שתף קטע נבחר

 

לראות ולא להאמין: משותקים החלו לזוז בכוח המחשבה

מדענים באירופה פיתחו מערכת המעבירה פקודות חשמליות מהמוח אל שלד חיצוני. משותקים הצליחו להניע את הזרועות ואף לאכול באמצעות המערכת החדשה. המפתחים: בקרוב נתחיל בפיתוח שיאפשר להניע את כל הגוף

תקווה גדולה לנכים: שישה משותקים בארבע גפיים הצליחו להזיז את ידיהם ולבצע תנועות עדינות בזכות מערכת רובוטית המעבירה פקודות חשמליות מהמוח לזרועות. ממצאי הפיתוח פורסמו בגליון החדש של כתב העת Science Robotics.

 

צפו בפיתוח המהפכני:

  

 

המערכת פותחה בשיתוף פעולה של מדענים מאוניברסיטת טובינגן בגרמניה, המכון לרובוטיקה סנט אנה באיטליה, ומכון גוטמן בספרד. הפיתוח כולל מערכת המשדרת אותות חשמליים מהמוח והעיניים אל הזרועות.

 

וכך זה עובד: המשותק מחובר בראשו למעין קסדת EEG (אלקטרואנצפלוגרף) המזהה את גלי המוח, ומכשיר EOG (אלקטרואוקולוגרף) המזהה תנועות עיניים. אלה מחוברים למעין שלד חיצוני המחובר לזרועות.

 

המערכת מתרגמת את הפעילות החשמלית של המוח ואת תנועות העיניים לאותות חשמליים המעבירים פקודה לתנועת הידיים. המערכת משולבת בכיסא הגלגלים, כך שהמטופל יכול להמשיך ולהתנייד בכיסא הגלגלים ולהמשיך באורח חייו, תוך שהוא מניע את ידיו.

 

באמצעות המכשיר, הצליחו המשותקים לבצע פעולה עדינה של אחיזה ואכילת חטיף תפוח אדמה, מבלי להפיל או לשבור אותו.

 

שיפור דרמטי באיכות החיים של המשותקים

מדעני אוניברסיטת טובינגן אמרו כי המתקן החדש ישפר דרמטית את איכות חייהם של אלפי משותקים ברחבי העולם, שסבלו משבץ מוחי או פגיעות עמוד שדרה.

 

אבל המערכת עושה הרבה יותר מאשר תזוזה: מחקרים כבר הראו כי מערכות שלד חיצוני עשויות לסייע להחלמת עמוד השדרה אחרי חבלות או שבץ מוחי. "הטכנולוגיה יכולה בעתיד לעשות הרבה יותר", אמר ד"R סורג'ו סוקדר, ראש צוות המפתחים, "אנחנו מתכננים לפתח מערכת רובוטית שתשלוט על כל הגוף באופן מוחלט".

 

ה"אקסוסקלטון": מהפכה כחול לבן

מכשיר השלד הרובוטי הראשון פרי פיתוח ישראלי, נחשף לעולם לראשונה בשנת 2011. מדובר במעין שלד חיצוני המתחבר בעזרת רצועות לרגליים, ומאפשר למשותקים להיעמד מכיסא הגלגלים, להתהלך, להתיישב ולמעשה להפסיק להסתכל על העולם מלמטה. עם זאת בשונה מהפיתוח החדש, השלד החיצוני אינו פועל אוטומטית ואינו מעביר פקודות מהמוח אלא מצריך מתן פקודות מפורשות לתנועה.

 

השלד החיצוני הוא המצאה של המהנדס עמית גופר, מייסד חברת "ארגו" החיפאית. גופר קיבל את ההשראה ליצור את החליפה לפני כעשור, לאחר שהפך לנכה בעקבות תאונת דרכים שעבר.

 

אחד הראשונים שזכה להתנסות בפיתוח החדש הוא רדי קאיוף, נכה צה"ל שנפגע ברגליו. קאיוף מרותק לכיסא גלגלים כבר 25 שנה. אף שהוא עדיין חסר כל תחושה ברגליו, הוא מסוגל היה להתהלך באמצעות החליפה הרובוטית.

 

וכך זה עובד: הנכה מרכיב את השלט הרובוטי בעזרת רצועות אל רגליו. על הגב הוא נושא חליפת פיקוד קלה. השלט הרובוטי מתרומם בהתאם לפקודה שניתנת, ומקים את הנכה ממקום מושבו. לחיצה נוספת מתחילה את צעדי ההליכה. לחיצה אחרת מאפשרת להתיישב.

 

לאחר ניסויים שנערכו במכשיר בישראל, בארצות הברית ואירופה, החל שיווקו של השלד הרובוטי. בשלב הראשון נמכרת גרסה מוסדית של המכשיר הקרויה Rewalk-I המיועדת למרכזים רפואיים. על שלד זה אמור הנכה לתרגל את ההליכה משך מספר חודשים. עלותו של המכשיר למוסדות רפואיים עומדת על 87 אלף יורו.

 

בהמשך פותחה גרסה ביתית של המכשיר שעלותה עמדה על כ-50 אלף יורו. המכשיר כבר חולל הדים רבים ברחבי העולם ומספר חברות החלו לעבוד על גרסה משלהם לשלד הרובוטי, כשהאחרון שבהם הוא כאמור – השלד הרובוטי המיועד לילדים.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להזיז את הגוף בכוח המחשבה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים