שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

שעת המבחן של מרקל: דאעש היכה בלב גרמניה

הימין הקיצוני מיהר להגדיר את הקנצלרית, המתמודדת על כהונה רביעית, כאחראית למותם של 12 נרצחי הפיגוע ההמוני של דאעש על אדמת גרמניה. הטבח הצית שוב את המתיחות סביב נושא ההגירה, ומרקל נאלצת להיאבק לא רק במתנגדיה, אלא גם בהתבטאויות נגדה בתוך המחנה שלה

מרקל פונה לציבור לאחר פיגוע הדריסה אמש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מרקל פונה לציבור לאחר פיגוע הדריסה אמש(צילום: AFP)
הקנצרלית אנגלה מרקל כבר יודעת זה זמן מה שהקמפיין שלה במרוץ לכהונה רביעית כמנהיגת גרמניה יהיה הקשה ביותר שחוותה עד כה. הפיגוע הקשה אתמול בלב שוק חג המולד בברלין, שעליו לקח הערב ארגון דאעש אחריות, כנראה יקשה על מצבה עוד יותר – ורק קיטב עוד יותר את הדעות החלוקות במדינה.

 

המפלגה הלאומנית שתוקפת את מרקל ללא הרף על רקע יחסה החם למהגרים זינקה מיד לאחר האירוע אמש, עוד לפני שהרשויות הגיעו רשמית למסקנה כי מדובר בפיגוע טרור, ואחד מחברי המפלגה הבכירים הכריז כי 12 הקורבנות שנרצחו הם "ההרוגים של מרקל". הפיגוע אתמול גם איים להצית מחדש את המתיחות בין מרקל לבין בני בריתה השמרניים מבוואריה, שמתחו גם הם ביקורת על מדיניות ההגירה שלה ודרשו להציב גג לכמות המהגרים והפליטים שגרמניה תהיה מוכנה לקבל – ותומכיהם הם מקור חשוב של קולות עבור הקנצרלית.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

חשוד שנעצר מיד לאחר הפיגוע והכחיש כל מעורבות באירוע הוא גבר מפקיסטן שנרשם כמבקש קליטה בגרמניה בשנה שעברה. מרקל אמרה כי יהיה זה "מחליא במיוחד" אם יתברר כי התוקף הוא אכן מבקש מקלט – הן עבור הגרמנים שמסייעים לפליטים והן עבור "האנשים הרבים שבאמת צריכים עזרה ומתאמצים והשתלב במדינה שלנו".

 

שופר של סובלנות בים של פופוליזם

מנהיגים מכל רחבי אירופה והעולם עוקבים מקרוב אחר קשייה הפוליטיים של מרקל, שהפכה למעין שופר של סובלנות והגנה על ערכים מערביים ליברליים על רקע פופוליזם שהולך וגואה בכל מקום. אך חישובי האלקטורים בגרמניה עדיין מנבאים למרקל ניצחון בבחירות הפרלמנטריות שיתקיימו במדינה בספטמבר הבא.

 

הגוש השמרני של מרקל מוביל בסקרים על פני היריבים מהמרכז-שמאל, שלא נראה כי יוכלו לגייס רוב עבור קואליציית שמאת חדשה. מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD), המתנגדת נחרצות למדיניות ההגירה של הקנצלרית, הלכה והתחזקה בשנה האחרונה, אך הרטוריקה הפרובוקטיבית של אנשי המפלגה עדיין מרחיקה ממנה גרמנים רבים; עד כה הסקרים האופטימיים ביותר ניבאו למפלגה 15% תמיכה.

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

הטיפול הרגוע והמחושב של מרקל במשברים מהווה נכס אדיר עבורה זה 11 שנה בתור קנצלרית. אך השנה האחרונה הראתה שהפופולריות שלה פגיעה מאוד, לפחות במקרים קצרי-טווח שמערבים מהגרים, והסקרים הראו ירידה בתמיכה בה לאחר התקיפות המיניות בקלן בערב הסילבסטר ולאחר שתי מתקפות בקיץ בבוואריה שבוצעו על ידי מבקשי מקלט וארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) נטל אחריות לאירועים. בשני האירועים נהרגו רק התוקפים. עד כה, לא היו פיגועים רבי-נפגעים במדינה שבוצעו על רקע איסלאמיסטי קיצוני.

 

לפני שגרמניה כולה תצביע, ייערכו באביב בחירות בשלוש מדינות בגרמניה, כאשר החשובה שבהן תתקיים במאי בנורדריין-וסטפאליה – המדינה שבה האוכלוסייה הגדולה ביותר בגרמניה. מפלגת AfD מקווה להצליח לגייס בבחירות הללו קולות רבים לאחר שנה פוליטית מוצלחת.

 

"אסור לנו להיכנע לאשליות", הסבירה פראוקה פטרי, ממנהיגות המפלגה. "הסביבה שבה יכולים לשגשג אירועים מסוג זה הובאו לכאן בשנה וחצי האחרונות באופן שיטתי ורשלני. לא מדובר כאן במקרה מבודד וזה לא יישאר בגדר מקרה אחד בלבד".

 

בימין הקיצוני סוערים: "מרקל קנצלרית טרור"

מרקוס פרצל, ראש המפלגה במדינת בנורדריין-וסטפאליה, צייץ אתמול בטוויטר: "אלו ההרוגים של מרקל". מרקוס פרוהנמאייר, דוברה של פטרי וראש ענף הצעירים במפלגה צייץ גם הוא: "מרקל היא קנצלרית טרור. הממשלה הזו כשלה".

 

השיח החריף הזה משך אליו ביקורת רבה, בין היתר מצדו של ארמין שוסטר, מחוקק במפלגתה של מרקל, שהאשים את פרצל בסיוע לטרוריסטים. "זה בדיוק מה שדאעש רוצים", אמר לעיתון "די וולט". "הוא יכול להציע את עצמו בתור שר התעמולה שלהם".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

מרקל עצמה ניסתה דווקא לשדר טון שמרני לאחרונה, ואמרה לחברי מפלגתה כי היא נחושה למנוע חזרה על שצף ההגירה הענק מהשנה שעברה – 890 אלף פליטים – וכן תמכה באיסור חלקי על חבישת רעלות המכסות פניהן של נשים.

 

בעוד היא מתעקשת שגרמניה תמשיך לקבל אליה אנשים שבאמת זקוקים להגנה, ממשלתה הקשיחה את חוקי הקליטה במדינה והגדירה כמה מדינות כ"בטוחות", כלומר, אנשים מאותן מדינות לא יכולים לבקש מקלט בגרמניה. מרקל הייתה גם הכוח המניע מאחורי הסכם בין האיחוד האירופי לטורקיה שנועד לעצור את זרימה המהגרים ליבשת, וקראה ל"מאמץ לאומי" כדי לוודא שמבקשי מקלט שבקשותיהם נדחו – יעזבו את המדינה.

 

בספטמבר, היא זנחה את המנטרה האופטימית שלה ש"נסתדר" עם האתגר שהוא לארח ולשלב מהגרים. עם זאת, היא עדיין לא הצליחה לאחות את הקרע בן השנה שלה מול מפלגת "האיחוד הנוצרי הסוציאלי" (CSU) – מפלגת אחות בווארית למפלגתה שלה – שרוצה להציב מכסה של 200 אלף מהגרים בשנה.

 

מנהיג ה-CSU, הורסט סיהופר, אמר היום כי "אנחנו חייבים את זה לקורבנות, לאלו שהושפעו מהאירוע ולכל האוכלוסייה – עלינו לבחון מחדש ולהתאים את מדיניות ההגירה והביטחון שלנו". אמירה זו עשויה להצביע על כך שמרקל עדיין תתקשה לשמור על אחדות שמרנית במהלך הקמפיין בשנה הקרובה.

 

עדייו לא ברור אילו השפעות יהיו לפיגוע על תחושותיהם של הגרמנים. "תמיד ידענו שיש אפשרות לפיגוע, אבל כעת הטרור הפך למציאות והגיע צעד אחד קרוב יותר אלינו", אמרה מוניק טיני, אשת דת בת 42 מאזור פוטסדאם. "הגישה שלי כלפי הממשלה לא תשתנה על רקע הפיגוע הזה. עם זאת, נבהלתי מאיך שכמה כבר ניסו לנצל הפיגוע פוליטית כבר אתמול בלילה. זה היה מגעיל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מניחה נרות ופרחים בזירת הפיגוע. מרקל
צילום: רויטרס
מומלצים