צפו: כך מתפתחים "עכבישים" בקוטב הדרומי במאדים
בנאס"א אמרו כי גודלם של ערוצי הקרקע - המכונים "עכבישים" - על מאדים יכול לנוע בין עשרות למאות מטרים, וניתן למצוא אותם רק באזור הקוטב הדרומי של כוכב הלכת
גודלם של "עכבישים" על מאדים יכול לנוע בין עשרות למאות מטרים, וניתן למצוא אותם רק באזור הקוטב הדרומי של כוכב הלכת, על פי נאס"א. לאוב יש להם מעין בור מרכזי שממנו מסתעפים כמה ערוצים שונים – כמו גוף ורגליים של עכביש. החוקרים עקבו אחר השינויים בעכבישים במהלך העשור האחרון, וכעת, ככל הנראה, הצליחו סוף כל סוף לקבל הצצה לאופן שבו נוצרים העכבישים מלכתחילה.
"ראינו בפעם הראשונה את מאפייני הקרקע הללו שורדים ומתפתחים משנה לשנה, וכך נראית ההתחלה של עכבישים גדולים יותר", הסבירה החוקרת גאנה פורטי אניקה מאוניברסיטת קולורדו. "זה קורה באזור של דיונות חול, אז אנחנו לא יודעים אם העכבישים ימשיכו לגדול או שמא ייעלמו מתחת לחול". המדענים מעריכים כי עכבישים "טיפוסיים" נוצרים לאחר סחיפה של כאלף שנות מאדים.
"מרבית ממאדים נראה כמו מדינת יוטה בארה"ב אם מסירים ממנה את כל הצמחייה, אבל תופעת העכבישים ייחודית לתווי הקרקע של כוכב הלכת", הסבירה אחת מעורכות המחקר, קנדיס האנסן.
בעוד קרח של פחמן דו-חמצני - המכונה "קרח יבש" - הוא תופעה שלא מתרחשת בכדור הארץ באופן טבעי, קרח זה מכסה את הקרקע במאדים במשך החורף באזורים הסובבים את הקטבים. חוקרים הניחו כי במהלך האביב, השמש חודרת את הקרח ומחממת את הקרקע שמתחתיו. תהליך זה יוצר פחמן דו-חמצני על קרקעית גוש הקרח, שהופך לגז - שנשאר כלוא והלחץ שהולך וגובר מביא לסדקים במשטח הקרח.