בעקבות הסכמת התושבים: פינוי עמונה נדחה ב-45 ימים
בג"ץ הודיע כי לנוכח החלטת תושבי המאחז על התחייבות "פינוי בדרכי שלום וללא עימות והתנגדות", הוא מסכים לדחות את מימוש צווי ההריסה במקום בעוד חודש וחצי. המהלך יתבצע עד שמונה בפברואר
בג"ץ הודיע הערב (יום ה') למדינה כי הוא מסכים לדחות ב-45 ימים את ביצועו של פסק הדין הנוגע לפינוי עמונה בבנימין. מוקדם יותר הודיעו תושבי המאחז לבג"ץ בעקבות דרישת השופטים כי הם "מסכימים ומתחייבים כולם כאיש אחד לפינוי בדרכי שלום וללא עימות והתנגדות". עוד כתבו התושבים לשופטים כי למען הסר ספק נוסף, "מחויבותם היא ללא כל התניה". לפיכך יתבצע מהלך מימוש צווי הריסת הבתים במאחז עד שמונה בפברואר.
בהודעת בג"ץ מהערב צוין כי "בעקבות מאמצים שנעשו בעת האחרונה להגיע לפתרון מוסכם, אף שבאיחור ניכר, יש עתה התחייבות לפינוי בדרכי שלום ובלא עימות והתנגדות במועד הנדחה שנתבקש. זוהי ארכה סופית ואחרונה, וזאת גם אם לא יימצא פתרון חלופי כזה או אחר. ממילא המדינה לא תגיש בקשה נוספת להארכת מועד, בהתאם להתחייבותה בבקשה הנוכחית".
ממטה עמונה נמסר בעקבות החלטת בג"ץ: "עכשיו, האחריות כולה מועברת אל המדינה ואל ראש הממשלה בנימין נתניהו שהתחייבו להקים ב-45 הימים הקרובים בתים לתושבי עמונה על ההר, ולשמר את הישוב. הכדור בידיים שלהם".
שופטי בג"ץ דרשו מתושבי עמונה להתחייב עד השעה 17:00 כי יפנו את המאחז בצורה שקטה וללא עימותים, זאת לאחר שהתושבים נענו הבוקר לבקשת בג"ץ מאתמול להתחייב לפינוי שקט, אך לא הסתפקו רק בכך והוסיפו כי "התושבים משוכנעים שהמדינה תעמוד אף היא בהתחייבויותיה שלה לבנות מבנים חלופיים לשימוש התושבים בעמונה וכן ליתר ההתחייבויות המפורטות בהסכם שנחתם בין הצדדים". בבג"ץ סברו שהתוספת הזו של התושבים מלמדת שהם מתנים את הפינוי השקט במימוש התחייבות המדינה לבניית מבנים חלופיים ובעוד התחייבויות.
"כלל המשיבים תושבי עמונה רואים עצמם מחויבים, בחתימת הנהגת היישוב הנבחרת, להסכם לפינוי ולקידום אפשרויות הסדרת עמונה וממילא גם למתווה המצורף אליו על פיו הם מחויבים לפינוי בדרכי שלום וללא כל עימות והתנגדות, וזאת בהתאם להחלטה שהתקבלה ביישוב", נכתב בתשובת התושבים הראשונה לבג"ץ.
בהחלטה החדשה של השופטים נכתב כי ההצהרה של התושבים "מתנה את התחייבות התושבים לפינוי בדרכי שלום ללא כל עימות והתנגדות במימוש ההסכם והמתווה שצורפו לבקשת המדינה להארכת מועד. לא זו הייתה ההצהרה שהתבקשה בהחלטתנו מאתמול. בית המשפט, גם אם ייעתר לבקשת הדחייה, אינו אמור להתייחס לחוקיותו של המתווה ולהיתכנות מימושו. ההצהרה שהתושבים אמורים היו למסור על פי החלטתנו מאתמול הייתה אמורה להיות הצהרה בלשון חד משמעית לפינוי בדרכי שלום ובלא התנגדות, במועד הנדחה, ככל שייקבע כזה".
בעקבות דרישת השופטים, נאלצו כאמור התושבים להסכים לפינוי בדרכי שלום ללא כל תנאי.
המכשול העיקרי המסתמן כעת ליישום מתווה הפשרה, שבמסגרתו ישוכנו באופן מיידי 24 משפחות מעמונה בגבעה 38 מצפון ליישוב הקיים, הוא התנגדותם למהלך של בעלי הקרקע הפלסטינים, שיוצגו בידי עורכי הדין מיכאל ספרד ושלומי זכריה מארגון "יש דין".
"בקשה זו לעיכוב ביצוע, המוגשת ארבעה ימים בטרם המועד הסופי שנקבע לקיום פסק דין, שקצב שהות של שנתיים למדינה לבצעו, היא שיאו של תהליך התפרקות המשיבים משאריות מראית העין של שימור ערכים של שלטון החוק, שוויון, הגנה על הקניין והגינות", נכתב בתגובה של "יש דין" למתווה. "ניתן רק לדמיין כיצד הייתה מגיבה המדינה אם אזרח מן השורה, שאין לו הקשרים והגיבוי הפוליטי שיש לאנשי עמונה, היה מאיים על הרשויות בהתנגדות לביצוע צו שיפוטי".
בעלי הקרקע הפלסטינים תוקפים את המתווה בטענה כי הוא למעשה מאפשר לתושבי עמונה ולמדינה לגזול אדמה שנמצאת בבעלותם: "המשיבים מתכוונים לבצע הפרה בוטה של הנאמנות, לגזול אדמה פרטית השייכת לפלסטינים, ולמוסרה למי שכבר הוכיחו שהם אינם בוחלים בפלישה לקרקעות של אחרים, מסרבים לצאת מהן ואף מאיימים בהצבת קשיים בפני ביצוע צווים שיפוטיים".