דריכות לקראת הצבעה נגד ישראל במועצת הביטחון: טראמפ קורא להטיל וטו
הערב תתכנס מועצת הביטחון של האו"ם להצביע על החלטה הקוראת לעצור מיד את פעילות ישראל בהתנחלויות ובמזרח ירושלים. בישראל חוששים שממשל אובמה יימנע בצעד חריג ביותר מהטלת וטו ויסלול את הדרך להחלטה. נתניהו כינס את הקבינט. נשיא ארצות הברית הנבחר: "זה מאוד לא הוגן כלפי ישראל. שלום יושג רק במו"מ ישיר"
נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ קרא אחר הצהריים (יום ה') להטיל וטו על החלטת מועצת הביטחון שתעלה הערב להצבעה והדורשת מישראל לעצור באופן מלא ומיידי את כל פעילותה בהתנחלויות ובמזרח ירושלים. בישראל חוששים כי ממשל אובמה יימנע בצעד חריג ביותר מהטלת וטו ויסלול את הדרך להחלטה האנטי-ישראלית. לנוכח הערכה זו כינס ראש הממשלה בנימין נתניהו את הקבינט המדיני ביטחוני לדיון בנושא.
טראמפ אמר כי הצעת ההחלטה במועצת הביטחון "תציב את ישראל בעמדת מיקוח רעה מאוד והיא מאוד לא-הוגנת כלפי כל הישראלים". לדברי טראמפ, "שלום בין הישראלים לפלסטינים יושג רק במשא ומתן ישיר בין הצדדים ולא באמצעות כפיית התנאים בידי האו"ם".
לקריאת הצעת ההחלטה המלאה - לחצו כאן
שגריר ישראל באו"ם דני דנון אמר כי ישראל נערכה מראש לאפשרות של קבלת החלטות נגד ישראל במועצת הביטחון. "הפלסטינים רמזו זאת בעבר שהם ינסו לנצל את תקופת המעבר בין חילופי הנשיאים להביא החלטה למועצת הביטחון. החלטה זו הוגשה אתמול על ידי מצרים, ואנחנו בהחלט מצפים מהידידה הגדולה שלנו כאן באו"ם, ארה"ב, להשתמש בזכות הווטו", אמר דנון ל-ynet . "בשביל זה יש לה את הזכות הזאת. למנוע מהחלטות חד צדדיות, החלטות שאמורות לפגוע בישראל, לעבור. דרך אגב זה כבר קרה ב-2011, החלטה מאוד דומה מבחינת הניסוחים שלה נבלמה על ידי האמריקנים".
לדברי דנון, אובמה לא ירצה שזה יהיה אקורד הסיום לכהונה שלו. "דווקא זה יהיה אקורד הסיום? אקורד צורם כזה? אני לא רואה בכך שום דבר של מורשת. ומה עוד נוסיף ונאמר שברור לכל שזה לא יקדם שום דבר. לא יבוא תהליך מדיני, פריצת דרך. בפועל הפלסטינים ימשיכו לבוא לאו"ם במקום לבוא ולדבר איתנו. כאשר באים ואת רואה את נוסח ההחלטה, החלטה מעוותת שגם רומזת לחרם על חלקים מירושלים, דברים שאף אחד בארה"ב אני חושב לא היה שמח לראות שקורה למדינה שלו".
דנון אמר עוד כי "בפועל זה לא ישנה את המציאות היומיומית בשטח. את זה כולם יודעים. זו החלטה דקלרטיבית, אבל אנחנו כן מתייחסים ברצינות להחלטות דקלרטיביות ולכן אנחנו כרגע נאבקים ומנסים לשכנע שההחלטה הזו לא תעבור".
לקראת ההצבעה הערב ב-22:00 במועצת הביטחון של האו"ם אמרו גורמים מדיניים כי מדובר ב"ניסיון אחרון של הנשיא אובמה 'לעשות משהו' נגד ההתנחלויות. אם ארצות הברית לא תטיל וטו יש כאן הפרה של ההתחייבות שלה. זו תהיה נטישת עמדה מסורתית רגע לפני חילוף ממשלים". הגורמים המדיניים בירושלים הוסיפו כי "ישראל מצפה שארה"ב תעמוד במדיניות ארוכת שנים שלה, שחוצה ממשלים, שמו"מ מקיימים באופן ישיר. בדיוק כפי שהנשיא אובמה אמר בנאום באו"ם ב-2011".
שגרירת צרפת בישראל הלן לה גאל העריכה היום בתדרוך לתא הכתבים המדיניים כי צרפת צפויה לתמוך בהצעת ההחלטה, שהוגשה על ידי מצרים והתקבלה על ידי הליגה הערבית, ולפיה ההתנחלויות הן "הפרה בוטה של החוק הבינלאומי ומכשול משמעותי לשלום". לדברי לה גאל, ההצעה שתגיע הערב להצבעה במועצת הביטחון, "מאוזנת ומשקפת את עמדת צרפת". היא הוסיפה שההחלטה תבהיר לכל השחקנים באזור, ובמיוחד לישראל, שמועצת הביטחון מודאגת מהמצב הבעייתי של ההתנחלויות.
The US should veto the anti-Israel resolution at the UN Security Council on Thursday.
— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) December 22, 2016
15 המדינות החברות במועצת הביטחון יצביעו על ההצעה הערב. בין החברות שיצביעו כאמור ישנה גם ארצות הברית, שבאופן מסורתי מטילה וטו על הצעות מעין אלו במועצת הביטחון.
עיקר ההצעה המצרית סובבת סביב הגדרתן של ההתנחלויות כלא חוקיות, הקפאה מוחלטת של הבנייה וכן קריאה לנסיגה לקווי 67', לרבות מזרח ירושלים. ההצעה מביעה דאגה כי המשך הפעילות הישראלית בהתנחלויות מסכנת את פיתרון שתי המדינות ומתייחסת במרומז לחוק ההסדרה ולעמונה – ויוצאת נגד כל שינוי בדמוגרפיה ובסטטוס בשטחים, לרבות העברה של מתיישבים והפקעת אדמות. כמו כן ההצעה מגנה כל אלימות נגד אזרחים כולל פעולות טרור, פרובוקציות, הסתה והרס – מבלי להתייחס לצד כלשהו.
הבעיה המרכזית עבור ישראל, אם החלטה כזו תתקבל, היא שהדבר יפתח צוהר לתביעות נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג, וכן להטלת מנגנוני פיקוח ודיווח שעלולים להוביל לסנקציות נגד ישראל.