פרידה זמנית: הוסרה המזרקה מכיכר דיזנגוף
במבצע באישון לילה שכלל מוביל טנקים ומנוף עצום, הועבר הסמל התל אביבי לחניון כחלק מהעבודות להורדת הכיכר למפלס הרחוב. בשנה שבה ייעדר הפסל "מים ואש" מהכיכר הוא יעבור שיפוץ וצביעה. איתי בלומנטל שוחח עם תושבים שנפרדו: "הפסל הפך לחלק מהחיים שלי, התחפשתי אליו בפורים"
30 שנה אחרי שהוצב בכיכר דיזנגוף והפך לאחד מסמליה של תל אביב, הוסר הלילה (ה') פסלו של האמן יעקב אגם "מים ואש" מהכיכר כחלק מהעבודות להורדת הכיכר למפלס הרחוב. כ-90 דקות נדרשו לפועלים להרים את המזרקה והפסל, שנדבק לבסיס שעליו ישב, כתוצאה מקורוזיה ורטיבות של עשרות שנים – אולם לבסוף זה קרה, והפסל נלקח למגרש החנייה שבו ישהה בשנה הקרובה ובו גם ישופץ וייצבע.
עשרות פועלים השתתפו במבצע להעברת המזרקה מכיכר דיזנגוף לחניון העירוני רידינג שבעיר. עם הינתן האות, נסגרו לתנועה הרחובות הסמוכים, ומנוף ענק החל להתכונן להרמת הפסל ששוקל בין 5 ל-10 טונות. "הבאנו מנוף שיכול להרים עד 200 טונות כדי שלא יהיו כאן הפתעות", הסביר פטריק אלקיים שניהל את העבודות בשטח. "אנחנו מרימים את הפסל כמקשה אחת כי אם נפרק אותו לא בטוח שנצליח לחבר אותו כמו שצריך. זה פסל מאוד מורכב שמשלב מנועים, חשמל ומים".
לצורך הסעת הפסל מהכיכר לחניון, נבנתה שלדה מיוחדת שחוברה למוביל טנקים. בהתחלה, ובמשך כשעה וחצי, נלחמו הפועלים בחלודה ובקורוזיה שלא אפשרו את הנפת הפסל באוויר. רק לאחר שימוש בקורות עץ שיצרו לחץ על בסיס הברזל, הפסל התרומם והפועלים שחררו אנחת רווחה.
"אנחנו מעבירים את הפסל כדי שנוכל להתחיל את העבודות לשיפוץ הכיכר", אמרה האדריכלית פרופסור יעל מוריה, שאחראית על הפרויקט. "בסוף העבודות, בעוד כשנה, הפסל יחזור לכאן. בזמן העבודות נדאג לעבוד בצורה מהירה ומדויקת, ונדאג לנגישות טובה לתושבי האזור. בסוף העיר תהנה מחזרת הכיכר העירונית לצורתה המקורית".
בעיריית תל אביב הדגישו כי הוצאת הפסל מהכיכר נעשתה בתיאום עם האמן יעקב אגם, ביום ראשון האחרון הביע מחאה על כך שעייריה החלה בהסרת אלמנטים מהפסל מבלי שטרחו לעדכן אותו.
"התחפשתי לפסל בפורים – ובאתי להיפרד"
סגנית ראש עיריית תל אביב, מיטל להבי, הגיעה להתרשם מקרוב מהעבודות. "זה אירוע דרמטי שמסמל את הורדת הכיכר הזאת למטה", אמרה והוסיפה: "נחזיר את הכיכר למתכונת הקודמת שלה, שהיא בגובה הרצפה עם בתי באוהאוס מסביב והבנה שרחובות הם לאנשים ולא לכלי רכב". גם חבר מועצת העיר, מיקי גיצין, הגיע להיפרד מהפסל. "זה הסמל של מרכז העיר וזה משנה את כל חיי התושבים כאן".
היו גם כמה תושבים שהגיעו באישון ליל להיפרד מהפסל המפורסם. נדיה בסירינה, תיירת מרוסיה שחיכתה בסבלנות דקות ארוכות להורדת הפסל, הציגה בטלפון הנייד תמונה של עצמה מחופשת בפורים לפסל של יעקב אגם. "אני גרה באזור והפסל הזה הוא חלק מרכזי בחיים שלי", הסבירה הצעירה הרוסית שמבקרת בארץ. "בפורים האחרון החלטתי להתחפש לפסל והגעתי הלילה כדי להיפרד ממנו. אני צועדת כאן כל יום וזה עצוב לי שהוא נלקח מכאן".
גם זוהר, שעלה מרוסיה בשנת 1995, הגיע הלילה במיוחד להיפרד מהפסל שמשך אותו לדבריו לעלות ארצה. "הפסל בשבילי הוא דבר מאוד סמלי", הסביר. "ראיתי את הפסל לראשונה בסרט של הסוכנות היהודית שהקרינו לי ברוסיה והוא משך אותי. תמיד האנשים שאמרו לנו לעלות הצטלמו כשהוא ברקע, ככה שהפסל מאוד חשוב לי ואני מקווה שידאגו לו יפה ברידינג ושהוא יחזור לכיכר".