ליברמן על החיסול בתוניסיה: "הוא לא היה מועמד לנובל לשלום"
שר הביטחון נשאל לגבי הטענות כי המוסד אחראי לחיסולו של איש המל"טים של חמאס בתוניסיה, והשיב כי "שוחר שלום הוא כנראה לא היה. אנחנו נמשיך להגן על האינטרסים שלנו"
שר הביטחון אביגדור ליברמן התייחס אמש (ג') לחיסולו של מוחמד א-זווארי, אחד ממפקדי תוכנית המל"טים של חמאס, בתוניסיה ביום חמישי האחרון. "אם מישהו נהרג שם בתוניסיה, הוא כנראה לא היה שוחר שלום ידוע או מועמד לפרס נובל לשלום", אמר ליברמן.
ליברמן השתתף באירוע של לשכת עורכי הדין בבית ציוני אמריקה בתל אביב והבהיר: "אנחנו נעשה בצורה הכי טובה את מה שאנחנו יודעים לעשות - להגן על האינטרסים שלנו".
ביום שישי פורסם דבר חיסולו של א-זווארי שנורה למוות יום קודם לכן במכוניתו בעיר ספאקס בתוניסיה. עיתונאי במדינה האשים כי המוסד הישראלי עומד מאחורי הפעולה. מאוחר יותר הודיע חמאס כי א-זווארי, מהנדס טיסה במקצועו, היה איש הזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז א-דין אל-קסאם, והיה חלק מפרויקט המל"טים של הזרוע. אחיו של המהנדס טען בראיון ביום ראשון כי א-זווארי היה גם על פיתוח צוללת בשלט רחוק.
תוניסיה הודיעה באופן רשמי כי ישנן ראיות לכך ש"ארגון זר" עומד מאחורי החיסול. שלשום מסר שר הפנים התוניסאי אל האדי מג'דוב פרטים חדשים מהחקירה: "התכנון לחיסול היה מדויק ומוקפד והחל ביוני האחרון מחוץ לתוניסיה", אמר שר הפנים. על החיסול עצמו אמר: "נעזרנו במצלמות האבטחה הקרובות לביתו כדי להתחקות אחר המבצעים. היו שתי תוכניות ושתי חוליות".
במסיבת העיתונאים פירט מג'דוב לפרטי פרטים את התגלגלות האירועים: "א-זווארי נורה בראש ובחזה. נמצאו חמישה תרמילים של אקדח 9 מ"מ ליד הרכב שלו. כמו כן נמצאו שני רכבים. האחד רנו טראפיק והשני קיה פיקנטו". לדבריו, שני מקומיים השכירו את שני הרכבים מהעיר זרוואן והבירה תוניס לצעירה שגרה בעיר ועובדת עבור חברת תקשורת זרה. כמו כן התברר בחקירות שהצעירה ביקשה משני האנשים שהשכירו לה את הרכבים להעביר אותם לעיר ספאקס.
שר הפנים המשיך וסיפר כי "הצעירה הייתה בעיר בודפשט בהונגריה כשאירע הפשע. לאחר מכן שכנעו אותה לחזור לתוניסיה. היא נחתה ב-16 בדצמבר חזרה. היא סיפרה כי היא ראתה הצעה מחברת "אקנבי" שחיפשה עוזרים להפקת סרטים תיעודיים ביוני 2016. לאחר מכן יצרו איתה קשר מהחברה והיא התבקשה להגיע לעיר וינה כדי להפיק סרטים תיעודיים עבור ערוץ מלזי שקשורים לשש מדינות ערביות וביניהם תוניסיה. לאחר מכן יצר עמה קשר אדם זר ממוצא ערבי שהציג את עצמו כעובד בערוץ טי.וי 1 ושהיא צריכה לדבר איתו במסגרת עבודתה בחברה".
ב-6 בספטמבר, טוען שר הפנים המקומי, הגיעה שוב הצעירה לווינה אחרי שהאיש הזר מהמוצא הערבי ביקש ממנה ועדכן אותה שהחברה מתכוונת להפיק סרט תיעודי על תעשיית התעופה במדינות ערב וביניהן תוניסיה. הוא ביקש ממנה ליצור קשר עם מוחמד א-זווארי כדי לקיים ראיון איתו והציע לה 100 יורו על כל יום עבודה בנוסף להוצאות נסיעה ושהייה בתוניסיה. הצעירה כיסתה הפגנה שקשורה לתעופה וגם א-זווארי היה שם. היא העבירה את הצילומים לאותו אדם זר שהעניק לה 2,000 יורו "עבור ההצלחה במילוי המשימה". היא אף קיימה ראיון עם מוחמד א-זווארי, שגם כן הועבר לאותו אדם זר ממוצא ערבי.
שלושה ימים לפני האירוע התקשר אליה אותו אדם זר ממוצא ערבי וביקש ממנה לספק לו שני רכבים בקריטריונים מסוימים שאחד מהם צריך להיות עם דלת שפותחת את שני הצדדים. כל השיחות שלהם התנהלו בווייבר ובוואטסאפ. הוא גם ביקש ממנה להשאיר את שני הרכבים במקום מוסכם ולהשאיר את המפתחות. עוד ביקש ממנה לעזוב את תוניסיה ביום שלאחר מכן.
מג'דוב המשיך ואמר כי כרטיסי הסים שנמצאו על ידי כוחות הביטחון באחד מהרכבים שייכים לשני תוניסיאים שככל הנראה שמתגוררים בשוודיה. גם הם התוודעו לאותם שני זרים מאותו אתר באינטרנט וגם להם הוצעה אותה עבודה והם יצרו איתם קשר בעיר וינה. השניים התבקשו לשכור בית בספאקס ולקנות שני רכבים בקריטריונים מסוימים בנוסף לארבעה פלאפונים. השניים התבקשו להשאיר את הרכבים במקום מוסכם עם המפתחות. אחד מהתוניסאים שקנה את שני הרכבים בעצמו סירב. לאחר מכן האיש הזר ביקש ממנו למכור את שתי המכוניות ולהעביר את הדירה לבעליה ולהחזיר לו את הכסף שהוא קיבל.
"היו שתי תוכניות מקבילות שהסתמכו על אנשים שונים ועל כך שהדרכים של אותם אנשים לא יצטלבו", אמר השר התוניסאי. "הצוות השני היה אמור לפעול במקרה שהצוות הראשון נכשל בביצוע ההתנקשות". מג'דוב הוסיף כי "שני הגורמים הזרים הם המתכננים הראשיים של ההתנקשות. התכנון החל מחוץ לאדמת תוניסיה. כל המידע מצביע על כך שמנגנון זר מעורב בהתנקשות. אולם עד כה אין ראיות חותכות".
בזמן שהחקירה נמשכת, אתמול השתתפו מאות בהפגנה בתוניס, בירת תוניסיה, במחאה על רציחתו של המהנדס.