המשבר במשרד החוץ: גם לתפקידים בניו יורק ובפריז אין מתמודדים
ועדת המינויים לא דנה באיוש כ-30 תפקידים דיפלומטיים, בהם בכירים - פשוט כי אין מתמודדים. התקציב קוצץ, תקנים בוטלו ושגרירויות משותקות. ממשרד החוץ לא נמסרה תגובה
לאחר שאיש לא הגיש מועמדות לכ-30 משרות דיפלומטיות, חלקן בכירות, משרד החוץ הודיע לעובדים שהמשרות לא יידונו בועדת המינויים שהתכנסה השבוע. יחד עם שורת חוסרים פרסונליים נוספים, עובדי המשרד מדגישים שהמצב מידרדר ומשרד החוץ נמצא ב"גסיסה מתמשכת", כהגדרת עובדים בכירים.
בין המשרות שאין להם מועמדים - הקונסול הכללי במומבאי; נספחי תרבות בפריז, מוסקבה, ניו יורק וורשה; יועצי תקשורת בשגרירויות בפריז, רבת עמון וברזיליה; יועצים מדיניים בשגרירויות בוושינגטון, צ'נגדו (סין), יוסטון, דלהי, סנט פטרסבורג; סאן פאולו. ציר יועץ כלכלי בסין, ובמשלחת ישראל באו"ם; וקונסול וקציני מנהלה בניו דלהי, קהיר, ברזיליה, דבלין, הלסינקי ועוד. ועדת המינויים דנה ב-13 תפקידים אחרים שאליהם ניגשו ברוב המקרים רק מועמד אחד או שניים.
יעקב ליבנה, חבר ועד העובדים של משרד החוץ, מסביר: "גם האגפים המדיניים במשרד החוץ ריקים וכך גם השגרירויות. אין פשוט אנשים. הסיבה לכך מאוד פשוטה: אנשים עזבו ולא הביאו במקומם. כל שנה עוזבים שליש מקורס הצוערים. רק בשנה האחרונה פרשו קרוב ל-40 עובדים כי נמאס להם מהמשכורות והתנאים ונכנסו רק 18 שגם מתוכם יישארו 12 במקרה הטוב".
מעבר לכך, מוסיף ליבנה, "הממשלה החליטה על קיצוץ 50 תקנים של שליחים וזאת בנוסף לביטול כ-70 משרות של עובדים מקומיים בשגרירויות זרים וישראלים. החליטו לקצץ 40 אחוז מתקציב הפעילויות של השגרירויות מ-120 מליון שקל ל-80 מליון בלבד". המשמעות, לדבריו, פשוטה: "השגרירויות פשוט יפסיקו לתפקד ויוכלו מקסימום לשלם משכורות לעובדים. ואז שיפסיקו לתפקיד יגידו: אז מה צריכים אותן? קיצצו לנו את הידיים והרגליים ואז שואלים למה אנחנו לא מביאים תעולת. מדינת ישראל היא הניזוקה כאן".
בשנה הבאה חצי מהסגל בשגרירות ישראל במוסקבה לא יהיה מאויש, והפעילות בה למעשה כמעט תשותק. בוועד העובדים מפנים אצבע מאשימה לראש הממשלה ושר החוץ בנימין נתניהו. "זאת האחריות שלו לפתור את הבעיה", אומר ליבנה.
ביום ראשון הקרוב יגיע למשרד החוץ מזכ"ל ההסתדרות אבי ניסנקורן שמזדהה עם הטענות של העובדים, אשר שוקלים להכריז על שביתה או עיצומים.
"אנשי המשרד הם הלוחמים של מדיניות ישראל בזירה הבינלאומית", אמר בכיר במשרד החוץ. "על רוחם האיתנה ופועלם למען המדינה יעיד קיר הנופלים של המשרד, בו שמות דיפלומטים שנהרגו במסגרת תפקידם ויעיד כל אחד מאיתנו, שעוקר עם משפחתו, לעתים במחיר הקריירה של בן או בת הזוג ובמחיר התמודדות לא פשוטה עבור הילדים. המשרד מורכב מטובי בניה של המדינה, ותהליך ההמתה שהוא עובר זו בכייה לדורות ופגיעה בזרוע אסטרטגית של המדינה".
בדיון שנערך השבוע בועדה לביקורת המדינה בכנסת אמר נציג משרד המבקר כי ישנו חוסר של מעל מאה תקנים בנציגויות בחו"ל ושחיקה חמורה במצבת העובדים המקצועיים, הנובעת מפגיעה מתמשכת בתנאי העבודה וההעסקה של עובדי המשרד. בשגרירות ממוצעת בחו"ל יש רק שני דיפלומטים.
לדברי יאיר פרומר, חבר ועד עובדי משרד החוץ: "משרד האוצר מורח במשך יותר משנתיים את הדיונים על מודל השכר בחו"ל, שאמור היה להיכנס לתוקף כבר לפני שנה וחצי, תוך הפרה של הסכם חתום. במצב הנוכחי אין לי שום סיבה לשכנע עובדים להישאר בשירות".
ממשרד החוץ ומלשכת ראש הממשלה ושר החוץ נתניהו לא נמסרה תגובה. גם במשרד האוצר לא הגיבו לטענות.