שתף קטע נבחר

 

שמורת הטבע החדשה שמעצבנת את הסעודים

ירידת מחירי הנפט אילצה את סעודיה להכריז על תוכנית צנע ועצירת תקציבים שהובילו לאבטלה של 12%. על רקע התסכול, שמורת טבע שהקימה יצרנית הנפט הגדולה בעולם, עראמקו, עוררה ביקורת ציבורית: "קודם צריך להגן על בני האדם מהכחדה כשהם נמצאים בין מלתעות העוני וההתרסקות"

חברת עראמקו הסעודית היא יצרנית הנפט הגדולה בעולם, כשלפי הערכות היא אחראית לייצור כ-12% מתפוקת הנפט העולמית. לא בכדי המשקיעים בעולם מצפים להנפקת חלק קטן ממניותיה שתתבצע, ככל הנראה, במהלך 2017 בשווי חברה שעשוי להגיע ל-2 טריליון דולר. בכך תזכה החברה הסעודית "רשמית" בתואר החברה הגדולה בעולם.

 

עראמקו לא רק מהווה יסוד חשוב בכלכלה הסעודית, אלא הפכה מזמן לסמל לאומי בממלכה. לפיכך, נוהגת החברה להפנות את הונה למגזרים נוספים בסעודיה מעבר לתחום האנרגיה. במסגרת זו, בשבוע שעבר התכנסה כל צמרת החברה לטקס רב רושם באזור שייבה שבמדבר רבע אלח'אלי (הרובע הריק), אבל הפעם לא כדי לחנוך באר נפט חדשה אלא דווקא שמורת טבע לשימור זנים של צמחים ובעלי חיים בסכנת הכחדה.

הנפקת ענק ב-2017. מתקן של עראמקו ברבע אלח'אלי (צילום: GETTYIMAGES) (צילום: GETTYIMAGES)
הנפקת ענק ב-2017. מתקן של עראמקו ברבע אלח'אלי(צילום: GETTYIMAGES)
השמורה המדברית המשתרעת על שטח של כ-640 קמ"ר כוללת בין השאר זנים שכבר נעלמו מהאזור מזה עשרות שנים, בעיקר בשל ציד כמו ראם ערבי, איילות ובנות יענה. היא נמצאת בסמוך לאחד ממתקני הייצור הגדולים של עראמקו כששייבה בכלל הוא אחד האזורים העשירים בנפט בממלכה עם עתודות המוערכות בלמעלה מ-14 מיליארד חביות.

 

מהדקים את החגורה

הפרויקט החדש והבלתי שגרתי של עראמקו עורר עניין בקרב משתמשי הרשתות החברתיות הסעודים. לצד הברכות על היוזמה והתעניינות בעתידן של החיות, לא נעדרה גם ביקורת שמבטאת את התסכול ההולך וגובר בקרב שכבות נרחבות בערב הסעודית, נוכח המצב הכלכלי.

"לפחות תפתחו בית חולים" (צילום: GETTYIMAGES) (צילום: GETTYIMAGES)
"לפחות תפתחו בית חולים"(צילום: GETTYIMAGES)
  

ירידת מחירי הנפט בשנתיים האחרונות אילצה את סעודיה להדק את החגורה ולהכריז על תכנית צנע המורגשת בכל משק בית סעודי (למעט כנראה בקרב המשפחה השלטת). עצירת תקציבים ממשלתיים לפרויקטים שונים הובילה ברבעון השלישי של 2016 לעלייה באבטלה שמגיעה לכ-12%.

 

ברוח זו הגיב אחד הסעודים: "קודם כל צריך להגן על בני האדם מהכחדה כשהם נמצאים בין מלתעות העוני וההתרסקות". תגובה דומה כתב סעודי אחר: "מקווה שתתעניינו קודם בבני אדם ורק אחרי זה בחיות. לפחות תפתחו בית חולים לטיפול בחולי כליות ומחלות אחרות. אנשים מתים ולא מקבלים מיטה".

 

משתמש אחר כתב: "עדיף שתתרכזו בתחום הנפט, לטבע יש משרד אחר שידאג". והיו גם סעודים שהביעו ספקות לגבי הצלחת הפרויקט בשל תופעת הציד הנרחבת הנפוצה באזור. אחד הסעודים כתב: "דבר טוב. אבל אם לא ייעצר הציד, המאמצים יסתיימו בתוצאה רעה".

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: GETTYIMAGES
מתקן של עראמקו במדבר רבע אלח'אלי
צילום: GETTYIMAGES
מומלצים