באולפן ynet חדיג'ה אבו גזאלה, עובדת סוציאלית מעיריית אום אל-פחם, שמכוניתה הוצתה על ידי תושב שלא היה מרוצה מהטיפול שהעניקה לו. "אני חוששת לחיי, אנחנו לא מרגישים בטוחים", אמרה.
מחלקת הרווחה של אום אל-פחם חזרה לכותרות בשבוע שעבר עם ירי לעבר מחלקת הרווחה ואיום על חיי המנהלת. אבל האירוע של אבו גזאלה התרחש כבר לפני תשעה חודשים. "אחד המטופלים שלי במחלקת הרווחה לא היה מרוצה מההתערבות שלי ושל המחלקה, אז הוא הצית לי את האוטו וירה בו 30 כדורים", סיפרה. "זה היה סמוך לבית, לא בזמן העבודה, אלא בשעות הלילה".
- את נותנת את נשמתך כדי לעזור לאנשים וזה מה שאת מקבלת. את מפחדת?
"כן, לצערי. אני חוששת לחיי. אין בן אדם שלא מפחד מיריות ומאיומים".
- את מקבלת הרבה איומים לאורך השנים?
"לא. זה היה האיום היחיד, אבל זה איום שבוצע. לא חשבתי שהוא יבצע את זה".
במסגרת מאבקם העובדים טוענים לתקצוב חסר ובלתי מתאים למערכת הרווחה, אשר מביא למחסור חריף בכוח אדם, לאי-הגנה על חייהם וביטחונם ולמעשה ל"ייבוש" מערכת הרווחה. לדבריהם, עובד סוציאלי אחד מטפל בממוצע בכ-250 תיקים - נתון הנמצא בתחתית דירוג העולם המערבי - דבר הגורם לתסכול ולעתים אף לאלימות כלפיהם.
לפי נתוני איגוד העובדים הסוציאליים, כ-230 עובדי רווחה הותקפו ב-2015, מחציתם פיזית. משאל שערך האיגוד בקרב 1,500 עובדים סוציאליים, ומתפרסם כאן לראשונה, העלה שאחד מכל חמישה עובדים סוציאליים סובל מצורה כלשהי של אלימות ממטופלים.
על רקע זה, ביום ראשון השבית איגוד העובדים הסוציאליים את מתן שירותי הרווחה בכל רחבי הארץ, ואילו היום כ-300 סטודנטים לעבודה סוציאלית השתתפו מול הכנסת בהפגנה שאורגנה על ידי ארגון הסטודנטים "עו"סים שינוי", במחאה על אי-הפניית תקציבים למערכת הרווחה.
הפגנת העובדים הסוציאליים:
- אחרי שהוא איים עלייך פנית למשטרה? עירבת מישהו בסוגיה הזו?
"לא פניתי למשטרה, אלא למשרד ולמנהלת המחלקה. לא חשבנו שהוא יבצע את זה כי זה מובן מאליו שרוב המטופלים שבאים למחלקות הרווחה מגיעים עם כעס, עם מצב סוציו-אקונומי קשה. אנחנו כעובדים סוציאליים צריכים להבין אותם, להכיל אותם, לספוג את הכעסים.
אף פעם לא חשבנו שמי מאיים גם יבצע את זה".
- ואתם פותחים עכשיו במחאה. מה אתם מקווים ומקוות שיקרה בעקבותיה?
"קודם כול אני מקווה שזה ימשיך. שזאת לא תהיה שביתה של יום אחד או הפגנה של יום אחד. אני מקווה שזה ימשיך לדיונים בכנסת ובהפגנות כדי לקבל את ההגנה ולאבטח את המחלקות. המחלקות בתנאים פיזיים מאוד קשים".
- את יכולה לתאר לנו את התנאים?
"רוב המחלקות פרוצות, בלי אבטחה. עכשיו המחלקה שלנו עם מאבטח בגלל האירוע שעברתי ואחרי האירוע של הירי שהיה לפני שבוע. אבל לפני זה לא היה. אין מצלמות, הכניסה פרוצה. אנחנו לא מרגישים בטוחים בכלל במשרדים שלנו".