שתף קטע נבחר

 

דיווח אנונימי לרשויות המס יסתיים בסוף השנה

רשות המסים הודיעה כי לא תאריך את נוהל "גילוי מרצון" המאפשר לתושבי ישראל המחזיקים הון לא מדווח בחו"ל, לדווח מבלי להיות חשופים להליך פלילי. הרשות: עד כה הוגשו כ- 6,000 בקשות שחשפו הון לא מדווח בהיקף מוערך של 20 מיליארד. "כדאי לנצל את חלון ההזדמנויות"

נוהל "גילוי מרצון" והוראות השעה שהופעלו במסגרתו, המאפשר לתושבי ישראל לדווח על הון בחו"ל, ללא הזדהות ומבלי להיות חשופים להליך פללי, יסתיים בעוד 10 ימים - בסוף 2016. כך הודיעה היום (ד') רשות המסים.

 

במסגרת הנוהל, פורסמו בספטמבר 2014 שתי הוראות שעה, שהוארכו מספר פעמים.ההוראה הראשונה היא גילוי מרצון אנונימי - עורך הדין המייצג את מגיש הבקשה לגילוי מרצון, לא יחשוף את השם של בעל חשבון בנק בלתי מדווח בחו"ל, אלא רק לאחר שיגיע להסדר עם רשות המסים בנושא מיסוי ההכנסות.

 

לאחר מכן הוחל המסלול הירוק, שמאפשר הגשת דו"חות למס הכנסה ללא צורך במשא ומתן, ומיועד לנישומים בעלי הון לא מדווח בחו"ל של עד 2 מיליון שקל והכנסה שלא דווחה בשיעור של עד חצי מיליון שקל.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בשבועות האחרונים הביעו רבים מעוה"ד העוסקים בתחום, תקווה כי הרשות תאריך פעם נוספת את הנוהל, אך ברשות החליטו כאמור לסיים אותו בסוף השנה.

 

6,000 בקשות לגילוי

על פי נתוני רשות המסים מאז פורסם הנוהל, הוגשו במסגרתו 5,937 בקשות לגילוי מרצון, מהן 3,471 במסלול האנונימי, 1,172 במסלול המקוצר ו-1,294 במסלול הרגיל. הבקשות חשפו הון לא מדווח בהיקף מוערך של 20 מיליארד שקל.

 

כמו כן, בגין הבקשות בהן הסתיים הטיפול, שולם עד כה מס בהיקף של כ- 840 מיליון שקל, כאשר הצפי לגביית מסים הכוללת במהלך הינו למעלה מ- 2 מיליארד שקל.

 

נוהל הגילוי מרצון פורסם, כאמור, בספטמבר 2014, על רקע הגברת המאבק שמנהלת הרשות בהון השחור ומאמציה לחשוף הון לא מדווח בישראל ובחו"ל. במסגרת זו, בוצעה במהלך השנה האחרונה קפיצת מדרגה בשיתוף המידע של רשות המסים עם רשויות מס זרות.

 

מאז הופעל הנוהל, הוארך תוקפו, לאור ההיענות הגבוהה ועל רקע החקיקה שעברה לפיה עבירות מס חמורות יחשבו עבירות מקור לפי החוק לאיסור הלבנת הון. כמו כן, יצוין כי בראשית השבוע הודיעה רשות המסים כי בעקבות דיונים עם הבורסה הישראלית ליהלומים והתאחדות תעשייני היהלומים, ובאישור משרד המשפטים גובשו עקרונות מותאמים שנועד לאפשר לנישומים מענף היהלומים להגיש בקשות לגילויי מרצון במסגרת הנוהל שתוקפו עומד להסתיים בסוף השנה. הצטרפות היהלומנים לנוהל צפויה להביא לגידול נוסף בבקשות.

 

ברשות המסים קוראים לנישומים לנצל את "חלון הזדמנויות" הצר שנותר ולדווח לרשות על סכומי הון שלא דווחו בעבר.

 

בעקבות הודעת רשות המסים, רבים מעורכי הדין בתחום המסים הביעו מורת רוח מההחלטה. לדברי עו"ד (רו"ח) יועד פרנקל, ראש מחלקת מיסוי בינלאומי במשרד זיו שרון ושות' "לא הגיוני ולא סביר שבמדינה מתוקנת לא יהיה כל נוהל לגילוי מרצון".

 

עו"ד אלי דורון, שותף מייסד בדורון טיקוצקי קנטור גוטמן צדרבוים & SRFF אף פנה במכתב לשר האוצר, משה כחלון בבקשה להארכת תקנות שעה של נוהל גילוי מרצון, בשנה נוספת, עד לסוף שנת 2017.

 

דורון מציין כי לאחרונה אושרה בכנסת חקיקה שמכוחה נחשבות עבירות מס חמורות לעבירות מקור לפי חוק איסור הלבנת הון . חקיקה זו אשר חושפת את בעלי ההון הבלתי מדווח לסנקציות החמורות הקבועות בחוק איסור הלבנת הון, יש בה כדי לדרבן את האזרחים הרלוונטיים לדווח על " הון שחור" שמוחזק על ידם בדרך של גילוי מרצון , הליך אשר מספק חסינות גם בפני העמדה לדין בעבירות הון שמקורן בעבירות מס.

 

לדברי עו"ד טלי ירון אלדר, לשעבר נציבת מס הכנסה , "גם בתקופה שקדמה לנוהל, הייתה נהוגה פרקטיקה של 'הליך גילוי מרצון הלכה למעשה' במסגרתו פנו נישומים לרשות המסים, תוך מתן גילוי מלא וכנה ביחס לעבירות שביצעו לכאורה, ובמקרים המתאימים, רשות המסים לא נקטה נגדם הליכים פליליים. לאור זאת, לדעתנו, טרם נסתם הגולל על האפשרות לנקוט בהליך של גילוי מרצון למעשה במקרים המתאימים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים