"בניית עשרות אלפי דירות בישראל תוקפא"
פסיקת ביהמ"ש העליון מעוררת סערה בקרב ראשי הערים בישראל, אשר מאיימים בהפסקת אישורן של תוכניות בנייה: לפי הפסיקה עיריות לא יוכלו לדרוש יותר מיזמים לשאת בעלויות פיצוי לתושבים מתנגדים, מהלך שחושף אותן לתביעות של מאות מיליוני שקלים. עורך הדין שהוביל את התביעה ומהנדס העיר הרצליה התייחסו למהלך באולפן ynet. צפו
רעידת אדמה בעולם הנדל"ן. בית המשפט העליון פסק כי עיריות לא יוכלו יותר לדרוש מיזמים לשאת בעלויות פיצוי לתושבים. במשך עשרות שנים יזם היה מגיש תוכנית לאישור והוועדה המקומית הייתה מבקשת ממנו שיפוי במקרה של תביעה בגין אישור התוכנית. המשמעות היא שברגע שהייתה מוגשת תביעה נגד התוכנית היזם היה משלם את הפיצוי במקום העירייה.
עורך הדין שהוביל תביעה זו, עמי אסנת, הסביר באולפן ynet את משמעויות פסק הדין, ומהנדס העיר הרצליה, מייק סאקה, מתח ביקורת על המהלך ותיאר את ההשלכותיו הקשות. צפו בדיון באולפן:
"הנוהג במשך שנים היה שכאשר ועדה מקומית אישרה תוכנית בניין עיר, מה שנקרא תב"ע, היא דרשה מהיזמים של אותה התוכנית להפקיד אצלה כתבי שיפוי כדי שבמידה ותושבים גובלים לתוכנית שאושרה היו נפגעים מירידת שווי נכסיהם, והיו תובעים לפי סעיף 197 לחוק התכנון את הוועדה המקומית על ירידת ערך, והוועדה המקומית הייתה צריכה לשלם להם, היא הייתה זוכה לפיצוי מצד היזמים, בשפה משפטית זוכה לשיפוי", אמר עו"ד אסנת.
כלומר הוועדה גלגלה את זה ליזמים
"זו מילה לא נכונה גלגלה. החובה החוקית תמיד נשארה שלה, היא גם לא בכל מקרה דרשה כתבי שיפוי. גם לפי הנוהג שהיה, כתבי השיפוי לא היו דבר אוטומטי, אבל זה היה הנוהג. בית המשפט העליון פסק שכל הנוהג הזה או הפרקטיקה הזאת הם בלתי חוקיים כי אין להם שום אסמכתא בחוק והדבר דומה להטלת מס ללא חוק".
"מנסים למוטט את השלטון המקומי"
סקה התייחס להשלכות פסק הדין ואמר: "החל מאתמול יש הפסקה מוחלטת של כל הבאת תוכניות בניין עיר לוועדות המקומיות, אני מדבר בשם הוועדה המקומית הרצליה, לא ועדות אחרות, אבל צריך להבין שמדובר במערכה שמנהלת המדינה באמצעות עורכי דין כאלה ואחרים שמנסים למוטט את השלטון המקומי. בגדול מדובר בהשתלטות עוינת של מערכת המשפט על מערכת התכנון, זו השתלטות באמת כוחנית שבעצם באותו יום שהפסיקה הזאת ניתנה הקפיאה את כל הבנייה, בעיקר בתוכניות בניין עיר שאמורות להשביח נכסים".
זה אומר שעשרות אלפי יחידות דיור יוקפאו
"בהחלט, בהרצליה בלבד תוקפא בנייתן של 2,500 יחידות דיור ב-2017".
אבל למה שאתם כוועדה מקומית לא תשלמו את הפיצויים שמגיעים לתושבים? מדוע היזמים צריכים לשלם אותם?
"כי היזם משביח את הנכס, הוא מקבל את כל הרווחים ואז יוצא שהעירייה, קרי הוועדה המקומית, צריכה לפצות את התושב השכן על זה שיורד לו ערך הדירה במידת הצורך. עיריית הרצליה תצטרך לשים קופה בצד עבור תביעות עתידיות ב-2017 של 250 מיליון שקל".