כך תחגגו את סוף השנה האזרחית בעבודה
חג חנוכה פותח את "עונת המסיבות" של מקומות העבודה, אך חוסר תשומת לב לאמונה דתית של עובדים, "תיוג קולקטיבי" ברשתות חברתיות או בחירת תפריט שמקפח צמחונים וטבעוניים, עלולים להעיב על החגיגות. מדריך
מסיבות סוף השנה יכולות להיות הזדמנות מצוינות לגיבוש העובדים, אבל חשוב לוודא שלא שוכחים אף אחד בתכנון כדי לא להביא לתוצאה ההפוכה.
מדריכים נוספים בערוץ הקריירה
מחפשים עבודה ברשת? כך תצטלמו נכון לפרופיל העסקי
בעבר, החיים היו פשוטים יותר: המעסיק היה מכריז על מסיבת פורים עם תחרות תחפושות, מזמין קייטרינג וסוגר עניין. היום, המצב שונה והמעסיקים צריכים לוודא שהם לא פוגעים ברגשותיו של איש, לא מפרים חוקים ונוהגים בשוויון כלפי כל העובדים.
בדרך כלל, ההחלטה לערוך מסיבה במשרד היא על רקע אירוע כלשהו, וברוב המקרים - לכבוד חג. בתקופה הקרובה נוכל לצפות למסיבות חנוכה, מסיבות סילבסטר ובעוד כמה חודשים למסיבות פורים. כאשר המסיבה נקבעת סביב חג מסוים, המעסיק צריך לגלות רגישות לעובדיו בני הדתות השונות.
בנוסף, ישנם עובדים שאינם מוכנים לחגוג את הסילבסטר, בשל ראייתם את החג כחג נוצרי. במקרה כזה אפשר להגדיר את המסיבה כמסיבת סוף שנה, ולא מסיבת סילבסטר, או באופן כללי - כחגיגה ומסיבה לעובדים ללא איזכור החג, כדי לא לכפות על עובדים להגיע למסיבה המציינת חג שהם אינם חוגגים או אינם מרגישים בו בנוח.
מלבד זאת, כדאי לוודא שמועד המסיבה לא נופל על תאריך בעייתי מבחינת חלק מהעובדים, כמו למשל חודש הרמדאן, או יום זיכרון לאומי או דתי. במקום עבודה מגוון בו מועסקים בני כל הדתות, כדאי לגלות רגישות לנושא ולבדוק זאת מראש.
להיזהר מאלכוהול
ברוב המסיבות, ובוודאי אלה הנערכות בשעות הערב, מקובל מאוד להגיש אלכוהול, ובדרך כלל בצורה חופשית וללא מגבלה. במקרים רבים, זהו המקור לרוב הצרות. ברוב המדינות בארה"ב, החוק אומר כי מי שמארח אחרים ומגיש להם משקאות אלכוהוליים אחראי גם כלפי צד שלישי לנזקים שהאורחים שלו יגרמו בעקבות צריכת האלכוהול. בארץ אין חוק דומה, אבל המעביד אינו יכול להתנער מאחריות.
כדאי לוודא שלכל העובדים יש דרך בטוחה לחזור לביתם. כשמדובר ברכבי חברה, מותר למעביד לאסור על נהיגה בהם לאחר שתיית אלכוהול, אבל כדאי לא רק להסתפק באיסור, אלא לדאוג לפתרונות פרקטיים, כמו קביעה מראש של נהגים תורנים, העמדת הסעות או תחבורה ציבורית נגישה ממקום המסיבה.
מעבר לכך, המעסיק צריך לוודא שאין במקום העבודה עובדים הנמנעים מצריכת אלכוהול מסיבות דתיות, ולוודא שהם לא נפגעים מהעניין או לספק להם תחליפים ראויים.
אז מה אוכלים?
לגבי הכיבוד המוגש, בישראל מקובל שהאוכל באירועים כאלה יהיה כשר כדי לקלוע למרבית העובדים. אך מה קורה במקום עבודה בו מרבית העובדים הם צמחוניים או טבעוניים? נראה כי על המעסיק "לחוש את השטח", ובמקרים מסויימים לשקול להגיש תפריט ללא בשר, או לפחות לספק מגוון אפשרויות צמחוניות או טבעוניות לעובדים החפצים בכך.
סביבה נקייה מהטרדות
הרשתות החברתיות רלוונטיות גם כן. מעסיקים רבים רוצים להראות לעובדים ולמועמדים פוטנציאלים כמה כיף במקום העבודה. לכן בעמודי פייסבוק רבים תראו את העובדים חוגגים במסיבה. מומלץ לוודא שהעובדים יודעים שמצלמים אותם ושהם מסכימים לפרסום התמונות ברשתות החברתיות ולתיוג, ייתכן שישנו עובד שלא סיפר לבן או בת זוגו שהוא הולך למסיבה האמורה, או שבחר שלא להזמינם למסיבה והוא יעדיף שלא נתייג אותו בתמונה שנעלה לפייסבוק.
באותו עניין, כשמחליטים על קיום המסיבה צריך להחליט האם המסיבה היא רק לעובדים, גם לבני ובנות הזוג, או לכל בני המשפחה. גם כאן צריך לגלות רגישות כלפי עובדים ללא בני זוג או בעלי בני זוג בני אותו המין.
לקראת המסיבה כדאי לרענן את נהלי החברה לגבי כללי ההתנהגות המקובלים בה והיחסים הראויים בין עובדים ומנהלים. במיוחד כדאי לשים לב לנוהלים למניעת הטרדה מינית. חובת המעסיק לספק לעובדיו סביבת עבודה בטוחה ונקיה מהטרדות. עובד אחראי שלא להטריד את הקולגות שלו או את הכפופים תחתיו, שהרי למחרת המסיבה כולם צריכים להגיע לעבודה ולהמשיך ולעבוד עם אותם האנשים.
מומלץ להיות אקטיבים בהקטנת הסיכונים לתקלות באמצעות הקפדה על נושא המסיבה ולבקש מהעובדים להקפיד גם במסיבה על קוד הלבוש המקובל בחברה. אם יש תוכנית אומנותית, כדאי לבדוק שהיא אינה כוללת סטנדאפיסט המספר בדיחות גסות או משחקי חברה בעלי קונוטציות מיניות.
הכותבת היא שותפה ומנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד עורכי הדין יגאל ארנון