ההשתלה ה-5,000 בישראל: סוזנה בת ה-87 קיבלה קרנית
בחנוכה הקרוב סוזנה פרחי תראה סוף סוף את הנכדים שלה לאחר שבשנים האחרונות איבדה בהדרגה את מאור עיניה. ד"ר איתן לבני, רופא בכיר במערך העיניים בבית החולים בילינסון, שבו נערכה השתלת הקרנית של סוזנה: "מדובר בניתוח פורץ דרך"
"אני רואה מעורפל ובאתי לעשות ניתוח להשתלת קרנית", סיפרה סוזנה פרחי (87) שעברה בימים האחרונים ניתוח שאמור להחזיר לה את מאור עיניה.
בעין אחת היא איבדה את הראייה לחלוטין ובעין השנייה היא כמעט ולא יכולה לראות בכלל. הרופאים בבית החולים בילינסון השתילו לה קרנית על מנת שתוכל לחזור ולראות ומבטיחים: "עד חנוכה היא תשוב לראות".
חותמים עכשיו:
לחתימה על כרטיס אדי מקוון - לחצו כאן
צפו בניתוח שהחזיר לסוזנה את הראייה:
ניתוח פורץ דרך
הניתוח אותו עברה סוזנה נחשב לבשורה החדשה בתחום ניתוחי השתלת הקרנית. "ביצענו לסוזנה ניתוח מסוג מאוד מתקדם", סיפר ד"ר איתן לבני, רופא בכיר במערך העיניים בבית החולים בילינסון.
"את הניתוח הזה עושים במרכזים מובילים בעולם וגם אצלנו בבית החולים. אנחנו מוציאים את התאים החולים שלא עובדים כמו שצריך – ולכן הקרנית שלה לא שקופה והיא לא יכולה לראות", הוא מוסיף, "אנחנו לא מוסיפים עוד רקמה, אלא מוציאים את התאים החולים ומשתילים במקומם תאים בריאים אחרים מקרנית של תורם".
בניתוח הזה שנחשב פורץ דרך זה מצליחים הרופאים להחזיר את מאור עיניהם של המושתלים ומאפשרים חדות ראייה גבוהה. בחלק מהמקרים הראייה של המטופלים שבה למצב של ראייה מושלמת, ללא צלקות ותפרים. מדובר בניתוח המחייב מיומנויות גבוהות מכיוון שיש לבצע השתלת קרנית בעובי של 15 מיקרון בלבד.
"מדובר בניתוח עדין ביותר המצריך יד מיומנת. אחרי שאנחנו מוציאים את התאים החולים מהשכבה האחורית של הקרנית אנחנו משתילים תאים חדשים מקרנית של תורם. שכבת הקרנית המושתלת דקה מאוד ובגלל שרמת הדיוק גבוהה – המטופל יכול להגיע לראייה טובה מאוד לאחר ניתוח מסוג זה", מסביר ד"ר לבני.
"רוצה לראות את הציורים של הנכדים"
"סוזנה עיוורת בעין אחת ואין איך לטפל בה ובעין השנייה היא לאט לאט איבדה בשנים האחרונות את היכולת לראות כיוון שתאי הקרנית לא עובדים כמו שצריך והקרנית נהייתה עכורה.
"אני רוצה לראות את הנכדים. יש לי משפחה חמודה ואני רוצה לראות אותם", היא סיפרה. "אם אני אראה את כולם זה ייתן לי הרגשה הרבה יותר טובה".
היא מספרת: "היום כשהנכד שלי בא, מראה לי ציור שלו ושואל אם זה ציור יפה, אני אומרת לו שכן, למרות שאני לא רואה. אני רוצה להסתכל על הציור שלו ולהגיד לו את זה באמת", היא מספרת בהתרגשות.
פרופ' אירית בכר, מנהלת שירות קרנית וסגנית מנהל מערך העיניים בבילינסון הוסיפה: "זו בשורה בתחום השתלות הקרנית המאפשרת איכות חיים טובה באופן משמעותי למושתלי קרנית.
"מדובר בפריצת דרך משמעותית. בזכות הטכנולוגיה החדשה אנחנו יכולים להעניק איכות ראייה ברמה שלא הייתה קודם לכן. עד כה ביצענו כ-20 השתלות בשיטה החדשה, עם תוצאות מרשימות. השיטה החדשה מתאימה לאנשים הסובלים מקרנית עכורה, כתוצאה מבעיה שמקורה בתאי האנדותל שבקרנית ומסיבוך של ניתוח קטרקט".
בבילינסון מציינים בימים אלו 5,000 השתלות איברים שנעשו בבית החולים ויצאו בקמפיין להעלאת המודעות להשתלות איברים בישראל. בשנים האחרונות הכפיל מערך ההשתלות בבילינסון את מספר ההשתלות.